Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020

Χωρίς δημοσιονομικό κενό και με όλες τις ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις νοικοκυριά και νέες οικογένειες που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη θα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 που κατατίθεται αύριο στην Βουλή .

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” τονίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα .

Σε ότι αφορά το ύψος του αφορολόγητου όχι μόνο δεν θα μειωθεί από 8636 ευρώ που είναι σήμερα για τους άγαμους χωρίς παιδιά αλλά θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια. Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαιώνει επίσης ότι η “13η σύνταξη” όπως την ονόμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά επίσης και στις παρατηρήσεις εκπροσώπων των θεσμών περί κενού για το 2020 . Τονίζει συγκεκριμένα ότι την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή “βάση” που θα δημιουργήσει από το 2019 , η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ .

Επιπλέον υπάρχει και ένα “οπλοστάσιο” ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλύτερης του αναμενόμενου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών . Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής .

Παράλληλα , σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s) που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης.

Επίσης προαναγγέλλει και άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου “Ηρακλής” για την μείωση των κόκκινων δανείων τονίζοντας μάλιστα ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφαιρεθεί αυτόματα από τα βιβλία των τραπεζών μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 20 δις ευρώ που υπολογίζονταν πρι λίγους μήνες . Προαναγγέλλει μάλιστα και νέες στρατηγικές κινήσεις στο πεδίο της μείωσης των “κόκκινων δανείων”.

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμιο κραχ στην οικονομία: Ολα δείχνουν σκηνικό… 1930

admin

ΑΑΔΕ : Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,9 δισ ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Μειωμένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλάγων τον Νοέμβριο, αλλά και «καμπανάκια»

admin

ΗΠΑ : Ανακοινώνονται σήμερα οι κυρώσεις προς την Τουρκία

admin

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί στο 13% από 24%

admin

Οι φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

admin

Κοροναϊός – ΚΕΠΕ : Αντιστάθμιση της επίπτωσης στο ΑΕΠ μέσω αυξημένων κρατικών δαπανών

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Follie Follie

admin

Κοροναϊός : Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που ενδιαφέρουν όλους

admin

Αποδείξεις λιανικής: Το νέο στοιχείο που θα ελέγχει την εγκυρότητά τους

admin

Έκθεση Κομισιόν: Τα 7 ανοιχτά μέτωπα σε Ασφαλιστικό, επιδόματα, εργασιακό

admin

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Η πρόβλεψη για ελεύθερους επαγγελματίες και συντάξεις

admin

Πάνω από 100 δισ. δολάρια το πλήγμα του κορωνοϊού στις αεροπορικές

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών η έκδοση 15ετούς

admin

Σε υψηλό επταετίας ο χρυσός λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή

admin

Παράταση της μειωμένης φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Ελλάδα

admin

Κοροναϊός: Αναλυτικός οδηγός με τα μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις

admin