Image default
Οικονομία

Το δημοσιονομικό κενό του 2020 που βλέπουν οι θεσμοί στο περιθώριο του Eurogroup

Το δημοσιονομικό κενό που εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα με τους δανειστές, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

Ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.

Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί» με τις υποδείξεις των θεσμών για εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού από τα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού.

Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τις Συμπληγάδες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι να ξαναγράψει το βασικό σενάριο με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού ώστε να χωρέσουν όλες οι φορολογικές εξαγγελίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ άνοιξε  «παράθυρο» για νέα αντίμετρα, τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Με τα σημερινά δεδομένα η μόνη εξασφαλισμένη έξτρα παροχή εντός του 2019 είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η προκαταβολική πληρωμή του στους δικαιούχους. Αποφάσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας και η σχετική υπουργική απόφαση την ερχόμενη, παράλληλα με την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου με τιμή 1,02 ευρώ ανά λίτρο σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Η τιμή είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την περυσινή πρεμιέρα,  χωρίς να σημαίνει πως το κόστος δεν παραμένει βαρύ για τα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος του επιδόματος θέρμανσης έχει μειωθεί από τα 200 εκατ. ευρώ  το 2014 στα 50 εκατ. ευρώ πέρυσι μετά από μια σειρά μνημονιακών περικοπών και ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αύξησή του.

Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους φαίνεται να έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στο προσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται στο 3,68% με υπέρβαση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο .

Ακόμα και στα 200 εκατ. ευρώ να επανερχόταν το επίδομα για φέτος, πάλι θα «χωρούσε» αφήνοντας και περιθώριο ασφαλείας. Ορισμένες πηγές αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα να φανεί ακόμα μεγαλύτερο δημιουργώντας έξτρα δημοσιονομικό περιθώριο.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα χθες στην ΕΡΤ δημιούργησαν προσδοκίες εκπλήξεων με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί». «Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε» είπε στη  συνέντευξή του αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αύξησης του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης το 2020 εάν ο νέος προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Οι όποιες έξτρα παροχές προκύψουν στο τέλος του έτους θα έχουν μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα , γεγονός το οποίο ακυρώνει ενδεχόμενη επιλογή μείωσης φόρων.

Αντίθετα, αντί για επιδόματα, αναφέρει αρμόδια πηγή, θα μπορούσε να δοθούν έξτρα δαπάνες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής όπως για παράδειγμα ενίσχυση των δαπανών των νοσοκομείων.

Η βεντάλια των επιλογών θα ανοίξει όταν υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια του τρέχοντος προϋπολογισμού και αποφάσεις, πέραν του επιδόματος θέρμανσης, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

Φοροελαφρύνσεις : Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020

admin

Thomas Cook : Αναστολή καταβολής ΦΠΑ ως 31 Μαρτίου για συναλλασσόμενους με την εταιρεία

admin

Νέα αύξηση των ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο

admin

Σε Χάρη Κυριαζή και Σπύρο Τζίτζο τα ηνία της Λάρκο

admin

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για την κρίση στον Περσικό Κόλπο

admin

Οι δήμοι αποκτούν πρόσβαση στο μητρώο της ΑΑΔΕ

admin

Ευρωζώνη: Σε τροχιά συρρίκνωσης ο κλάδος της μεταποίησης στο τέλος του 2019

admin

ΑΑΔΕ: Με αυτό το email ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για συμψηφισμούς χρεών με επιστροφές

admin

Ετήσια αύξηση 10,4% στον κύκλο εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το γ’ τρίμηνο

admin

Ο «μποναμάς» του ESM για το χρέος

admin

Σε επικοινωνία με το ΔΝΤ ο Σταϊκούρας για το κλείσιμο του γραφείου στην Αθήνα

admin

Στις κυρώσεις των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες το 2020 για την οικονομία και την κοινωνία

admin

Ανάσα για ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύει το σπίτι τους, οι πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών

admin

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Ιταλικά ΜΜΕ: Το χρηματιστήριο της Αθήνας «διεθνής βασίλισσα» του 2019

admin

Μοσκοβισί : Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος

admin

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

admin