Image default
Οικονομία

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά

Με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, ο δικηγόρος και τερατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, απαντά στο OIKONOMIA.gr, μεταξύ άλλων, για το αν και πότε θα καταβληθούν τα ποσά των αναδρομικών και αν θα υπάρχουν αυξήσεις ή μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

«Όσον αφορά το θέμα της νέας νομοθέτησης μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι καταρχήν περιμένουμε να δούμε την καινούργια νομοθέτηση. Φαίνεται ότι προσπαθώντας κάποιος να ευθυγραμμιστεί με αυτό που λένε οι δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να βελτιώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης, γιατί από το ίδιο το δικαστήριο οι συντελεστές αναπλήρωσης κρίθηκαν χαμηλοί.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις είναι μια βασική παράμετρος που προσδιορίζει το ύψος της σύνταξης, επομένως όσο βελτιωθούν οι συντελεστές θα πάμε προφανώς σε κάποιες μεγαλύτερες συντάξεις. Δεν ξέρω βέβαια αν η βελτίωση των συντελεστών θα γίνει από τα πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού βίου ή θα γίνει μετά από κάποια χρόνια, δηλαδή μετά από 30 ή 35.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τον νέο τρόπο που θα προσδιορίζονται οι κύριες συντάξεις τελικά, κάποιες θα βελτιωθούν -δεν αναμένω κάποια θεαματική βελτίωση- κάποιες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως κάποιες θα περιοριστούν.

Όσον αφορά τις επικουρικές και εκεί περιμένουμε νέα νομοθέτηση. Θα κριθεί από τις αναλογικές μελέτες που θα εκπονηθούν, θα δούμε πως τελικά θα προσδιοριστεί το ύψος.

Πηγαίνοντας στο θέμα των αναδρομικών, θέλω να επισημάνω ότι έχω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Οι αποφασίσεις του ΣτΕ δεν είχαν ως θέμα να κρίνουν τις αναδρομικές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα είναι οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 που τις έκριναν αντισυνταγματικές. Από εκεί και πέρα ευθέως κρίση για τις συνταγματικές περικοπές για τις νέες αποφάσεις δεν είχαμε.

Στην απόφαση η οποία αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων υπάρχουν κάποιες σκέψεις σε σχέσεις με τις μνημονιακές περικοπές για το χρονικό διάστημα μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τον Μάιο του 2016) και οι σκέψεις αυτές είναι δυσμενείς σε σχέση με τις μνημονιακές περικοπές, αλλά το θέμα είναι όταν συζητάμε για το πως λύθηκε το θέμα θα πρέπει να έχουμε ευθέως μια απόφαση η οποία να κρίνει το θέμα, να προσδιορίζει και όχι σε σκέψεις που διατυπώνονται στα πλαίσια μιας άλλης διοίκησης όπως της δίκης που αφορούσε τον επαναπροσδιορισμό των κύριων συντάξεων.

Από εκεί και πέρα βέβαια το τι θα γίνει με τα αναδρομικά είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει κάτι, ανεξαρτήτως (χωρίς να εννοώ αντίθεση) μια που έχουμε, όπως είπα και πριν, τις αποφάσεις της ολομέλειας και από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια νέα κρίση του ΣτΕ σε σχέση πάντα με το συγκεκριμένο θέμα».

Σχετικα αρθρα

Το ανανεωμένο site της e-fresh.gr κερδίζει τις εντυπώσεις

admin

Μικτές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Brexit : Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας

admin

Θεοχάρης για Airbnb : Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Ακίνητα : Διπλό «αναπτυξιακό σοκ» με πάγωμα ΦΠΑ και έκπτωση φόρου για αποδείξεις

admin

Έρχεται ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο – Τι θα ισχύσει για τα επιδόματα

admin

Αυξημένοι οι έλεγχοι για το παραεμπόριο, πρόστιμα 61.500 ευρώ

admin

Αποδείξεις : Μπαίνει πλαφόν για ηλεκτρονικές συναλλαγές από το 2020

admin

Σταϊκούρας : Με την απόφαση του ΕΜΣ ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας

admin

FT : Ήρθαν τα «πάνω-κάτω» στην Ευρωζώνη για Γερμανία και Ελλάδα

admin

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να κινείται γρήγορα για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Πώς θα στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση

admin

Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τα κόκκινα δάνεια – Συνάντηση με Σταϊκούρα

admin

ΔΕΗ : Σκέψεις για «Τειρεσία» σε κακοπληρωτές ρεύματος

admin

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας κερδίζουν έδαφος στην αγορά

admin

Οδηγός για τη θέρμανση για να μην «καεί» η τσέπη σας

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020 : Αναρτήθηκαν στο Taxisnet – Οδηγίες για την πληρωμή τους

admin

Αισιοδοξία των ευρωπαϊκών τραπεζών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα

admin