Image default
Οικονομία

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά

Με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, ο δικηγόρος και τερατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, απαντά στο OIKONOMIA.gr, μεταξύ άλλων, για το αν και πότε θα καταβληθούν τα ποσά των αναδρομικών και αν θα υπάρχουν αυξήσεις ή μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

«Όσον αφορά το θέμα της νέας νομοθέτησης μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι καταρχήν περιμένουμε να δούμε την καινούργια νομοθέτηση. Φαίνεται ότι προσπαθώντας κάποιος να ευθυγραμμιστεί με αυτό που λένε οι δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να βελτιώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης, γιατί από το ίδιο το δικαστήριο οι συντελεστές αναπλήρωσης κρίθηκαν χαμηλοί.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις είναι μια βασική παράμετρος που προσδιορίζει το ύψος της σύνταξης, επομένως όσο βελτιωθούν οι συντελεστές θα πάμε προφανώς σε κάποιες μεγαλύτερες συντάξεις. Δεν ξέρω βέβαια αν η βελτίωση των συντελεστών θα γίνει από τα πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού βίου ή θα γίνει μετά από κάποια χρόνια, δηλαδή μετά από 30 ή 35.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τον νέο τρόπο που θα προσδιορίζονται οι κύριες συντάξεις τελικά, κάποιες θα βελτιωθούν -δεν αναμένω κάποια θεαματική βελτίωση- κάποιες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως κάποιες θα περιοριστούν.

Όσον αφορά τις επικουρικές και εκεί περιμένουμε νέα νομοθέτηση. Θα κριθεί από τις αναλογικές μελέτες που θα εκπονηθούν, θα δούμε πως τελικά θα προσδιοριστεί το ύψος.

Πηγαίνοντας στο θέμα των αναδρομικών, θέλω να επισημάνω ότι έχω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Οι αποφασίσεις του ΣτΕ δεν είχαν ως θέμα να κρίνουν τις αναδρομικές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα είναι οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 που τις έκριναν αντισυνταγματικές. Από εκεί και πέρα ευθέως κρίση για τις συνταγματικές περικοπές για τις νέες αποφάσεις δεν είχαμε.

Στην απόφαση η οποία αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων υπάρχουν κάποιες σκέψεις σε σχέσεις με τις μνημονιακές περικοπές για το χρονικό διάστημα μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τον Μάιο του 2016) και οι σκέψεις αυτές είναι δυσμενείς σε σχέση με τις μνημονιακές περικοπές, αλλά το θέμα είναι όταν συζητάμε για το πως λύθηκε το θέμα θα πρέπει να έχουμε ευθέως μια απόφαση η οποία να κρίνει το θέμα, να προσδιορίζει και όχι σε σκέψεις που διατυπώνονται στα πλαίσια μιας άλλης διοίκησης όπως της δίκης που αφορούσε τον επαναπροσδιορισμό των κύριων συντάξεων.

Από εκεί και πέρα βέβαια το τι θα γίνει με τα αναδρομικά είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει κάτι, ανεξαρτήτως (χωρίς να εννοώ αντίθεση) μια που έχουμε, όπως είπα και πριν, τις αποφάσεις της ολομέλειας και από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια νέα κρίση του ΣτΕ σε σχέση πάντα με το συγκεκριμένο θέμα».

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικές εισφορές : Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς

admin

ΤτΕ: Σε -1,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας

admin

Μηδενικό επιτόκιο στην έκδοση 6μηνων εντόκων

admin

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα και το plan B – Αίτημα διπλής ευελιξίας στο Eurogroup

admin

Σκυλακάκης : Οι νέες αντικειμενικές δεν θα ακυρώσουν τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ

admin

Την περικοπή 4.100 θέσεων εργασίας έως το 2029 ανακοίνωσε η Opel

admin

Eurogroup : Ξεκινά η συνεδρίαση για επικύρωση της συμφωνίας – Τι προβλέπει

admin

Σταϊκούρας : Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% λόγω πανδημίας – Μας κάλυψε απόλυτα το Eurogroup

admin

Κοροναϊός: Πώς το διεθνές εμπόριο «διέδωσε» τον ιό – Ο ρόλος της Ελλάδας [γραφήματα]

admin

Οι φορείς του θαλάσσιου τουρισμού αντιδρούν στην αύξηση του ΦΠΑ

admin

Κορονοϊός: Μεγάλο «χτύπημα» στο πετρέλαιο – Έχει μειωθεί η ζήτηση

admin

ΗΠΑ για Nord Stream 2: Θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή πολιτική

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τον Οκτώβριο οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

admin

Προς πώληση 100 χιλιάδες ακίνητα χωρίς ΦΠΑ – Οι τιμές τους

admin

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό – Όλο το νομοσχέδιο

admin

ΤτΕ: Σταθερά κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

admin

«Θετική η πορεία της οικονομίας και μήνυμα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού»

admin