Image default
Οικονομία

ΕΡΓΑΝΗ: Στο 47,15% οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης τον Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Σεπτέμβριο 2019.

«Θετικό πρόσημο ( 2.651 θέσεις εργασίας) παρουσίασε και πάλι το ισοζύγιο απασχόλησης (προσλήψεις–απολύσεις) τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Το γεγονός αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά, λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει παράλληλα την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, «μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της Thomas Cook στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».

Εντούτοις, όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, «έστω και βελτιωμένο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), το μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης παραμένει χαμηλό, ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνω και πάλι ότι κυρίαρχος και αμετακίνητος στόχος της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε για πρώτη φορά –έμπρακτα και όχι με λόγια- μία συγκροτημένη δέσμη μέτρων και ενεργειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της «εικονικής μερικής απασχόλησης», αλλά και οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών, αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία».

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 47,15% και της εκ περιτροπής στο 11,11%.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει τα εξής:

«Με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας -του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)- προχωρούμε με αμείωτο ρυθμό σε στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την περιφρούρηση της αγοράς εργασίας.

  • Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της μερικής απασχόλησης, με σκοπό τη μετατόπιση της αγοράς εργασίας σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Προχωρούμε στη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από την 1η Ιουλίου 2020), επισημαίνοντας, ωστόσο ότι αυτό το ευεργετικό μέτρο θα αφορά μόνο περιπτώσεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
  • Με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας, για πρώτη φορά, στη χώρα μας, πραγματοποιείται η ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Αντίθετα, οι συνεπείς επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα επιβραβεύονται.
  • Προχωρούμε στην αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του συστήματος «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» σε «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Πέραν της δραστικής απλοποίησης και ενιαιοποίησης των λειτουργιών του, τη φιλικότητα στο χρήστη και την ενίσχυση των αναλυτικών του δυνατοτήτων, η ψηφιακά αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα υποστηρίζει επιχειρησιακά τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ στον προγραμματισμό και την υλοποίηση στοχευμένων και αποδοτικών ελέγχων για την οριστική εκρίζωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας» προσθέτει ο κ. Βρούτσης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα γέννας : Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

admin

ΕSM: Καταργείται η επιτάχυνση του περιθωρίου επιτοκίου των ελληνικών δανείων

admin

Γκρίνια από τους θεσμούς για φορο-ελαφρύνσεις και 120 δόσεις

admin

Νέο ρεκόρ για το παλλάδιο : Ξεπέρασε τα 2.500 δολ./ουγγιά

admin

Η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι στα European Business Awards

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η προπαγάνδα της Ν.Δ. για την οικονομία καταρρέει

admin

Αυξήθηκαν εισόδημα, καταναλωτική δαπάνη και αποταμίευση νοικοκυριών

admin

«Καμπανάκι» ΔΕΔΔΗΕ: Απαραίτηση η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι ευκαιρίες και οι παγίδες πριν από τις νέες αντικειμενικές

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Αραμπατζή: Ο “εθνικός πλούτος” της υδατοκαλλιέργειας θα κεφαλαιοποιηθεί

admin

Την περικοπή 4.100 θέσεων εργασίας έως το 2029 ανακοίνωσε η Opel

admin

Όλα όσα περιμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 0,1% του δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατασκευών το Νοέμβριο

admin

Γεωργιάδης : Έρχεται νέο αυτοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού χωρίς χαρτιά

admin

WSJ: Πώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έλαβε την απόφαση να βυθίσει το πετρέλαιο

admin

Ifo: Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για τη γερμανική οικονομία

admin

Με δαπάνες της LAMDA οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

admin