Image default
ALPHA BANK Τράπεζες

Αθώος ο Σταύρος Ψυχάρης και τα 10 στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

Αθώος κρίθηκε ο Σταύρος Ψυχάρης και τα δέκα στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια συνολικού ύψους 44,7 εκατ. ευρώ που πήρε ο άλλοτε πανίσχυρος εκδότης.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους, κρίνοντας ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν για τα επίμαχα δάνεια ήταν σύμφωνες με τις εγκυκλίους της Τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανονισμούς της τράπεζας.

Επιπλέον, οι δικαστές έκριναν πως δεν βεβαιώθηκε η ζημιά της τράπεζας, η οποία άλλωστε με τους όρους που έθεσε στο δεύτερο δάνειο, το οποίο χορήγησε στον Στ. Ψυχάρη πέτυχε τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με την απόφαση, την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, ορθώς δεν προχώρησε η τράπεζα σε ρευστοποίηση ενώ από την αναζήτηση πρόσθετων καλυμμάτων δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία.

Όλοι οι χειρισμοί αποσκοπούν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΟΛ ενώ με το δεύτερο δάνειο επιτεύχθηκε η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις της τράπεζας.

Απόντος του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμία συνεδρίαση του δικαστηρίου, λόγω των προβλημάτων υγείας του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης την απόφασή του για τα περίφημα δάνεια που χορηγήθηκαν στον πρώην επικεφαλής του ΔΟΛ, κατά την περίοδο 2010-2017.

Ύστερα από μία μακρά διαδικασία, οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλαγή του άλλοτε πανίσχυρου εκδότη από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία που αντιμετώπιζε για τα δάνεια συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ από την Alpha Bank.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας  Ελισάβετ Βίδρα, απάλλαξε και τα δέκα στελέχη της Alpha Bank που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της απιστίας.

Τα δάνεια που «έπνιξαν» τελικά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο εκδότη και έβγαλαν στο «σφυρί» περιουσιακά του στοιχεία, τον έφεραν κατηγορούμενο για  τους όρους και τις εγγυήσεις που έδωσε, καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η «δανειοδότηση εγκρίθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας».

Τόσο τα τραπεζικά στελέχη που μοιράστηκαν το εδώλιο του κατηγορουμένου όμως, όσο και οι μάρτυρες που κατέθεσαν υποστήριξαν πως ακολούθησαν τη συνήθη πρακτική, προτιμώντας να τον διευκολύνουν με δεδομένη τη μεγάλη δανειακή του έκθεση παρά να καταγγείλουν τις συμβάσεις που είχε υπογράψει, μιας και μέχρι το 2010 υπήρξε φερέγγυος και οποιαδήποτε άλλη ενέργειά τους θα οδηγούσε στα «βράχια» το ΔΟΛ και θα ζημίωνε τα συμφέροντα της τράπεζας.

«Δεν πυροβολείς τον δανειολήπτη σου σε τέτοιες ακραίες οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές που περνούσε η χώρα, γιατί ο πρώτος που θα χάσει θα είναι η τράπεζα» είπαν χαρακτηριστικά στις απολογίες τους.

Με το σκεπτικό αυτό και η εισαγγελέας της έδρας ήταν απαλλακτική για όλους τους κατηγορουμένους θεωρώντας σύννομες τις ενέργειές τους, σύμφωνες με τη γενικότερη πρακτική τους η οποία  ακολουθείται στις περιπτώσεις μεγάλων δανειοληπτών.

Σύμφωνα μάλιστα με την εισαγγελέα ο κ. Ψυχάρης  δεν είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση φιλίας με τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της τράπεζας, εκτός των τραπεζικών του συναλλαγών.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: «Χρειάζεται σκληρή δουλειά η μείωση των NPEs»

admin

Commerzbank: Στα 271 εκατ. ευρώ τα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin

BoE: Προειδοποιεί το Facebook για σκληρή εποπτεία του Libra

admin

Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Εθνικής

admin

Attica Bank: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Κέρδη 14,9 εκατ. για την Ελληνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο

admin

EBRD: Η Alpha Bank η πιο δραστήρια ελληνική τράπεζα στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου

admin

Αντρέα Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους στα NPEs

admin

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

admin

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

admin

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

admin

Alpha Bank: Στο 5,075% το ποσοστό της Schroders

admin

Alpha: Οι τρεις λόγοι που βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

admin

Παγκόσμια διάκριση για την Πειραιώς Factoring

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει να ανοίξει έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank

admin

Deutsche Bank: Καθαρή ζημιά €3,15 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

admin