Image default
Επιχειρήσεις

Εθνική: Εξετάζεται επιτάχυνση της τιτλοποίησης NPEs

Να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα, μέσω δύο πρωτοβουλιών: μια πιθανή κίνηση να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος. Τα παραπάνω δηλώνει στο - ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησή της. «Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», δηλώνει ο CEO. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν σήμερα στο 36,5% των πιστώσεων της ΕΤΕ. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να τη φέρουμε μπροστά, το 2020», δηλώνει, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.

Το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κο Μυλωνά. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίηση, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Ηδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα, κατά τον CEO.

Παράλληλα προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνική Ασφαλιστική. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόνισε ο κος Μυλωνάς. «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020.

Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία, ο CEO της ΕΤΕ υποστήριξε ότι η «Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα θα απορροφήσει καλύτερα μια δυνητική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, το οποίο πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%».

Σχετικα αρθρα

Αναστασάτος: Πότε θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης

admin

Η Eurolife ERB συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή

admin

Η Mega Brokers ασφαλίζει τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

admin

ΟΤΕ: Χρηματοδότηση για τον νέο εξοπλισμό στο νοσοκομείο «Αττικόν»

admin

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ

admin

Συνεργασία Interamerican με The Tipping Point για τον Αλφαβητισμό των νέων στην Υγεία

admin

Έλαστρον: Στις €800 χιλ. οι ζημιές προ φόρων στο εξάμηνο

admin

Τι παζαρεύει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ

admin

Creta Farms: «Ώρα μηδέν» για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών

admin

Νέα σταθερά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος Genius από την Protergia

admin

Creta Farms: Ναι Μ. Δομαζάκι στην ενεχυρίαση μετοχών

admin

Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του περιπτέρου της Φυσικό Αέριο στη ΔΕΘ

admin

Μηχανές στο… φουλ για τη Cenergy

admin

Κέρδη 5,7 εκατ. για Ελλάκτωρ το πρώτο εξάμηνο

admin

Διάκριση για Μινεττα Ασφαλιστική στα European Business Awards

admin

Fortune: Η ACS και η iSquare στη λίστα «Most Admired Companies in Greece»

admin

Στη λίστα Fortune Greece Most Admired Companies το Public

admin

Αυξημένα έσοδα και EBITDA για τη WIND το Q1

admin