Image default
Πρώτο Θέμα

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

300.000 χιλιάδες νέους πρόσφυγες δέχθηκε η Τουρκία μόνο τους τελευταίους 8 μήνες σύμφωνα με τον Μουσταφά Γενέρογλου, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι Ιράν και καταφεύγουν στη χώρα του για να αποφύγουν τις δυσκολίες από τις κυρώσεις των Αμερικανών σε βάρος της Τεχεράνης.

Τουρκικές διαπιστώσεις

Αυτήν την εικόνα δίνει ο Τούρκος βουλευτής για να υπογραμμίσει τις τεράστιες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα του στο προσφυγικό, αλλά και να διαλύσει υποψίες και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί εν ανάγκη ακόμη και με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό. Και στρέφει τα πυρά στην Ελλάδα. “Εάν θέλετε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς, τότε πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα μόνο 2000 Σύρους επαναπροώθησε στην Τουρκία, ότι η διαδικασία ασύλου διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια. Ότι οι δυνατότητες των ελληνικών υπηρεσιών τους πρώτους τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν αυτές που να της επιτρέψουν να μεταχειριστεί τους αιτούντες άσυλο με ανθρώπινο τρόπο, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες συνόρων δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τους διακινητές. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένες διαπιστώσεις, που συνεχώς συζητούνταν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν οδήγησαν σε λύσεις”.

Ο Μουσταφά Γενέργολου υποστηρίζει ότι ειδικά για τους Αφγανούς η τουρκική νομοθεσία δεν προβλέπει καθεστώς ασφαλούς διαμονής, αλλά ένα μηχανισμό ασφαλείας για να εξασφαλιστεί στους ανθρώπους ένα μίνιμουμ σε ανθρωπιστικά μέτρα. “Γι αυτό θέλουμε να τους προωθήσουμε στην Ευρώπη, για να αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς διαμονής λόγω ακριβώς και της οικονομικής κατάστασης στην χώρα καταγωγής τους” σημειώνει.

Αίτημα για κατάργηση της βίζας σε Τούρκους

Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν η Τουρκία θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη και για ένα ακόμη λόγο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η ΕΕ δεν τήρησε τις οικονομικές υποσχέσεις προς την Άγκυρα, ο τούρκος βουλευτής στρέφει τη συζήτηση και στο αίτημα για κατάργηση της βίζας.

“Στην Τουρκία ζουν πάνω από 4,5 εκ πρόσφυγες. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Τουρκία δαπάνησε πάνω από 40 δις για την φροντίδα των προσφύγων, ενώ αντίθετα η ΕΕ την στήριξε με 3,5 δις και σε πολλά δεν έδειξε την αλληλεγγύη της, ούτε ανταποκρίθηκε σε ορισμένες δεσμεύσεις της, και ούτε προφανώς σκέπτεται, για παράδειγμα, την κατάργηση της βίζας, την επικαιροποίηση της Τελωνειακής ΄Ενωσης. Ούτε ότι μας απασχολεί το ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να επαναπροωθήσουν περισσότερους Σύρους στην Τουρκία, αλλά και ότι από την άλλη, χιλιάδες Σύροι θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι σοβαρά δεδομένα, για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε”.

Γιεργκ Μίνχενμπεργκ/DLF Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Αναβάλλεται η «μεγάλη» συμφωνία

admin

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

admin

Moody’s:Θετικές από ουδέτερες οι προοπτικές της Πορτογαλλίας

admin

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

admin

Η πιο σημαντική δουλειά του γερμανικού συνασπισμού

admin

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Χ.Α: Αντέδρασε από τα χαμηλά και περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες

admin

Bruegel : Μόνο με βιώσιμη «ισχυρή» ανάπτυξη θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Τρεις ριζοσπαστικές ιδέες για τη μεταμόρφωση της οικονομίας μετά την κρίση

admin

Economist: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα

admin

Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν χρωστάνε μόνο στους δανειστές αλλά και στο κράτος

admin

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων

admin

Πληγή για τις φαρμακοβιομηχανίες οι αυξανόμενες επιστροφές

admin

Η Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες

admin

Αντίστροφο 1989: η Ευρώπη ξαναχτίζει τείχη

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

Η πίστωση προστίθεται στις τραπεζικές ανησυχίες

admin