Image default
Οικονομία

Εφορία: Στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα οφειλετών

Το γκάζι των κατασχέσεων πατάει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στις 120 δόσεων ενώ  από τον επόμενο μήνα αρχίζει και πάλι να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα κυρίως μεγαλοοφειλετών.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί 29 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών από διαμερίσματα και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και εργοστάσια.

Από σήμερα όσοι θέλουν να γλιτώσουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν μόνο μια επιλογή. Να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Από το επόμενο έτος με την ενεργοποίηση της  νέας πάγιας ρύθμισης θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κερδίζουν διπλάσιο αριθμό δόσεων, 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα  από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση.

Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις. Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών.

Οι αριθμοί των 120 δόσεων

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία, πήγε καλά. Προσέγγισε περίπου 700.000 φορολογούμενους που επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει  να μπουν σε αυτή καταβάλλοντας και την πρώτη δόση.

Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δις ευρώ  εκ των οποίων 4,5 δις ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δισ. ευρώ προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ: 4.500 θέσεις εργασίας για όσους έπληξε η Thomas Cook

admin

Αυξάνεται το κονδύλι για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit

admin

Η βαλίτσα με την προσφορά της Hard Rock International για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Πώς το απαξιωμένο κτίριο του Πειραιά θα γίνει ατραξιόν της πόλης

admin

Σφοδρές συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων στη Συρία, υποχωρεί η τουρκική λίρα

admin

Πειραιάς: Μεταμορφώνεται το λιμάνι με δάνειο 140 εκατ. ευρώ

admin

Υπερπλεόνασμα : «Παράθυρο» για μέρισμα και νέες παροχές

admin

Ανάπτυξη στο 3% προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

admin

ΟΠΕΚΑ: Ποιες μητέρες δικαιούνται το επίδομα, τι ποσά θα πάρουν

admin

Βγαίνει στο σφυρί το παλιό κτίριο του ΔΟΛ

admin

Alpha Bank: Οδηγίες για τις αιτήσεων για την προστασία κύριας κατοικίας

admin

Lamda : Προχωρά σε αύξηση μαμούθ έως 650 εκατ. ευρώ

admin

Επιδόματα : Σε ποιους και πότε θα καταβληθούν

admin

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Πάνω από 300 έλεγχοι για παρεμπόριο πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

admin

Φλέγεται η αγορά του μαύρου χρυσού – Άλμα στις τιμές πετρελαίου

admin

Νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερή δόση για πάντα ανακοίνωσε η Eurobank

admin

Προϋπολογισμός: Μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικές πρωτοβουλίες ύψους 1,2 δισ. ευρώ

admin