Image default
Πρώτο Θέμα

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία – Ε.Ε.;

Έφθασε επιτέλους η ώρα του deal ή του no deal Brexit; Θα γνωρίζουμε εάν έως το τέλος της εβδομάδας Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – αφού αρνήθηκε να τον συναντήσει – έστειλε για μία ακόμη φορά τελεσίγραφο στον Μπόρις Τζόνσον ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις όποιες αλλαγές στο σχέδιό του. Ο Τζόνσον ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι τελεσίγραφα δεν δέχεται, πολύ δε περισσότερο από τον Μακρόν. Και μολονότι έως την κρίσιμη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου, το θέμα «συμφωνία» πρέπει όντως να έχει ξεκαθαριστεί, από την Ντάουνινγκ Στριτ η τελευταία διορία θεωρείται η επόμενη Δευτέρα. Πόσο κοντά είναι όμως τελικά Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολυπόθητη συμφωνία;

«Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τις τελευταίες του προτάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος του δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιές τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποτιμηθεί έως τα τέλη της εβδομάδας εάν είναι δυνατή μία συμφωνία που θα σέβεται τις αρχές της Ε.Ε.», δήλωσε εκπρόσωπος του Ελιζέ σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Μακρόν και Τζόνσον.

Τα βασικά σημεία που μένουν ανεπίλυτα.

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία στο σχέδιο του Τζόνσον που μένουν να διευθετηθούν, προκειμένου η Βρετανία να πάρει το ΟΚ της Ε.Ε. και να ανοίξει ο δρόμος για συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Και τα δύο αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσιάσε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το backstop. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα βορρά – νότου, για τους οποίους όμως το βρετανικό σχέδιο παραμένει ασαφές. Η Ε.Ε. δεν έχει πειστεί και επισημαίνει ότι ακόμη και η βρετανική πλευρά παραδέχεται πως οι λεπτομέρειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν του χρόνου.

Το δεύτερο μείζον θέμα για τις Βρυξέλλες αφορά το σκέλος όπου εμπλέκεται το DUP, το ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζόνσον, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ε.Ε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τύχη της ενιαίας αγοράς εξαρτάται από την καλή θέληση του DUP, το οποίο είναι απαράδεκτο και για τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και για την Ε.Ε.

Θα υπάρξει συνεπώς συμφωνία;

Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αν και πολιτικοί αναλυτές δεν το θεωρούν πολύ πιθανό, τουλάχιστον έως την κρίσιμη σύνοδο. Οι διαπραγματεύσεις ασφαλώς θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ενός άτακτου Brexit.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να φανεί πως είναι εκείνη που πιέζει ένα κράτος-μέλος στην έξοδο, καθώς όπως σημειώνει η «Guardian» η σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης υπήρξε βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών.

Ο Τζόνσον πάλι θέλει να δείξει με κάθε τρόπο στους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα των Τόρις ότι για το no deal είναι μόνη υπεύθυνη η Ε.Ε.

Θα αποχωρήσει η Βρετανία στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία;

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει δεκάδες φορές από την ημέρα που εξελέγη στον πρωθυπουργικό θώκο ότι στόχος του είναι το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Διά νόμου πλέον δεν μπορεί να το κάνει, καθώς εάν το κοινοβούλιο δεν δώσει το πράσινο φως, εκείνος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή από τις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Τζόνσον, η ομάδα του φαίνεται πιο ανοιχτή πλέον στο ενδεχόμενο της αναβολής. Μολονότι στο στρατόπεδο του Τζόνσον θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε αναβολή ισοδυναμεί με «πολιτική αυτοκτονία» για τον πρωθυπουργό, το κλίμα έχει αλλάξει και πολλοί είναι πια εκείνοι που θεωρούν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα είναι βέβαιος νικητής, διότι αν μη τι άλλο έδειξε να τηρεί τις δεσμεύσεις του – και για συντεταγμένο Brexit και για οριστική έξοδο στις 31 Οκτωβρίου.  

Σχετικα αρθρα

Όταν η Γερμανία εξόργισε την Ε.Ε.

admin

Eurogroup: Θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση

admin

Η πολιτική του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας

admin

Οι γέφυρες του Λονδίνου στο πουθενά

admin

Ανάκαμψη, αναθεώρηση και αναδιανομή

admin

Η στιγμή για την επανένωση της Κύπρου έχει έρθει, όμως ο Ερντογάν κρατάει το κλειδί

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θα πιέσει Ελλάδα και Τουρκία να ξαναρχίσουν διάλογο για τα ενεργειακά

admin

H Lamda και το Ελληνικό…

admin

Πώς το τοξικό χρέος της Ελλάδας έγινε και πάλι σέξι

admin

Τι συμβαίνει με την Nova;

admin

Ύστερα από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει σε επιείκεια των δανειστών

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Handelsblatt: Ο φόβος για «Italexit» αυξάνεται

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

DW: Είναι ο Μακρόν η νέα Μέρκελ;

admin

Μια χαμένη δεκαετία…

admin

Ο Μακρόν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

admin