Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Πολλά υποσχόμενη η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα πρώτα δείγματα γραφής και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάπτυξη 2,8% προβλέπει για την ερχόμενη χρονιά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα εκτιμώμενα μεγέθη αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα σε ένα εν γένει αδύναμο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που το τελευταίο διάστημα δονείται στους ρυθμούς του Brexit και των εμπορικών πολέμων.

“Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης που είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και διάκειται πιο φιλικά στις επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει καρπούς”, επισημαίνει στη Deutsche Welle o οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες. “Διότι για μεγάλο διάστημα το μείζον ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των οικονομικών παραγόντων προς την ελληνική οικονομία. Δεν θέλανε να επενδύσουν. […] Όταν επιστρέφει λοιπόν η εμπιστοσύνη στην πολιτική τότε […] μπορεί να επιστρέψει και η ανάπτυξη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση έξωθεν πιέσεων

Σύμφωνα με τον επιφανή Γερμανό οικονομολόγο, προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από το οικονομικό τέλμα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης έγιναν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά όταν αποδέχθηκε το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων και συνέβαλε εν τέλει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. “Το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση”, όπως επισημαίνει ο Γ. Μάτες, “ήταν η εντύπωση ότι ενεργούσε μόνον στη βάση έξωθεν πιέσεων και πως θα προτιμούσε να ακολουθήσει μια πορεία με αριστερό προσανατολισμό και λιγότερο φιλική προς το νόμο της προσφοράς. Όταν η πρώην κυβέρνηση, εκείνη που ανέλαβε το 2015, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, τότε η εμπιστοσύνη αυτή επιστρέφει πολύ αργά. Όταν βέβαια έρχεται μια νέα κυβέρνηση, που με τη ΝΔ είναι μάλιστα πιο συντηρητική και πιο φιλελεύθερη, και η οποία λαμβάνει εξαρχής τις σωστές αποφάσεις, με ιδιωτικοποιήσεις και πιέσεις για εξυγίανση των τραπεζών, τότε επιστρέφει και η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο νόμισμα που μπορεί να πάει μπροστά την Ελλάδα”.

Όπως εκτιμά ο Γ. Μάτες, η Ελλάδα βρίσκεται μεν στην αρχή της σχετικής διαδικασίας και ασφαλώς “δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Επί της αρχής όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στο σωστό δρόμο”, επισημαίνει ο οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας “ορθή και πολλά υποσχόμενη” την πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης

Προκειμένου να υπάρξει διαρκής και, κυρίως, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως εκτιμά, “θα πρέπει να κλείσει ο φαύλος κύκλος του παρελθόντος: της έλλειψης εμπιστοσύνης, της έλλειψης επενδύσεων και της χαμηλής κατανάλωσης. […] Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις ενώ η ανάπτυξη θα οδηγήσει με τη σειρά της σε αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των τραπεζικών κερδών και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας θετικός κύκλος ο οποίος θα βάλει την ελληνική οικονομία σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά. Και η οποία και με δεδομένα τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν μετά την μακρά κρίση έχει τη δυναμική να οδηγήσει κατά διαστήματα σε ρυθμούς ανάπτυξης και άνω του 3%”.

Σχετικα αρθρα

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Πώς αντέδρασε η αγορά σε γεωπολιτικές κρίσεις του παρελθόντος

admin

Ο πραγματιστής Τσίπρας αναβάλει την ελληνική επανάσταση

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πως η διαφθορά «έφαγε» τον Μ.Ραχοι

admin

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΕ προς την Ελλάδα- Στο 66% του ΑΕΠ ο ELA

admin

Το πρόβλημα του Χ.Α. είναι πολιτικό…

admin

Ανάκαμψη της παραγωγής σε 11 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους

admin

Η Goldman Sachs προειδοποιεί για νέο ξεπούλημα

admin

Spiegel: Η ιταλική τραγωδία

admin

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το χρέος;

admin

Ο μπαμπούλας του αποπληθωρισμού

admin

Ιστορίες για ρωσικές αρκούδες…

admin

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin