Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Ωρολογιακή βόμβα 2 τρισ. δολαρίων από το Brexit

Το χειρότερο σενάριο για τη Βρετανία και την Ε.Ε., αυτό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, δεν έχει αποφευχθεί, εάν πιστέψει κανείς την επίμονη διαβεβαίωση του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον της έντονης αβεβαιότητας, η λίρα θυμίζει ασανσέρ και ξένοι οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα της χώρας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το -, οι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Είναι αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης, Μαρκ Κάρνι, έχει χαρακτηρίσει «η καλοσύνη των ξένων». 

«Εάν καταλήξουμε σε no deal Brexit, αυτοί οι ξένοι θα ανησυχήσουν πολλοί» σχολιάζει στο - o Mike Riddell της Allianz Global Investors, η οποία έχει περιορίσει το τελευταίο διάστημα την καθαρή έκθεση στο βρετανικό χρέος καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μίας μετά- Brexit ύφεσης, αλλά και αύξησης επιτοκίων. «Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν τα Gilts να λειτουργήσουν ως καταφύγιο; Σε καμία περίπτωση- θα είναι ακριβώς το αντίθετο» συμπληρώνει.

Μία βουτιά στην αγορά των κρατικών βρετανικών ομολόγων αξίας 2 τρισ. δολαρίων, θα καθιστούσε ακόμη πιο επώδυνη την κατάσταση για τη βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit. Χάνοντας το πλεονέκτημα του φθηνού δανεισμού, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βγει από τα οικονομικά προβλήματα με αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Σημειώνεται ότι ενώ η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της από τον Ιούνιο του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν στο ίδιο διάστημα στους επενδυτές κέρδη σχεδόν 20%. Οι τιμές τους έχουν επιδοθεί σε ράλι φέτος και οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί αισθητά, εξαιτίας της ευρύτερης στροφής των επενδυτών στο κρατικό χρέος. Οι επιδόσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες των αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Και μάλιστα έχουν ένα ατού σε σχέση με τα γερμανικά- προσφέρουν ακόμη θετική απόδοση. 

Από τις αρχές του έτους οι τοποθετήσεις ξένων σε βρετανικά κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 100 δισ. λίρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2016. Στο ίδιο διάστημα οι καθαρές εκροές ξένων επενδυτών από τις βρετανικές μετοχές είναι 7 δισ. δολάρια.

– 

Σχετικα αρθρα

Πού «χτυπάνε» τα ξένα funds

admin

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

admin

ΧΑ:Χωρίς αντισώματα

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και το περιβάλλον της γεωπολιτικής αστάθειας

admin

Ο Μπερλουσκόνι της Αμερικής

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται καλύτερο σύστημα απορρόφησης σοκ

admin

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

admin

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Forbes: Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας η εξάρτησή της από τις εξαγωγές

admin

DW: Τι οδήγησε τη Βενεζουέλα στην οικονομική κρίση;

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στην επιστροφή στις κεφαλαιαγορές

admin

Όταν ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία

admin

Ο φθόνος του Brexit της Ευρώπης

admin

Τι θα κάνει τώρα ο Τσίπρας;

admin