Image default
Πρώτο Θέμα

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

300.000 χιλιάδες νέους πρόσφυγες δέχθηκε η Τουρκία μόνο τους τελευταίους 8 μήνες σύμφωνα με τον Μουσταφά Γενέρογλου, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι Ιράν και καταφεύγουν στη χώρα του για να αποφύγουν τις δυσκολίες από τις κυρώσεις των Αμερικανών σε βάρος της Τεχεράνης.

Τουρκικές διαπιστώσεις

Αυτήν την εικόνα δίνει ο Τούρκος βουλευτής για να υπογραμμίσει τις τεράστιες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα του στο προσφυγικό, αλλά και να διαλύσει υποψίες και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί εν ανάγκη ακόμη και με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό. Και στρέφει τα πυρά στην Ελλάδα. “Εάν θέλετε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς, τότε πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα μόνο 2000 Σύρους επαναπροώθησε στην Τουρκία, ότι η διαδικασία ασύλου διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια. Ότι οι δυνατότητες των ελληνικών υπηρεσιών τους πρώτους τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν αυτές που να της επιτρέψουν να μεταχειριστεί τους αιτούντες άσυλο με ανθρώπινο τρόπο, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες συνόρων δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τους διακινητές. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένες διαπιστώσεις, που συνεχώς συζητούνταν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν οδήγησαν σε λύσεις”.

Ο Μουσταφά Γενέργολου υποστηρίζει ότι ειδικά για τους Αφγανούς η τουρκική νομοθεσία δεν προβλέπει καθεστώς ασφαλούς διαμονής, αλλά ένα μηχανισμό ασφαλείας για να εξασφαλιστεί στους ανθρώπους ένα μίνιμουμ σε ανθρωπιστικά μέτρα. “Γι αυτό θέλουμε να τους προωθήσουμε στην Ευρώπη, για να αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς διαμονής λόγω ακριβώς και της οικονομικής κατάστασης στην χώρα καταγωγής τους” σημειώνει.

Αίτημα για κατάργηση της βίζας σε Τούρκους

Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν η Τουρκία θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη και για ένα ακόμη λόγο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η ΕΕ δεν τήρησε τις οικονομικές υποσχέσεις προς την Άγκυρα, ο τούρκος βουλευτής στρέφει τη συζήτηση και στο αίτημα για κατάργηση της βίζας.

“Στην Τουρκία ζουν πάνω από 4,5 εκ πρόσφυγες. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Τουρκία δαπάνησε πάνω από 40 δις για την φροντίδα των προσφύγων, ενώ αντίθετα η ΕΕ την στήριξε με 3,5 δις και σε πολλά δεν έδειξε την αλληλεγγύη της, ούτε ανταποκρίθηκε σε ορισμένες δεσμεύσεις της, και ούτε προφανώς σκέπτεται, για παράδειγμα, την κατάργηση της βίζας, την επικαιροποίηση της Τελωνειακής ΄Ενωσης. Ούτε ότι μας απασχολεί το ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να επαναπροωθήσουν περισσότερους Σύρους στην Τουρκία, αλλά και ότι από την άλλη, χιλιάδες Σύροι θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι σοβαρά δεδομένα, για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε”.

Γιεργκ Μίνχενμπεργκ/DLF Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Οι κεντρικές τράπεζες εισχωρούν στα αρνητικά πεδία

admin

Η ευρωζώνη βάζει όριο στο ελληνικό χρέος

admin

Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τον πανίσχυρο πλέον Erdogan;

admin

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

admin

Φως στο τούνελ της ύφεσης;

admin

Εάν η Σουηδία και η Γερμανία γίνονταν πολιτείες των ΗΠΑ…

admin

Η Γερμανία θα χάσει αν αποτύχει ο Μακρόν

admin

Τι συμβαίνει με τον Γιάνη και το Μαξίμου

admin

DW: Η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι γεμάτη εκπλήξεις

admin

Εκπρόθεσμο το 45% των τιμολογίων στην Ελλάδα

admin

Αύξηση ρεκόρ στις προκρατήσεις Ρώσων τουριστών

admin

Η δεκαετία που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία…

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Μια ασταθής Μέρκελ σημαίνει πιο αδύναμη Ευρώπη

admin

Γερμανία: Στο 48% Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σύμφωνα με δημοσκόπηση

admin

Ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

admin