Image default
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με τις συζητήσεις Eurobank-Pimco

Ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο μέτωπο του mega-deal, που επιχειρεί να κλείσει η Eurobank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα, καθώς η δεσμευτική προσφορά, που κατέθεσε η PIMCO, εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, κρίνεται μη ικανοποιητική.

Όπως είναι γνωστό, η Eurobank εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO στα τέλη Ιουνίου, με αντικείμενο την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, FPS, καθώς και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo).

Η απόφαση στηρίχθηκε, αφενός στην αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, που είχαν ληφθεί για τα δύο προαναφερόμενα projects, αφετέρου στη «θερμή» διάθεση της PIMCO, όπως μεταφέρθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία. Ενδεικτικό της ζέσης του αμερικανικού επενδυτικού οίκου που ελέγχεται από την Allianz, ήταν ότι συμφώνησε να αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης τιτλοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων ( project Pillar), που έτρεχε εκ παραλλήλου η Eurobank.

Η ενδεικτική προσφορά της PIMCO, για την αγορά του 80% της Financial Planning Services (FPS) και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Cairo, ακούγεται ότι κινούνταν στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ.

Μετά, όμως, τη διενέργεια εξαιρετικά λεπτομερούς και πολύπτυχου due diligence, η PIMCO υπέβαλε, εντός της περιόδου αποκλειστικότητας, δεσμευτική προσφορά, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπεται σημαντικά της ενδεικτικής. Ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση, με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις βασικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης, ως προς τη δίκαιη αποτίμηση, να παραμείνει αγεφύρωτο.

Έτσι, ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπογραφεί συμφωνία, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα, στην ανακοίνωσή της με ημερομηνία 27 Ιουνίου, ανέφερε ρητά ότι η περίοδος exclusivity άρχιζε αμέσως και θα έληγε την 30η Σεπτεμβρίου «με στόχο τη σύναψη συμφωνιών» για FPS και Cairo.

Δεν είναι σαφές αν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την PIMCO, χωρίς πλέον την ομπρέλα της αποκλειστικότητας. Η Eurobank, πάντως, με βάση τους όρους του διαγωνισμού μπορεί, πλέον να απευθυνθεί και στους άλλους δύο επενδυτές, των οποίων οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κριθεί ικανοποιητικές και είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, πριν αυτός παγώσει, λόγω της περιόδου αποκλειστικότητας που χορηγήθηκε στην PIMCO.

Πρόκειται για το σχήμα Fortress – doBank και την κοινοπραξία Bain- Elliott-Cerved, που ενδέχεται να κληθούν -αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη- να διεξάγουν, με διαδικασίες εξπρές, due diligence, και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το 80% της FPS και το 20% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης Cairo.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε τη δυνατότητα να δοθεί exclusivity σε έναν επενδυτή και αν η περίοδος παρέλθει άκαρπη να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαγωνιστική διαδικασία με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Με την αγορά της FPS, ο επενδυτής θα αναλάβει για 10 χρόνια τη διαχείριση των NPEs που διαθέτει στην Ελλάδα ο όμιλος Eurobank.

Σχετικα αρθρα

ΟΛΠ: Πράσινο φως στο πρόγραμμα ανταμοιβής προσωπικού από τη ΓΣ

admin

ΕΛΠΕ: Από 14/1 η καταβολή προμερίσματος €0,25/μετοχή

admin

ΟΛΘ: Μιχαλόπουλος και Αλευράς τα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ

admin

Σφακιανάκης: Εγκρίθηκε η νέα Επιτροπή Ελέγχου από την ΓΣ

admin

Τρία νέα καταστήματα εγκαινίασε η ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ

admin

ΕΨΑ-Λουξ: Σε προφανή κατάσταση πανικού η Coca Cola

admin

Νέα χρηματοδότηση $50 εκατ για την Blueground

admin

Η IBM χορηγός σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ

admin

Mytilineos: Στην αγορά της Αυστραλίας εισέρχεται η ΜΕΤΚΑ

admin

Space: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο

admin

Χρυσή διάκριση για το «Drive On» της Interamerican στην Οδική Βοήθεια

admin

Ακίνητα για αγορά αναζητά στην Αθήνα η Zoia

admin

Τελεσίδικα στον Μ. Δομαζάκι η διοίκηση της Creta Farms

admin

Jumbo: Συντηρητικές προσδοκίες και guidance για +5% στις πωλήσεις

admin

Revoil: Αύξηση 60% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

MLS: Τι οδήγησε στη βύθιση της μετοχής

admin

Μεγάλου: Ψάχνουμε επενδύσεις να χρηματοδοτήσουμε

admin

Λεκκός (Πειραιώς): Αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγών

admin