Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας για δεκαετές: Στόχος μία επιτυχημένη έκδοση

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το δεκαετές ομόλογο.

«Ξεκίνησε η διαδικασία της εξόδου στις αγορές για άλλη μια φορά με δεκαετή έκδοση σε συνέχεια εκείνης της 12ης Μαρτίου του 2019. Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Όπως σημείωσε, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Για την κριτική στους στόχους της ανάπτυξης

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ, αφού σημείωσε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε τη χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί πολύ καλύτερα και επομένως στο σύνολο του έτους θα φτάσουμε το 2%.

«Το 2020 εκτιμούμε ότι παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο δυναμική από φέτος, χάρη στο πακέτο πολιτικών, που προωθούμε… Λέγαμε όντως για ανάπτυξη 3% με 4%. Θα μπορούσαμε και 3% το 2020, αλλά έχουμε κάποια νέα δεδομένα και κυρίως έχουμε την προς τα κάτω αναθεώρηση των υπολογισμών για την ανάπτυξη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2019» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μία χειρότερη εικόνα, από αυτή που παρουσίαζε».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως «παραδόθηκε επίσης μία οικονομία με δημοσιονομικό κενό» και πως «αυτό καλύφθηκε και από το σκέλος των εσόδων και από εκείνο των δαπανών».

«Τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε υστέρηση εσόδων, ενώ τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έχουμε υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα και πολύ μεγαλύτερη πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών» είπε, διευκρινίζοντας ότι έτσι «προέκυψε χώρος και για μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις 120 δόσεις και για να φέρουμε εμπροσθοβαρώς το πετρέλαιο θέρμανσης».

Για τις 120 δόσεις

Για τη ρύθμιση χρεών των 120 δόσεων ανέφερε πως έκλεισε η πλατφόρμα, και πρόσθεσε πως υπήρχε επαρκής χρόνος. Όπως είπε, μπήκαν στη ρύθμιση πάνω από 722.000 πολίτες και ρύθμισαν χρέη 7,2 δισ. ευρώ. (5,2 δισ. το καθαρό χρέος και 2 δισ. οι προσαυξήσεις). «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμμετοχή» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως 1,7 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν κάτω από 250 ευρώ και πως δεν είχαν κανέναν λόγο να μπουν αυτοί στη ρύθμιση. 

Για την απόφαση να μην δοθεί παράταση ξεκαθάρισε πως «ήταν πολιτική απόφαση και όχι θέμα των πιστωτών». «Πρέπει κάποια στιγμή όταν νομοθετούμε να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει να τηρούμε προθεσμίες και το πολιτικό σύστημα να δίνει το καλό παράδειγμα» τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Νέα πάγια ρύθμιση: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν τις 24 ή 48 δόσεις

admin

«Ανάσα» για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση

admin

Νέα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ με την υπογραφή της Λαγκάρντ

admin

Brexit: Το Λονδίνο θέλει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «μεταξύ ίσων» με την ΕΕ

admin

Bonus στους συνταξιούχους: Ποιοι θα δουν έως 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους

admin

Ανάπτυξη άνω του 2% το 2020 προβλέπει ο Στουρνάρας

admin

Πόσα κερδίζουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο

admin

Εστίαση: Διπλάσιος δωρεάν χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες

admin

ΣΒΕ: Ικανοποίηση από την εξαγγελία Μητσοτάκη για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας

admin

Κοροναϊός : Ραγδαία πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τουρισμός για όλους: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

admin

Κοροναϊός : Αναζητείται αντιϊκή θεραπεία για τη διάσωση του τουρισμού

admin

Τουρισμός: Οι συμφωνίες και οι καμπάνιες προβολής της Ελλάδας

admin

Κοροναϊός : Έρευνα Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου – 9 στις 10 επιχειρήσεις επηρεάζονται από τον ιό

admin

“Βουτιά” 29,4% στην ιταλική κατανάλωση τον Μάιο

admin

Κοροναϊός : Ύφεση – ρεκόρ για τις χώρες της Ευρωζώνης

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διευκρινίσεις για τα εξαρτώμενα μέλη

admin