Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

 Με ένα σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων απάντησε η αγορά στην… αισιοδοξία που είχαμε διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα.

 Οι πιέσεις στον εξωτερικό μετά τους επιδεινούμενους μακροοικονομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στους εμπλεκόμενους οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά και με αρκετό τζίρο μειώνοντας την έκθεση τους στην Αγορά.

 Λίγο η ιστορία της Τόμας Κουκ, λίγο οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου των προβληματικών δανείων προσέθεσαν και εγχώρια δυναμική στην πτώση καταγράφοντας την δεύτερη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαία βάση για το 2019.

 Παρόλα αυτά οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στην θέση τους. Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος. Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ως τις 20 Οκτωβρίου ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση.

Η πτώση έφερε τον Γενικό Δίκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στις ευκαιρίες αυτές θα τοποθετούσαμε όσες εταιρίες έχουν ισχυρή κερδοφορία, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Για όσους επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην Αγορά η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς την στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς.

Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού. Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς.

Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση. Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας έχει μικρό σχετικά πλήθος προγραμματισμένων γεγονότων αλλά με αρκετό ενδιαφέρον.

Την Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων ομολόγων τρίμηνης διάρκειας Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μέτοχοι της Lamda Development θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 650 εκατ. ευρώ σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Την ίδια ημέρα η μετοχή της CNL Capital θα διαπραγματεύεται χωρίς το περιοδικό μέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί το 2ο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ για τις εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης με την συμμετοχή 15 εταιριών από την Κύρια και Εναλλακτική αγορά του ΧΑ.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Μεγάλη έκπληξη θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Η Ευρώπη «αγοράζει» χρόνο , η Ελλάδα αγωνιά …

admin

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Τα πρώτα «σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες «αγκομαχούν» και γιατί

admin

Οι ελπίδες του Μακρόν για μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία είναι εσφαλμένες

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Η πορεία της Τουρκίας καμπανάκι για τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές

admin

DW: Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

DW: Σημαντικό έτος το 2018 για την Ελλάδα

admin

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Πώς να εκμεταλλευτούμε την ανάκαμψη της Ευρώπης

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

admin

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin