Image default
Επιχειρήσεις

Εθνική: Εξετάζεται επιτάχυνση της τιτλοποίησης NPEs

Να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα, μέσω δύο πρωτοβουλιών: μια πιθανή κίνηση να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος. Τα παραπάνω δηλώνει στο - ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησή της. «Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», δηλώνει ο CEO. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν σήμερα στο 36,5% των πιστώσεων της ΕΤΕ. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να τη φέρουμε μπροστά, το 2020», δηλώνει, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.

Το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κο Μυλωνά. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίηση, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Ηδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα, κατά τον CEO.

Παράλληλα προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνική Ασφαλιστική. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόνισε ο κος Μυλωνάς. «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020.

Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία, ο CEO της ΕΤΕ υποστήριξε ότι η «Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα θα απορροφήσει καλύτερα μια δυνητική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, το οποίο πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%».

Σχετικα αρθρα

Διάκριση για την εφαρμογή της ACS για κινητά

admin

ΔΕΠΑ: Τέλος του μήνα η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση

admin

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ

admin

Μια επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία

admin

Vodafone: Σε πιλοτική εφαρμογή το Vodafone Giga City 5G στα Τρίκαλα

admin

Alpha Bank: Τρεις επενδυτές στη β’ φάση του project Neptune

admin

Folli Follie: Στο 16,369% διατηρείται το ποσοστό της Fosun

admin

Ιασώ: Εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις της κλινικής Μαστού

admin

Νέες συνεργασίες για Megas Yeeros σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

admin

ΕΛΠΕ: Ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς για το ομόλογο

admin

Creta Farms: Ανέκτησε σήματα και πατέντες

admin

Πούλησε δραστηριότητες της Edison στη Β. Θάλασσα η Energean

admin

ΟΛΘ: Αυξημένα μεγέθη σε εμπορευματοκιβώτια και συμβατικό φορτίο

admin

Σκάνδαλο Folli Follie: Ετοιμος να συνεργαστεί με την εισαγγελία ο Ι. Μπεγιέτης

admin

Ασφαλιστικός Γονέας: Επιστροφή ασφαλίστρων στους κατόχους του προγράμματος για H1

admin

Virtus International Partners: Απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Three Cents

admin

«Καμμία απόδειξη» για διαρροή πετρελαίου από ελληνικό πλοίο στη Βραζιλία

admin

Eurobank: Δημιούργησε διατραπεζική πλατφόρμα είσπραξης απαιτήσεων

admin