Image default
Πρώτο Θέμα

Εμπορικός πόλεμος: «Καμία πρόοδος» έως τώρα στις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

Οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, έγραψε η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη πληροφορημένες πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Οι πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σήμερα. Σύμφωνα με τη South China Morning Post η κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουάσιγκτον εντός της ημέρας, έπειτα από μόλις μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών. Αρχικά η κινεζική ομάδα των διαπραγματευτών προγραμματιζόταν να φύγει από την Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

Η κινεζική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει για το ζήτημα των εξαναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας και των κρατικών επιδοτήσεων στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της SCMP.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υλοποιήσει την απειλή του να αυξήσει το επίπεδο των επιπλέον δασμών που εφαρμόζονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 30% από το 25% την Τρίτη 15η Οκτωβρίου.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε την πληροφορία ότι ο Λίου Χε θα επιστρέψει στην πατρίδα του εντός της ημέρας, μετέδωσε ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC. «Δεν είμαστε ενήμεροι για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης [της Κίνας] αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε η αμερικανική προεδρία, σύμφωνα με το δίκτυο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμέρους συμφωνίας για τα νομισματικά

Όπως μετέδωσε πάντως το πρακτορείο ειδήσεων -, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει καταρχήν επιμέρους συμφωνία για το ζήτημα της χειραγώγησης του νομίσματος με την Κίνα στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, χάρη στην οποία η αναμενόμενη αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα από το 25% στο 30% ίσως να αποφευχθεί.

Ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να καταλήξει στη διευθέτηση για τα νομισματικά ζητήματα με την Κίνα στο πλαίσιο αυτής που η Ουάσιγκτον αποκαλεί πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, πρόσθεσε το -, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ζητήματα όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση σύντομα θα δώσει άδειες σε εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύουν με αγαθά τα οποία δεν θεωρεί ευαίσθητα την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei. Κατά το δημοσίευμα των ΝΥΤ η κυβέρνηση του Τραμπ έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τέτοιες άδειες σε λιγοστές αμερικανικές εταιρείες, κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που επέβαλε στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού νωρίτερα φέτος.

Ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ούτε η Huawei απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων - τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες αυτές για την επιμέρους συμφωνία στα νομισματικά και την ελάφρυνση των πιέσεων στη Huawei στηρίζουν τις διεθνείς αγορές μετοχών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. 

– - -, -

Σχετικα αρθρα

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

admin

Οι τελευταίες προτάσεις στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

admin

Καλή συνεδρίαση στις Τράπεζες (+3%) και κέρδη 0,49% για το ΓΔ

admin

Alpha Bank: Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων θα συνεχιστεί τους πρώτους μήνες του 2020

admin

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

ΔΕΘ 2019: Οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία και οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

admin

Οι εκπλήξεις του ευρώ μπορεί μόλις να ξεκινούν

admin

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

admin

Η Γραφειοκρατική Οικονομία της Ευρώπης

admin

Έχει πεθάνει το σχέδιο της May για το Brexit;

admin

Το οικονομικό δίλημμα της Ευρώπης

admin

Για 15 ημέρες υπό την.. ομπρέλα του ELA οι τράπεζες

admin

Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι πρόβλημα της Ευρώπης

admin

Κερέ: ζωτικής σημασίας η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

admin

Τα δεσμά του Δημόσιου Χρέους της Αργεντινής

admin

Η ευκαιρία μεταρρύθμισης της Ευρώπης

admin

Οι γέφυρες του Λονδίνου στο πουθενά

admin