Image default
EUROBANK Τράπεζες

Η κίνηση ματ της Eurobank

Η Eurobank με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από τηλεοπτικές διαφημίσεις, άνοιξε και πάλι τις χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων.

Διότι οι διαφημίσεις για στεγαστικά δάνεια ήταν απολύτως εξαφανισμένες από την τηλεόραση την τελευταία οκταετία.

Μάλιστα η τράπεζα λάνσαρε νέο στεγαστικό δάνειο, με σταθερή δόση για πάντα –δεδομένου ότι σήμερα τα επιτόκια διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα-, αλλά και με προνόμια αποπληρωμής για τα νέα ζευγάρια.

Στον ίδιο ρυθμό όμως βρίσκονται και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Alpha,  οι οποίες ετοιμάζονται να διαφημιστούν μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια, και κυρίως εκφράζουν σε κάθε τόνο τη διάθεση τους να χρηματοδοτήσουν και πάλι τα νοικοκυριά, ειδικά για απόκτηση στέγης.

Το 2018 στο σύνολο της αγοράς οι νέες χορηγήσεις για απόκτηση στέγης διαμορφώθηκαν στα  400 εκατ. ευρώ.

Για φέτος οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα κινηθούν στην περιοχή των 500 με 550 εκατ ευρώ.

Τα ποσά είναι εξαιρετικά μικρά, δεδομένου ότι προ κρίσης οι εκταμιεύσεις στεγαστικών έφταναν το 1 δισ. ευρώ το μήνα.

«Η Eurobank και μπορεί και θέλει να δώσει στεγαστικά δάνεια», δήλωσε πρόσφατα ο CEO της Eurobank κ. Φωκίωνας Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα «θα μπορούσε από μόνη της να καλύψει όχι μόνο τα 400 εκατ., αλλά και το διπλάσιο, το τριπλάσιο ακόμα και το τετραπλάσιο αυτού του ποσού».

Αλλά και η επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, δηλώνει στο mononews.gr «μας ενδιαφέρει να ανοίξει η αγορά της στεγαστικής πίστης και να την χρηματοδοτήσουμε καθώς διαθέτουμε ισχυρή ρευστότητα».

Η αλήθεια είναι πως και τα αρμόδια στελέχη της Alpha Bank όπως και της Πειραιώς σημειώνουν πως η κάθε τράπεζα μπορεί να καλύψει από μόνη της ποσό διπλάσιο και τριπλάσιο των 500 και  550 εκατ ευρώ. Ωστόσο όπως λένε η ζήτηση παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα πάντως με τους τραπεζίτες η αγορά της στεγαστικής πίστης θα κινείται ανοδικά τα επόμενα έτη με ρυθμό 40% το χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα η Eurobank με το νέο στεγαστικό της πρόγραμμα, προσφέρει σταθερό επιτόκιο από 3 μέχρι 30 χρόνια (όση δηλαδή και η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου), με μηδενικό  κόστος πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής. Και χρηματοδοτεί μέχρι το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Μάλιστα ειδικά για νέα ζευγάρια (έως 40 ετών) η τράπεζα προσφέρει σημαντικά μειωμένη δόση για τους πρώτους 6 μήνες μέσω καταβολής μόνο τόκων.

Από την πλευρά της η Alpha Bank, λάνσαρε από την  1 Οκτωβρίου 2019 νέα στεγαστικά προγράμματα,  με  όρους απολύτως προσαρμοσμένους στα σημερινά δεδομένα της αγοράς και τα οποία προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των δανειοληπτών. Πιο συγκεκριμένα η τράπεζα εφαρμόζει  νέα μειωμένη τιμολόγηση στα προγράμματα κυμαινομένου επιτοκίου, διευρύνει τα προγράμματα  στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου με ακόμα πιο προνομιακούς όρους έως και 30 χρόνια και χρηματοδοτεί μέχρι  έως 80% της αξίας του ακινήτου (για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση).

Στεγαστικά δάνεια  και μάλιστα με χαμηλότερη δόση για τα 3 πρώτα χρόνια χορηγεί η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να στηρίξει τα νέα ζευγάρια για απόκτηση της δικής τους στέγης. Η τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Και η Πειραιώς χρηματοδοτεί μέχρι το 80% της αξίας του ακινήτου με στεγαστικά προγράμματα σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου.

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι σήμερα που το euribor τριμήνου διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μία «κλειδωμένη» μεγάλη σταθερή διάρκεια συμφέρει τον υποψήφιο δανειολήπτη. Προς το παρόν τα επιτόκια διαμορφώνονται στην περιοχή του 3,5% με 4%, ενώ η τιμολόγηση όπως διευκρινίζουν διαφέρει από δανειολήπτη σε δανειολήπτη καθώς οι τράπεζες «μετράνε» το ρίσκο του κάθε πελάτη, ανάλογα με το είδος της εργασίας του, και την γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή εικόνα του.

Για το 2020 οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αγορά στεγαστικής πίστης  θα διευρυνθεί περαιτέρω στα 700 εκατ ευρώ.

Μάλιστα επικαλούνται στοιχεία από μεγάλα μεσιτικά γραφεία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των χρηματοδοτήσεων  υπολείπεται μέχρι στιγμής  σημαντικά της αύξησης των αγοραπωλησιών, καθώς πολλοί προτιμούν να αγοράσουν με μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών σημειώνουν πως:

Οι επενδύσεις σε ακίνητα  είναι αποδοτικότερες σήμερα σε σχέση με άλλες μορφές επένδυσης, -πχ καταθέσεις-,  σε συνδυασμό με την αύξηση της απόδοσης των ενοικίων αλλά και το χαμηλό ακόμα κόστος κτήσης ακινήτων, στοιχείο το οποίο μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει πρόσθετες υπεραξίες.

Επίσης το  airbnb δημιουργεί ευκαιρίες για χορήγηση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση ή και την επισκευή κατοικιών.

Τέλος πελάτες που μέχρι σήμερα αγόραζαν μόνο με μετρητά αλλά λόγω των κοινωνικών συνθηκών επιθυμούν να μην διαθέσουν το σύνολο των αποταμιεύσεων τους σε επενδύσεις ακινήτων, επιλέγουν με αυξητικό ρυθμό τον δανεισμό.

Σχετικα αρθρα

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε (και) η ΟΤΟΕ

admin

Ντράγκι: Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες

admin

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Credit Suisse: Άλμα 45% στα κέρδη β’ τριμήνου

admin

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

Moody’s: Οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση της Πειραιώς

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Alpha Bank: Παρασκευή οι μη δεσμευτικές για NPEs 1,8 δισ.

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

admin

Saunders (ΒοΕ): Πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιμείνει η αβεβαιότητα του Brexit

admin

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Καραμούζης: Mείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2021

admin

Τρ. Πειραιώς: Στα 3,1 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η HSBC

admin

Αλλαγές στο Executive Board της Eurobank

admin

HSBC: Κόβει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας

admin

Πανούσης: Μια αγορά άνω των 50 δισ. σε “κόκκινα” δάνεια θα διαμορφωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια

admin