Image default
Οικονομία

Σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο – Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές

Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία έξοδο στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο του 2019, με την Αθήνα να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με την απόδοση (το κουπόνι) να διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό 1,5% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Μέσα σε τρεις ώρες 5,4 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, το βιβλίο προσφορών έκλεισε λίγο πριν τις 13:30, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν εντός των τριών ωρών που έμεινε ανοιχτό να υπερβαίνουν, κατά πληροφορίες, τα 5,4 δισ. ευρώ.

Μέσα στις δύο πρώτες ώρες, οι προσφορές από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο ρόλος των συμβούλων της έκδοσης είχε ανατεθεί στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan και το αρχικό guidance για την απόδοση είχε οριστεί στο 1,55%.

Σταϊκούρας : Στοχεύουμε σε χαμηλό κόστος δανεισμού

Η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, δήλωσε όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να εκμεταλλευθεί, όπως και συνέβη, το άκρως ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή να «ανοίξει» ξανά το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου με έτος λήξης το 2029.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%.

Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά είναι στο 1,40%, με την τιμή στο 121.

Στόχος η συνεχής εκδοτική παρουσία στις αγορές

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή δήλωνε ότι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

«Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού».

Επιδιώκεται αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Τόσο η νέα έκδοση όσο και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου (σχέδιο Ηρακλής) έναντι τίτλων που αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019, ενώ και το 2020 οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμένες.

Σχετικα αρθρα

Σόιμπλε: Η μόνη λύση για την ΕΕ είναι το γερμανογαλλικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Moody’s: H άρση των capital controls θα ενισχύσει τις καταθέσεις

admin

Πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αμαρουσίου και του ΟΑΕΔ με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται ΚΕΑ και προνοιακά επιδόματα

admin

Φον ντερ Λάιεν: Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

admin

Ξεπέρασε τις 2.000 ρυθμίσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός

admin

Eurobank και Eurolife ERB: e-ασφάλεια αυτοκινήτου στα μέτρα σου

admin

Bloomberg: «Πληγωμένος» ο ευρωπαϊκός τουρισμός – Σε πιο ισχυρή θέση η Ελλάδα

admin

Πώς θα γίνονται τα ταξίδια με την Aegean – Οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής

admin

Ο Covid19 γονάτισε την Ευρώπη- Πρωτοφανής κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Οι αλλαγές για τους ενστόλους και τους συνταξιούχους που εργάζονται

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: 60 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 170.000 δικαιούχους

admin

ΔΕΗ: Όλες οι αλλαγές στα τιμολόγια

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

Για ποια ταμεία παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των ασφαλιστικών ενημεροτήτων

admin

Πράσινο φως για το Ελληνικό και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

admin

Σταϊκούρας: Να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο

admin

Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα – Πιέσεις στην ανάπτυξη

admin