Image default
Πρώτο Θέμα

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

300.000 χιλιάδες νέους πρόσφυγες δέχθηκε η Τουρκία μόνο τους τελευταίους 8 μήνες σύμφωνα με τον Μουσταφά Γενέρογλου, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι Ιράν και καταφεύγουν στη χώρα του για να αποφύγουν τις δυσκολίες από τις κυρώσεις των Αμερικανών σε βάρος της Τεχεράνης.

Τουρκικές διαπιστώσεις

Αυτήν την εικόνα δίνει ο Τούρκος βουλευτής για να υπογραμμίσει τις τεράστιες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα του στο προσφυγικό, αλλά και να διαλύσει υποψίες και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί εν ανάγκη ακόμη και με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό. Και στρέφει τα πυρά στην Ελλάδα. “Εάν θέλετε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς, τότε πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα μόνο 2000 Σύρους επαναπροώθησε στην Τουρκία, ότι η διαδικασία ασύλου διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια. Ότι οι δυνατότητες των ελληνικών υπηρεσιών τους πρώτους τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν αυτές που να της επιτρέψουν να μεταχειριστεί τους αιτούντες άσυλο με ανθρώπινο τρόπο, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες συνόρων δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τους διακινητές. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένες διαπιστώσεις, που συνεχώς συζητούνταν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν οδήγησαν σε λύσεις”.

Ο Μουσταφά Γενέργολου υποστηρίζει ότι ειδικά για τους Αφγανούς η τουρκική νομοθεσία δεν προβλέπει καθεστώς ασφαλούς διαμονής, αλλά ένα μηχανισμό ασφαλείας για να εξασφαλιστεί στους ανθρώπους ένα μίνιμουμ σε ανθρωπιστικά μέτρα. “Γι αυτό θέλουμε να τους προωθήσουμε στην Ευρώπη, για να αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς διαμονής λόγω ακριβώς και της οικονομικής κατάστασης στην χώρα καταγωγής τους” σημειώνει.

Αίτημα για κατάργηση της βίζας σε Τούρκους

Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν η Τουρκία θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη και για ένα ακόμη λόγο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η ΕΕ δεν τήρησε τις οικονομικές υποσχέσεις προς την Άγκυρα, ο τούρκος βουλευτής στρέφει τη συζήτηση και στο αίτημα για κατάργηση της βίζας.

“Στην Τουρκία ζουν πάνω από 4,5 εκ πρόσφυγες. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Τουρκία δαπάνησε πάνω από 40 δις για την φροντίδα των προσφύγων, ενώ αντίθετα η ΕΕ την στήριξε με 3,5 δις και σε πολλά δεν έδειξε την αλληλεγγύη της, ούτε ανταποκρίθηκε σε ορισμένες δεσμεύσεις της, και ούτε προφανώς σκέπτεται, για παράδειγμα, την κατάργηση της βίζας, την επικαιροποίηση της Τελωνειακής ΄Ενωσης. Ούτε ότι μας απασχολεί το ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να επαναπροωθήσουν περισσότερους Σύρους στην Τουρκία, αλλά και ότι από την άλλη, χιλιάδες Σύροι θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι σοβαρά δεδομένα, για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε”.

Γιεργκ Μίνχενμπεργκ/DLF Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Θα χρειαστεί η Τουρκία πακέτο βοήθειας τύπου ΔΝΤ;

admin

Το 2018 θα είναι χρονιά προστασίας του περιβάλλοντος

admin

Πόλεμος για ΑΟΖ στη Μεσόγειο;

admin

Νέο ύποπτο εισαγόμενο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες

admin

EWG: Εποπτεία τέσσερις φορές το χρόνο και μετά τα μνημόνια

admin

Ο στρατός της λιτότητας κατέκτησε την Ευρώπη!

admin

H έξοδος στις αγορές και τα επόμενα βήματα

admin

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων

admin

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές για τις εξελίξεις στην Ιταλία

admin

Ο μπαμπούλας του αποπληθωρισμού

admin

DW: Ακόμα περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

admin

Οι Ευρωπαίοι Ταύροι’ χρειάζεται να δείξουν λίγη υπομονή

admin

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νέα οικονομική τάξη

admin

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Μέρκελ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης

admin

Ευσεβείς πόθοι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει τα λάθη που έκανε στην Ελλάδα -Τι αναφέρει για την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του χρέους

admin

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

admin