Image default
EUROBANK Τράπεζες

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Στον κρίσιμο ρόλο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας και την επίτευξη δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, Τάσος Αναστασάτος.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου Athens Investment Forum, ο κ. Αναστασάτος εξήγησε ότι, δεδομένης της χαμηλής αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι κρίσιμη. Εξίσου κρίσιμη είναι η επένδυση σε έρευνα, τεχνολογία και ψηφιακές ικανότητες, ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της χώρας να προσελκύει δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Η ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αναστασάτος, ωστόσο, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να παρουσιάζει υστερήσεις σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη. Επομένως, η επίδειξη κυριότητας στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και ανάπτυξη, ο κ. Αναστασάτος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια κι έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους μέσω επιστροφής καταθέσεων και πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά. Επιπλέον, η μείωση του κινδύνου χώρας και η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχουν συντελέσει στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ υπάρχει δυναμική περαιτέρω μείωσης, με την προϋπόθεση της εφαρμογής φιλοαναπτυξιακών πολιτικών.

Οι ελληνικές τράπεζες ανταποκρίνονται στην πρόκληση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υπεραποδίδοντας έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Η βασικότερη προϋπόθεση όμως για την επιστροφή θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης αφορά την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ζήτησης για δάνεια. Αυτό αναμένεται να ακολουθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι να προηγηθεί, γεγονός που θέτει τις προϋποθέσεις ώστε η αναπτυξιακή προσπάθεια να οικοδομηθεί σε πιο διατηρήσιμη βάση σε σχέση με το παρελθόν.

Σχετικα αρθρα

Η Eurobank στη νέα εποχή “Open Banking” για τις Ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Οι τέσσερις στόχοι της Πειραιώς για το 2019

admin

Online έκδοση πιστωτικής κάρτας από την Eurobank

admin

Νέες ονομασίες σε επιχειρηματικές μονάδες της Goldman Sachs

admin

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

admin

Πρώτη πληρωμή για την επιδότηση πρώτης κατοικίας

admin

Eurobank: €149εκ. το εννεάμηνο 2019

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Στην πόρτα της εξόδου 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι

admin

Η Alpha Bank στηρίζει τους πληγέντες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

admin

Αυστραλία: Μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%

admin

Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 146 εκατ. ευρώ

admin

Πώς αλλάζει την εικόνα της ΕΤΕ η έκδοση του ομολόγου

admin

Π. Μυλωνάς στο Bloomberg: Tο σχέδιο της ΕτΕ για να αφήσει πίσω την κρίση

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Οι χαμηλές πτήσεις στην προστασία πρώτης κατοικίας δείχνουν… παράταση

admin