Image default
Σοφοκλέους 10

Συναλλακτική αφυδάτωση στο Χ.Α.

Όταν στην ευρωζώνη επί συνολικών ομολόγων ύψους 8,2 τρις ευρώ τα 5,6 τρις. διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, είναι λογικό και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει δραστικά. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο έχει την ευκαιρία να αναχρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση στους καταβαλλόμενους τόκους. Είναι λοιπόν στη σωστή κατεύθυνση η έκδοση 10ετούς τίτλου με μόλις 1,5% (ήταν στο 3,9% το Μάρτιο !), ενώ πιθανολογείται ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στο βαθμό που η απόδοση των ελληνικών τίτλων μειωθεί ακόμη περισσότερο (τα πορτογαλικά κινούνται στο 0,10%!).

Η εξέλιξη αυτή, από κοινού με την κατάθεση ελαφρά έστω επεκτατικού  προϋπολογισμού για το 2020 που προβλέπει επέκταση δαπανών και μείωση εσόδων (το αντίθετο δηλαδή από αυτό που γινόταν μέχρι το 2019), την κινητικότητα για τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο τιτλοποιήσεων να εγκρίνεται στις 20/10 από τις Βρυξέλλες, τα εγκαίνια επενδυτικού σχεδίου 300 εκ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου και την υποβολή δύο προσφορών από αμερικανικούς κολοσσούς για το Καζίνο του ελληνικού, συνιστούν αδιαμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και αποτελούν θετικούς καταλύτες για το ελληνικό χρηματιστήριο που δικαιολογούν ανοδική κίνηση  για το Γενικό Δείκτη.

Συμβαίνει ωστόσο το αντίθετο και είναι δικαιολογημένο, καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται. Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκεται σε κομβικό σημείο  και τον Πρόεδρο Trump να επιβάλλει δασμούς και σε ευρωπαϊκά προϊόντα εξαιτίας της κρατικής βοήθειας που θεωρεί ότι δόθηκε στην Airbus. Το σενάριο για άτακτο Brexit είναι πιο πιθανό από ποτέ με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17/10 να αναμένεται θυελλώδης. Και τα γεωπολιτικά ζητήματα να υποτροπιάζουν με την Τουρκία να απειλεί με πολεμικές επιχειρήσεις τη Συρία και τα ερευνητικά της σκάφη να εισέρχονται στα κυπριακά «θαλάσσια οικόπεδα»!

Είναι λοιπόν ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει οδηγήσει στη συναλλακτική αφυδάτωση το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος επιδεινώνουν το διεθνές εμπόριο και φέρνουν την είσοδο της παγκόσμια οικονομίας προς την ύφεση. Με το Μάριο Ντράγκι να ζητεί περισσότερες δράσεις από τις κυβερνήσεις (δημοσιονομική ένωση) αλλά και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης διαβλέποντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ευμεγέθεις τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε συνεχή παραβίαση των ορίων στήριξης του Γ.Δ. για το ελληνικό χρηματιστήριο με την επενδυτική ψυχολογία να έχει διαβρωθεί. Έτσι, η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι οι 830 μονάδες συνιστούν πλέον το πλησιέστερο όριο αντίστασης ενώ οι 811 αποτελούν το κοντινότερο όριο στήριξης. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο που συνεχίζει να επιζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης νέων επενδυτικών κεφαλαίων ενόψει της κυοφορούμενης προσπάθειας για επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν το πρώτο 6μηνο στο Χ.Α.

admin

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,56% στην έναρξη της συνεδρίασης

admin

Προδιαγεγραμμένη πορεία μέχρι τις εκλογές

admin

Ανοδος 0,73% με επιλεγμένες μη – τραπεζικές μετοχές να κλέβουν τις εντυπώσεις…

admin

Χ.Α.: Τα 158 «Ναι» πιθανό να συμβάλουν σε συναλλακτική βελτίωση

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Απώλειες 1,22% σημείωσε το Χρηματιστήριο την Δευτέρα

admin

Ποιες μετοχές κόβουν μέρισμα αύριο 4 Ιουλίου

admin

XA:Φόρμουλα ανόδου

admin

Πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

admin

Αυξημένη επιρροή των διεθνών αγορών στο Χ.Α.

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με πτώση

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο : Οριακά κέρδη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο

admin

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με την αρωγή των τραπεζών

admin

Χρηματιστήριο: Ήπιες πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

admin

Λίγη όρεξη και θερινή κόπωση

admin