Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Πολλά υποσχόμενη η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα πρώτα δείγματα γραφής και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάπτυξη 2,8% προβλέπει για την ερχόμενη χρονιά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα εκτιμώμενα μεγέθη αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα σε ένα εν γένει αδύναμο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που το τελευταίο διάστημα δονείται στους ρυθμούς του Brexit και των εμπορικών πολέμων.

“Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης που είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και διάκειται πιο φιλικά στις επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει καρπούς”, επισημαίνει στη Deutsche Welle o οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες. “Διότι για μεγάλο διάστημα το μείζον ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των οικονομικών παραγόντων προς την ελληνική οικονομία. Δεν θέλανε να επενδύσουν. […] Όταν επιστρέφει λοιπόν η εμπιστοσύνη στην πολιτική τότε […] μπορεί να επιστρέψει και η ανάπτυξη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση έξωθεν πιέσεων

Σύμφωνα με τον επιφανή Γερμανό οικονομολόγο, προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από το οικονομικό τέλμα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης έγιναν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά όταν αποδέχθηκε το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων και συνέβαλε εν τέλει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. “Το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση”, όπως επισημαίνει ο Γ. Μάτες, “ήταν η εντύπωση ότι ενεργούσε μόνον στη βάση έξωθεν πιέσεων και πως θα προτιμούσε να ακολουθήσει μια πορεία με αριστερό προσανατολισμό και λιγότερο φιλική προς το νόμο της προσφοράς. Όταν η πρώην κυβέρνηση, εκείνη που ανέλαβε το 2015, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, τότε η εμπιστοσύνη αυτή επιστρέφει πολύ αργά. Όταν βέβαια έρχεται μια νέα κυβέρνηση, που με τη ΝΔ είναι μάλιστα πιο συντηρητική και πιο φιλελεύθερη, και η οποία λαμβάνει εξαρχής τις σωστές αποφάσεις, με ιδιωτικοποιήσεις και πιέσεις για εξυγίανση των τραπεζών, τότε επιστρέφει και η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο νόμισμα που μπορεί να πάει μπροστά την Ελλάδα”.

Όπως εκτιμά ο Γ. Μάτες, η Ελλάδα βρίσκεται μεν στην αρχή της σχετικής διαδικασίας και ασφαλώς “δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Επί της αρχής όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στο σωστό δρόμο”, επισημαίνει ο οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας “ορθή και πολλά υποσχόμενη” την πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης

Προκειμένου να υπάρξει διαρκής και, κυρίως, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως εκτιμά, “θα πρέπει να κλείσει ο φαύλος κύκλος του παρελθόντος: της έλλειψης εμπιστοσύνης, της έλλειψης επενδύσεων και της χαμηλής κατανάλωσης. […] Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις ενώ η ανάπτυξη θα οδηγήσει με τη σειρά της σε αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των τραπεζικών κερδών και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας θετικός κύκλος ο οποίος θα βάλει την ελληνική οικονομία σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά. Και η οποία και με δεδομένα τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν μετά την μακρά κρίση έχει τη δυναμική να οδηγήσει κατά διαστήματα σε ρυθμούς ανάπτυξης και άνω του 3%”.

Σχετικα αρθρα

Το 83% των εμπόρων είχαν χαμηλότερο τζίρο στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις

admin

Bloomberg: Αντιμέτωπες με συμμορίες οι ελληνικές τράπεζες στη μάχη κατά πλουσίων κακοπληρωτών

admin

Πως ο ιός διαλύει την παγκόσμια οικονομία

admin

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο – Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα… (UPD)

admin

Ρωσία, Αμερική κι ένας διαγωνισμός ασθενών συστημάτων

admin

«Απόβαση» ΟΤΕ στις διενθείς αγορές! – 2.5 Δισ. € με 1%!

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

Μεγάλη έκπληξη θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια αν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκής

admin

Γενς Μπάστιαν: Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα Alpha και Εθνικής

admin

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

Όλο και πιο πιθανό το να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit

admin

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

admin

Στα άκρα η Κεντροδεξιά…

admin

Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

admin

H Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, συμφωνούν Σαμαράς -Γιούνκερ

admin