Image default
Σοφοκλέους 10

Συναλλακτική αφυδάτωση στο Χ.Α.

Όταν στην ευρωζώνη επί συνολικών ομολόγων ύψους 8,2 τρις ευρώ τα 5,6 τρις. διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, είναι λογικό και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει δραστικά. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο έχει την ευκαιρία να αναχρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση στους καταβαλλόμενους τόκους. Είναι λοιπόν στη σωστή κατεύθυνση η έκδοση 10ετούς τίτλου με μόλις 1,5% (ήταν στο 3,9% το Μάρτιο !), ενώ πιθανολογείται ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στο βαθμό που η απόδοση των ελληνικών τίτλων μειωθεί ακόμη περισσότερο (τα πορτογαλικά κινούνται στο 0,10%!).

Η εξέλιξη αυτή, από κοινού με την κατάθεση ελαφρά έστω επεκτατικού  προϋπολογισμού για το 2020 που προβλέπει επέκταση δαπανών και μείωση εσόδων (το αντίθετο δηλαδή από αυτό που γινόταν μέχρι το 2019), την κινητικότητα για τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο τιτλοποιήσεων να εγκρίνεται στις 20/10 από τις Βρυξέλλες, τα εγκαίνια επενδυτικού σχεδίου 300 εκ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου και την υποβολή δύο προσφορών από αμερικανικούς κολοσσούς για το Καζίνο του ελληνικού, συνιστούν αδιαμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και αποτελούν θετικούς καταλύτες για το ελληνικό χρηματιστήριο που δικαιολογούν ανοδική κίνηση  για το Γενικό Δείκτη.

Συμβαίνει ωστόσο το αντίθετο και είναι δικαιολογημένο, καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται. Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκεται σε κομβικό σημείο  και τον Πρόεδρο Trump να επιβάλλει δασμούς και σε ευρωπαϊκά προϊόντα εξαιτίας της κρατικής βοήθειας που θεωρεί ότι δόθηκε στην Airbus. Το σενάριο για άτακτο Brexit είναι πιο πιθανό από ποτέ με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17/10 να αναμένεται θυελλώδης. Και τα γεωπολιτικά ζητήματα να υποτροπιάζουν με την Τουρκία να απειλεί με πολεμικές επιχειρήσεις τη Συρία και τα ερευνητικά της σκάφη να εισέρχονται στα κυπριακά «θαλάσσια οικόπεδα»!

Είναι λοιπόν ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει οδηγήσει στη συναλλακτική αφυδάτωση το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος επιδεινώνουν το διεθνές εμπόριο και φέρνουν την είσοδο της παγκόσμια οικονομίας προς την ύφεση. Με το Μάριο Ντράγκι να ζητεί περισσότερες δράσεις από τις κυβερνήσεις (δημοσιονομική ένωση) αλλά και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης διαβλέποντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ευμεγέθεις τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε συνεχή παραβίαση των ορίων στήριξης του Γ.Δ. για το ελληνικό χρηματιστήριο με την επενδυτική ψυχολογία να έχει διαβρωθεί. Έτσι, η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι οι 830 μονάδες συνιστούν πλέον το πλησιέστερο όριο αντίστασης ενώ οι 811 αποτελούν το κοντινότερο όριο στήριξης. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο που συνεχίζει να επιζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης νέων επενδυτικών κεφαλαίων ενόψει της κυοφορούμενης προσπάθειας για επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Αυξημένες οι πιθανότητες προσέγγισης των 900 μονάδων

admin

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες έκλεισε η εβδομάδα

admin

Συγκρατημένη και υπό αιρέσεις η επάνοδος στην αισιοδοξία

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος στη συνεδρίαση

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

«Γυμνό» χωρίς ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Χ.Α.: Η (πρώτη) διόρθωση και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

admin

Προϋποθέσεις για μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α.

admin

Αναμονή & επιφύλαξη

admin

Χρηματιστές: «Επιτέλους ξεσκουριάσαμε»

admin

Η συναλλακτική αφυδάτωση συνιστά «μορφή προστασίας» του Χ.Α.

admin

Με οριακή πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Αυξημένη επιρροή των διεθνών αγορών στο Χ.Α.

admin

Το…κατενάτσιο του Χ.Α. στις 800 μονάδες και η μείωση τζίρου

admin

Τι ισχύει από την Παρασκευή στους δείκτες FTSE του Χρηματιστηρίου

admin

Χ.Α.: Τα οφέλη διόρθωσης του Αυγούστου και τα νέα πονταρίσματα

admin

Διορθωτικά μπήκε ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

admin