Image default
Οικονομία

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά

Με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, ο δικηγόρος και τερατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, απαντά στο OIKONOMIA.gr, μεταξύ άλλων, για το αν και πότε θα καταβληθούν τα ποσά των αναδρομικών και αν θα υπάρχουν αυξήσεις ή μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

«Όσον αφορά το θέμα της νέας νομοθέτησης μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι καταρχήν περιμένουμε να δούμε την καινούργια νομοθέτηση. Φαίνεται ότι προσπαθώντας κάποιος να ευθυγραμμιστεί με αυτό που λένε οι δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να βελτιώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης, γιατί από το ίδιο το δικαστήριο οι συντελεστές αναπλήρωσης κρίθηκαν χαμηλοί.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις είναι μια βασική παράμετρος που προσδιορίζει το ύψος της σύνταξης, επομένως όσο βελτιωθούν οι συντελεστές θα πάμε προφανώς σε κάποιες μεγαλύτερες συντάξεις. Δεν ξέρω βέβαια αν η βελτίωση των συντελεστών θα γίνει από τα πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού βίου ή θα γίνει μετά από κάποια χρόνια, δηλαδή μετά από 30 ή 35.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τον νέο τρόπο που θα προσδιορίζονται οι κύριες συντάξεις τελικά, κάποιες θα βελτιωθούν -δεν αναμένω κάποια θεαματική βελτίωση- κάποιες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως κάποιες θα περιοριστούν.

Όσον αφορά τις επικουρικές και εκεί περιμένουμε νέα νομοθέτηση. Θα κριθεί από τις αναλογικές μελέτες που θα εκπονηθούν, θα δούμε πως τελικά θα προσδιοριστεί το ύψος.

Πηγαίνοντας στο θέμα των αναδρομικών, θέλω να επισημάνω ότι έχω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Οι αποφασίσεις του ΣτΕ δεν είχαν ως θέμα να κρίνουν τις αναδρομικές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα είναι οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 που τις έκριναν αντισυνταγματικές. Από εκεί και πέρα ευθέως κρίση για τις συνταγματικές περικοπές για τις νέες αποφάσεις δεν είχαμε.

Στην απόφαση η οποία αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων υπάρχουν κάποιες σκέψεις σε σχέσεις με τις μνημονιακές περικοπές για το χρονικό διάστημα μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τον Μάιο του 2016) και οι σκέψεις αυτές είναι δυσμενείς σε σχέση με τις μνημονιακές περικοπές, αλλά το θέμα είναι όταν συζητάμε για το πως λύθηκε το θέμα θα πρέπει να έχουμε ευθέως μια απόφαση η οποία να κρίνει το θέμα, να προσδιορίζει και όχι σε σκέψεις που διατυπώνονται στα πλαίσια μιας άλλης διοίκησης όπως της δίκης που αφορούσε τον επαναπροσδιορισμό των κύριων συντάξεων.

Από εκεί και πέρα βέβαια το τι θα γίνει με τα αναδρομικά είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει κάτι, ανεξαρτήτως (χωρίς να εννοώ αντίθεση) μια που έχουμε, όπως είπα και πριν, τις αποφάσεις της ολομέλειας και από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια νέα κρίση του ΣτΕ σε σχέση πάντα με το συγκεκριμένο θέμα».

Σχετικα αρθρα

Πρώτη κατοικία : Πάνω από 38.000 αιτήσεις για ρύθμιση

admin

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

admin

ΕΕ: Θα προσφύγει στον ΠΟΕ αν η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας οδηγήσει σε στρεβλώσεις

admin

ΥΠΟΙΚ: Υψηλός βαθμός συμμόρφωσης της Ελλάδας στη μάχη με το ξέπλυμα χρήματος

admin

Μετά τη FED μπορεί και η ΕΚΤ να απογοητεύσει τις αγορές;

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι ευκαιρίες και οι παγίδες πριν από τις νέες αντικειμενικές

admin

«Τρύπα» 15,8 τρισ. δολ. στα συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως έως το 2050

admin

Παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο East Med Gas Forum

admin

Ικανοποίηση στη ΝΔ για την επανεκλογή Κόλλια στο Οικονομικό Επιμελητήριο

admin

Ομόλογα : Νέο ρεκόρ μετά την αναβάθμιση από S&P και το «πράσινο φως» από ESM

admin

Bloomberg: Νέο ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει η αγορά μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

admin

Μηταράκης: Στόχος να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική από την 1η Ιανουαρίου 2021

admin

Οι δαπάνες για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων σε Ευρώπη και Αμερική

admin

Διθύραμβοι Ρος για την ελληνική Οικονομία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη

admin

ΕΛΓΑ: Την Τετάρτη οι αποζημιώσεις σε 60.495 αγρότες και κτηνοτρόφους

admin

Επιδόματα: Ποια θα πληρωθούν αυτήν την εβδομάδα

admin

Bloomberg : Το μάτι στους επενδυτές κλείνει η κυβέρνηση

admin