Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί κατέρρευσε η Wall Street την Τρίτη

Του Sergei Klebnikov

Η συνεδρίαση της Τρίτη στη Wall Street ξεκίνησε με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί, και παρότι η αγορά κατάφερε να ανακάμψει ελαφρώς το απόγευμα, η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις επικείμενες εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα -που πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη- επιβάρυνε το κλίμα και οδήγησε σε περαιτέρω πτώση στη συνέχεια.

Με την αισιοδοξία λοιπόν σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών να ξεθωριάζει, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,56%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,19%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE VIX εκτινάχθηκε στο 9,5% μετά τις αναφορές της Τρίτης ότι και οι δύο πλευρές αύξησαν σημαντικά τις εμπορικές εντάσεις.

Και οι 11 επιμέρους κλάδοι της αγοράς κινήθηκαν στο “κόκκινο” και όλοι πλην δύο κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Ακολουθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου που επηρέασαν τις αγορές:

– Μόλις μερικές ημέρες πριν την απανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση Τραμπ κλιμάκωσε τη διαμάχη με το Πεκίνο, προσθέτοντας τη Δευτέρα ακόμη 8 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ, με δημοσιεύματα να αναφέρουν επίσης ότι εξετάζει να θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων σε κινεζικές μετοχές.

– Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να “παραμείνουμε συντονισμένοι” για τα αντίποινα της Κίνας, με το σχόλιό του να ακολουθεί ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου όπου “προτρέπει έντονα” τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις και να σταματήσουν να κατηγορούν την Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Η South China Morning Post ανέφερε επίσης ότι η κινεζική αντιπροσωπεία υποβαθμίσει τις προσδοκίες και σχεδιάζει ήδη να συντομεύσει την παραμονή της στην Ουάσιγκτον.

– Αργότερα την Τρίτη, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέους περιορισμούς στην έκδοση βίζας για σειρά Κινέζων αξιωματούχων εν μέσω ισχυρισμών για παραβίαση των δικαιωμάτων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Xinjiang.

Που επικεντρώνεται η προσοχή: Στις ιδιαίτερα σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια πρόοδος, οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων, από το 25% στο 30%, στις 15 Οκτωβρίου.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin