Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Ωρολογιακή βόμβα 2 τρισ. δολαρίων από το Brexit

Το χειρότερο σενάριο για τη Βρετανία και την Ε.Ε., αυτό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, δεν έχει αποφευχθεί, εάν πιστέψει κανείς την επίμονη διαβεβαίωση του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον της έντονης αβεβαιότητας, η λίρα θυμίζει ασανσέρ και ξένοι οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα της χώρας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το -, οι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Είναι αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης, Μαρκ Κάρνι, έχει χαρακτηρίσει «η καλοσύνη των ξένων». 

«Εάν καταλήξουμε σε no deal Brexit, αυτοί οι ξένοι θα ανησυχήσουν πολλοί» σχολιάζει στο - o Mike Riddell της Allianz Global Investors, η οποία έχει περιορίσει το τελευταίο διάστημα την καθαρή έκθεση στο βρετανικό χρέος καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μίας μετά- Brexit ύφεσης, αλλά και αύξησης επιτοκίων. «Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν τα Gilts να λειτουργήσουν ως καταφύγιο; Σε καμία περίπτωση- θα είναι ακριβώς το αντίθετο» συμπληρώνει.

Μία βουτιά στην αγορά των κρατικών βρετανικών ομολόγων αξίας 2 τρισ. δολαρίων, θα καθιστούσε ακόμη πιο επώδυνη την κατάσταση για τη βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit. Χάνοντας το πλεονέκτημα του φθηνού δανεισμού, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βγει από τα οικονομικά προβλήματα με αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Σημειώνεται ότι ενώ η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της από τον Ιούνιο του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν στο ίδιο διάστημα στους επενδυτές κέρδη σχεδόν 20%. Οι τιμές τους έχουν επιδοθεί σε ράλι φέτος και οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί αισθητά, εξαιτίας της ευρύτερης στροφής των επενδυτών στο κρατικό χρέος. Οι επιδόσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες των αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Και μάλιστα έχουν ένα ατού σε σχέση με τα γερμανικά- προσφέρουν ακόμη θετική απόδοση. 

Από τις αρχές του έτους οι τοποθετήσεις ξένων σε βρετανικά κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 100 δισ. λίρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2016. Στο ίδιο διάστημα οι καθαρές εκροές ξένων επενδυτών από τις βρετανικές μετοχές είναι 7 δισ. δολάρια.

– 

Σχετικα αρθρα

Πως «έκαναν φτερά» 68 δισ. € από την Ιταλία που εκδίδει … λαϊκό ομόλογο

admin

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

admin

Οι εκπλήξεις του ευρώ μπορεί μόλις να ξεκινούν

admin

Πως μπορεί να ξεφύγει η Ευρώπη από τη ματαιότητα

admin

Το Brexit θα μπορούσε να βουλιάξει τη βρετανική οικονομία

admin

ΗΠΑ-Κίνα:Οι αμφιβολίες και οι δασμοί παραμένουν

admin

Μετά από τρεις εβδομάδες κερδών, οι αγορές “έπεσαν” – παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη FED

admin

Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

admin

Βρυξέλλες σε Βαλκάνια: δείξτε αφοσίωση στη δημοκρατία

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

“Ο Ιρλανδός” και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

admin

Η νίκη του Putin, ο πειρασμός της Ευρώπης

admin

Η νέα κρίση που έρχεται

admin

Νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων λόγω Ιταλίας

admin

Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης

admin

XA:Σε αργή κίνηση…

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin