Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Τέλος με νόμο στους περιορισμούς σε αμοιβές, προσλήψεις και προμήθειες

Ενα νομοσχέδιο για την αποδέσμευση διοικητικών λειτουργιών της ΔΕΗ από το Δημόσιο και την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συντάσσει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου σηματοδοτώντας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για τη ΔΕH την επιστροφή στην κανονικότητα και για τη ΔΕΠΑ τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει λάβει τις εισηγήσεις της διοίκησης Στάσση, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ έρχονται να ικανοποιήσουν τις εξαγγελίες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη περί αποδέσμευσης της από τον «ζουρλομανδύα του δημοσίου».

Ευέλικτες προσλήψεις

Οι ανάγκες της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σε προσωπικό είναι μεγάλες εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Το προσωπικό της εταιρίας είναι γηρασμένο με το μέσο όρο ηλικίας να ξπερνά τα 52 έτη και με σημαντικό αριθμό εργαζομένων να αναζητούν την έξοδο μέσω του προγράμματος της εθελουσίας που τρέχει (μπόνους με αποζημίωση 15.000 ευρώ).

Ετσι, σχεδιάζεται η διενέργεια προσλήψεων με τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, αλλά χωρίς αυτές να γίνονται μέσω του ανώτατου οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα ανάβει το πράσινο φως για προσλήψεις, οι οποίες εκ των υστέρων θα ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ.

Με τον ίδιο στόχο αναμένεται να θεσπιστεί και η άρση του πλαφόν των αμοιβών τουλάχιστον στα διοικητικά στελέχη μιας και για τους εργαζόμενους τρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΔΕH χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στην αγορά για τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή νοοτροπίας, κάτι άλλωστε που σηματοδότησε και η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση κι άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια εταιρεία ισχύει το πλαφόν των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή έρχεται και στη διενέργεια των διαγωνισμών για τις προμήθειες υλικών και την παροχή υπηρεσιών. Σήμερα οι διαδικασίες αυτές ακολουθούν εκείνες του δημοσίου με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρες αλλά και ανοικτές, την ώρα που οι ανταγωνιστές της ΔΕH δεν έχουν σε τέτοιες υποχρεώσεις.

Οι διαγωνισμοί που δεν θα υπάγονται στους κανόνες του δημοσίου θα είναι εκείνοι για ανταγωνιστικές δραστηριότητες και όχι για παράδειγμα αυτοί του ΔΕΔΔΗΕ, όπου λόγω του μονοπωλίου απαιτούνται διαφανείς διαδικασίες (π.χ. προμήθεια στύλων διανομής ρεύματος).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας τις πρώτες μέρες της θητείας του είχε φέρει ως παράδειγμα της στρέβλωσης με τις προμήθειες της ΔΕH, τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ. Οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κοστολογικά στοιχεία (π.χ. κόστος προμήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ ή εξοπλισμού αιολικού σταθμού) με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στις δημοπρασίες της ΡΑΕ με χαμηλότερες από τη ΔΕH προσφορές. Έτσι, η δημόσεια εταιρία χάνει έργα και συμμετοχή στις ΑΠΕ.

Οι αλλαγές στη ΔΕΠΑ

Τέλος στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, με το κείμενο θα παραμένει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες Εμπορίας και Υποδομών και θα δημιουργείται και μία τρίτη με τις συμμετοχές της επιχείρησης στα διεθνή projects.

Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας (χονδρεμπορική, λιανική μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνικής Εταιρίας Ενέργειας, αεριοκίνηση και διεθνείς συμβάσεις προμήθειας), η  ΔΕΠΑ Υποδομών (δίκτυα διανομής φυσικού αερίου με 100% στην Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα και 49% στη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και Συμμετοχές ΔΕΠΑ σε διεθνή projects. Η ρύθμιση, όμως, θα προβλέπει την πώληση 100% των δύο πρώτων εταιριών. Δηλαδή των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Μετά τις αλλαγές αυτές ανοίγει ο δρόμος για το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Σχετικα αρθρα

Μουζάκης: Αυξάνονται τα έσοδα από ενοίκια

admin

ΕΤΕ: Στα 700 εκατ. ευρώ ο πήχης για Εθνική Ασφαλιστική

admin

Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζονται 900 εκατ. για να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ το 2020

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Υπογραφή ομολογιακού δανείου 20 εκατ. ευρώ

admin

Νηρεύς: Στις 27/11 η ΓΣ για έκδοση ομολογιακών ύψους 237 εκατ. ευρώ

admin

Η Συρία καταδικάζει την έκθεση του OAXA για τη χρήση χημικών όπλων το 2017

admin

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την ΕΒΖ

admin

ΟΛΠ: Στην ΤΕΚΑΛ η «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα»

admin

Ουρουγουάη: Τουλάχιστον 80 επιβαίνοντες σε ένα κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό

admin

Στις 3 Οκτωβρίου η εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Volton: Δωρεά 10 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

admin

Eurolife ERB: Δωρεάν συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ

admin

Folli Follie: Επιβεβαίωσε την απόσυρση του αιτήματος για αλλαγή διοίκησης

admin

Ιατρικό Αθηνών: Μοναδικός ιδιωτικός πάροχος Υγείας στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε.«EVOTION»

admin

Με ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ η νέα Eurobank

admin

Δρομέας: Η Στ. Παπακωνσταντίνου νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

admin

Μεγάλη επένδυση της DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

admin