Image default
Πολιτική

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: «Αγκάθι» η χρονική διάρκειά της

Σε «αγκάθι» έχει εξελιχθεί η οριστικοποίηση της χρονικής διάρκειας ισχύος που θα έχει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι δύο πλευρές αν και έχουν συμφωνήσει σε όλα σχεδόν τα βασικά της σημεία, εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής της.
Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ζητούν η συμφωνία να έχει πενταετή ισχύ, με την ελληνική πλευρά επί του παρόντος να διατυπώνει κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες όμως θεωρείται ζήτημα χρόνου να ξεπεραστούν προκειμένου, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους, η MDCΑ να μπει σε φάση υλοποίησης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα εξάλλου αποτέλεσε και ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλιμάκιο της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στον 2ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχοντας ως επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή του αμερικανικού Πενταγώνου για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, κ. Άντριου Βίντερνιτς, συναντήθηκαν τόσο με τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή αντίστοιχα, όσο και με τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστο Χριστοδούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίντερνιτς υπέβαλε εκ’ νέου στους συνομιλητές του τις αιτιάσεις των ΗΠΑ με βάση τις οποίες η ελληνοαμερικανική συμφωνία θα πρέπει να έχει ισχύ για τα επόμενα, τουλάχιστον, 5 έτη με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων, επ’ αόριστον. Παράλληλα όμως με το ζήτημα του χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας, στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων βρέθηκε και η πορεία υλοποίησής της με βάση τις προτεραιότητες της κάθε χώρας αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες και απειλές που δέχεται κάθε μία από αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων στο Πεντάγωνο οι δύο πλευρές συνομολόγησαν στην υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» που θα ορίζει με σαφήνεια το χρόνο αλλά και τον τρόπο υλοποίησης των όσων προβλέπει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Να σημειώσουμε εξάλλου πως μέχρι και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εδράζονταν σε ζητήματα κυρίως νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως. Η χώρα μας, μέσα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, απέβλεπε να αντλήσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορούσε από την παραχώρηση επιπλέον -πέραν της Σούδας- τριών βάσεων (Βόλος, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη), στους αμερικάνους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο αλλά και συνολικά στην Ν.Α Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανοί επεδίωκαν να λάβουν όσες περισσότερες διευκολύνσεις μπορούσαν ως προς την επιχειρησιακή αξιοποίηση του συνόλου των επί ελληνικού εδάφους βάσεών τους, μέσω της βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών τους αλλά και τη δημιουργία νέων.

Σχετικα αρθρα

Η απάντηση της Κομισιόν στον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Βαρβιτσιώτης: Ο Ερντογάν χρησιμοποίει αθώους για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Τσίπρας κατά ΝΔ: H κυβέρνηση ξέχασε τους πλημμηροπαθείς

admin

Πέτσας σε ΣΚΑΪ για Τουρκία: Θετικό βήμα – Περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια

admin

Σκοπιανά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης πίεσε τον Ζάεφ για το «Made in Macedonia» στα προϊόντα

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου

admin

Βίτσας: Τελευταία έχουμε τους ενωμένους χοιρινομεθύστακες

admin

Ζάεφ: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

admin

Σχολεία και κορωνοϊός: Θα κλείνουν όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα, λέει η υπουργός Παιδείας

admin

Πομπέο: Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

admin

Κορωνοϊός – Κεραμέως: Κατέθεσε τροπολογία για το πώς θα κλείνουν σχολεία

admin

Μάας σε Άγκυρα: Mην κλείσει, με μονομερή μέτρα, το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα

admin

Μητσοτάκης: Έχουμε φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξουμε την κοινωνία το φθινόπωρο-χειμώνα που έρχονται

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

admin

Νέα Δημοκρατία: Δύο βουλευτές ορίζονται επικεφαλής γραμματειών του κόμματος

admin

Λευκωσία: Θα απαντήσουμε με όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα στις τουρκικές προκλήσεις

admin

Κορωνοϊός- Ο Κούλογλου κάνει μακάβριο χιούμορ: «Πεθαίνουμε σπίτι»

admin

Παναγιωτόπουλος: Μας προβληματίζει, αλλά δεν μας πανικοβάλλει η τουρκική προκλητικότητα

admin