Image default
Οικονομία

Εφορία: Στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα οφειλετών

Το γκάζι των κατασχέσεων πατάει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στις 120 δόσεων ενώ  από τον επόμενο μήνα αρχίζει και πάλι να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα κυρίως μεγαλοοφειλετών.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί 29 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών από διαμερίσματα και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και εργοστάσια.

Από σήμερα όσοι θέλουν να γλιτώσουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν μόνο μια επιλογή. Να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Από το επόμενο έτος με την ενεργοποίηση της  νέας πάγιας ρύθμισης θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κερδίζουν διπλάσιο αριθμό δόσεων, 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα  από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση.

Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις. Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών.

Οι αριθμοί των 120 δόσεων

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία, πήγε καλά. Προσέγγισε περίπου 700.000 φορολογούμενους που επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει  να μπουν σε αυτή καταβάλλοντας και την πρώτη δόση.

Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δις ευρώ  εκ των οποίων 4,5 δις ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δισ. ευρώ προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Καζίνο Ελληνικού : Παρουσιάστηκε η πρόταση «INSPIRE Athens» των Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin

Προσκλητήριο κυβέρνησης στους πλούσιους: Φέρτε τα λεφτά σας στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με πτώση 0,37%

admin

Ανοδικά το Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή βουτιά

admin

Χειμερινές εκπτώσεις: «Καταναλωτική κόπωση» στην Αττική -Δεν ψώνισε ο κόσμος

admin

Το Eurogroup ενέκρινε τον διορισμό του Σαρανχέιμο στο τιμόνι του Euro Working Group

admin

Lamda Development : Υπερκαλύφθηκε η μαμούθ – αύξηση κεφαλαίου

admin

Renault: Ζητεί κρατική στήριξη 5 δισ. ευρώ

admin

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που στέλνουν τους φορολογούμενους στην Εφορία

admin

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν την εκπνοή του 2019

admin

Μητσοτάκης : Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 στα μικρά νησιά

admin

Γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος»: Μπόνους 1,2 εκατ. ευρώ και 300.000 ευρώ στους εργαζόμενους με παιδιά

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Συνεχίζεται η προσπάθειά μας για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

admin

Κοροναϊός : Πότε πληρώνεται το επίδομα των 534 ευρώ

admin

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τραπεζών

admin

Επίκαιρη ερώτηση Κατρίνη για κίνδυνο φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι γκρίζες ζώνες και η σκληρή μάχη που προμηνύουν οι πρώτες αντιδράσεις

admin

Oxfam: Οι ηγέτες του G7 μειώνουν τα βάρη για τους πλούσιους

admin