Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

 Με ένα σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων απάντησε η αγορά στην… αισιοδοξία που είχαμε διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα.

 Οι πιέσεις στον εξωτερικό μετά τους επιδεινούμενους μακροοικονομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στους εμπλεκόμενους οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά και με αρκετό τζίρο μειώνοντας την έκθεση τους στην Αγορά.

 Λίγο η ιστορία της Τόμας Κουκ, λίγο οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου των προβληματικών δανείων προσέθεσαν και εγχώρια δυναμική στην πτώση καταγράφοντας την δεύτερη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαία βάση για το 2019.

 Παρόλα αυτά οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στην θέση τους. Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος. Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ως τις 20 Οκτωβρίου ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση.

Η πτώση έφερε τον Γενικό Δίκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στις ευκαιρίες αυτές θα τοποθετούσαμε όσες εταιρίες έχουν ισχυρή κερδοφορία, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Για όσους επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην Αγορά η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς την στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς.

Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού. Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς.

Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση. Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας έχει μικρό σχετικά πλήθος προγραμματισμένων γεγονότων αλλά με αρκετό ενδιαφέρον.

Την Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων ομολόγων τρίμηνης διάρκειας Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μέτοχοι της Lamda Development θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 650 εκατ. ευρώ σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Την ίδια ημέρα η μετοχή της CNL Capital θα διαπραγματεύεται χωρίς το περιοδικό μέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί το 2ο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ για τις εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης με την συμμετοχή 15 εταιριών από την Κύρια και Εναλλακτική αγορά του ΧΑ.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Η άσωτη Βαρσοβία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών

admin

Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από την αύξηση του ιατρικού τουρισμού

admin

Λαγκάρντ εναντίον όλων για τις διασώσεις

admin

ΔΕΘ 2019: Οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία και οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

admin

Το τέλος της εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Και δεν θα είναι “αναίμακτο”

admin

ΑΠΘ: Αναζωπύρωση του κορονοϊού από τέλη Ιουλίου μέχρι 15Αύγουστο

admin

H… αποκαθήλωση των τραπεζικών κολοσσών

admin

Η βιομηχανία τροφίμων ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης

admin

Τεχνολογικοί «κραδασμοί» στην Αμερική

admin

Ο «λύκος της Wall Street» προειδοποιεί ότι τα ICOs είναι «η μεγαλύτερη απάτη ποτέ»

admin

Μαραθώνιες συζητήσεις κυβέρνησης τρόικας

admin

Βρισκόμαστε ακόμη στο σκοτάδι σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

admin

Γιατί είναι η ευρωζώνη ξανά σε κρίση για την Ελλάδα;

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας πέφτει σε λήθαργο

admin

Τρεις οικονομολόγοι αναλύουν την έξοδο στις αγορές -Γιατί δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin