Image default
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με τις συζητήσεις Eurobank-Pimco

Ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο μέτωπο του mega-deal, που επιχειρεί να κλείσει η Eurobank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα, καθώς η δεσμευτική προσφορά, που κατέθεσε η PIMCO, εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, κρίνεται μη ικανοποιητική.

Όπως είναι γνωστό, η Eurobank εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO στα τέλη Ιουνίου, με αντικείμενο την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, FPS, καθώς και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo).

Η απόφαση στηρίχθηκε, αφενός στην αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, που είχαν ληφθεί για τα δύο προαναφερόμενα projects, αφετέρου στη «θερμή» διάθεση της PIMCO, όπως μεταφέρθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία. Ενδεικτικό της ζέσης του αμερικανικού επενδυτικού οίκου που ελέγχεται από την Allianz, ήταν ότι συμφώνησε να αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης τιτλοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων ( project Pillar), που έτρεχε εκ παραλλήλου η Eurobank.

Η ενδεικτική προσφορά της PIMCO, για την αγορά του 80% της Financial Planning Services (FPS) και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Cairo, ακούγεται ότι κινούνταν στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ.

Μετά, όμως, τη διενέργεια εξαιρετικά λεπτομερούς και πολύπτυχου due diligence, η PIMCO υπέβαλε, εντός της περιόδου αποκλειστικότητας, δεσμευτική προσφορά, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπεται σημαντικά της ενδεικτικής. Ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση, με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις βασικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης, ως προς τη δίκαιη αποτίμηση, να παραμείνει αγεφύρωτο.

Έτσι, ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπογραφεί συμφωνία, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα, στην ανακοίνωσή της με ημερομηνία 27 Ιουνίου, ανέφερε ρητά ότι η περίοδος exclusivity άρχιζε αμέσως και θα έληγε την 30η Σεπτεμβρίου «με στόχο τη σύναψη συμφωνιών» για FPS και Cairo.

Δεν είναι σαφές αν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την PIMCO, χωρίς πλέον την ομπρέλα της αποκλειστικότητας. Η Eurobank, πάντως, με βάση τους όρους του διαγωνισμού μπορεί, πλέον να απευθυνθεί και στους άλλους δύο επενδυτές, των οποίων οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κριθεί ικανοποιητικές και είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, πριν αυτός παγώσει, λόγω της περιόδου αποκλειστικότητας που χορηγήθηκε στην PIMCO.

Πρόκειται για το σχήμα Fortress – doBank και την κοινοπραξία Bain- Elliott-Cerved, που ενδέχεται να κληθούν -αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη- να διεξάγουν, με διαδικασίες εξπρές, due diligence, και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το 80% της FPS και το 20% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης Cairo.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε τη δυνατότητα να δοθεί exclusivity σε έναν επενδυτή και αν η περίοδος παρέλθει άκαρπη να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαγωνιστική διαδικασία με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Με την αγορά της FPS, ο επενδυτής θα αναλάβει για 10 χρόνια τη διαχείριση των NPEs που διαθέτει στην Ελλάδα ο όμιλος Eurobank.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Παράταση (ξανά) στο πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

admin

Alumil: Καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ το 2020

admin

ΔΕΗ – Ημέρα της Γης: Ρεύμα σε 4.500.000 νοικοκυριά μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση κατά 15% στα κέρδη μετά φόρων το α’ τρίμηνο

admin

Έλαστρον: Στα 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2020

admin

Παπουτσάνης: Η πανδημία δυνάμωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’τριμήνου 2021

admin

ΧΡΩΠΕΙ: «Φουντώνει» η «μάχη» για την «Πολιτεία Καινοτομίας»

admin