Image default
Επιχειρήσεις

Η ΕΥ σύμβουλος στην πρώτη συμφωνία πώλησης έργου ΣΔΙΤ

Με τη συμβολή της ΕΥ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη συμφωνία πώλησης εταιρείας που έχει αναλάβει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) την κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών κτιρίων της Αττικής. Η ΕΥ λειτούργησε ως σύμβουλος του σουηδικού Ομίλου Sterner Stenhus, ο οποίος εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ελληνικής «JPA A.E.», θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Τα 10 σχολεία, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 2.000 μαθητές, κατασκευάστηκαν μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2010 από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), με την επιλογή της JPA A.E. ως αναδόχου το 2011. Η σύμβαση, που υπεγράφη το 2014, προέβλεπε περίοδο 24 μηνών για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, και την ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους επί 25ετή περίοδο, έναντι ετήσιου μισθώματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με τη συμφωνία που μόλις ολοκληρώθηκε, μεταβιβάζονται, έναντι €8,8 εκ. στην Sterner Stenhus, το σύνολο των μετοχών της JPA A.E., καθώς και των ομολογιών περιορισμένης εξασφάλισης του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Η συμφωνία που αποτελεί την πρώτη πώληση έργου ΣΔΙΤ στη δευτερογενή αγορά, έχει λάβει τις εγκρίσεις της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο.

Η ΕΥ ήταν ο βασικός σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, παρέχοντας μια σειρά από υπηρεσίες που περιελάμβαναν τον εντοπισμό της ευκαιρίας, την αξιολόγηση, το due diligence, και την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης.

Ο Όμιλος Sterner Stenhus, του οποίου ηγείται ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, επενδύει στον τομέα ακίνητης περιουσίας και κοινωνικών υποδομών και, περαιτέρω, δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη διαχείριση ακινήτων στη Σουηδία και στην Ελλάδα.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το ρόλο μας στην ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης και πρωτοποριακής συμφωνίας για την Ελλάδα. Η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για έργα ΣΔΙΤ υπήρξε επιδίωξη της Ελληνικής Πολιτείας για πολλά χρόνια. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει στον αρχικό ανάδοχο του έργου να ανακυκλώσει τα επενδυτικά του κεφάλαια, απελευθερώνοντας πόρους για τη συμμετοχή του σε νέα έργα. Η συμφωνία δημιουργεί νέες προοπτικές για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη Ελλάδα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ανάπτυξη της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ο ΔΕΔΔΗΕ

admin

Μεγάλου: Συμφωνία-σταθμός με Intrum

admin

Ριζικές αλλαγές στη δομή της Mytilineos

admin

Κερδοφορία και θετικές ταμειακές ροές για τα ΕΛΠΕ

admin

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη άνοιξε η Accenture

admin

Τρία βραβεία για το Public στα HR Excellence Awards

admin

Μέτοχος μειοψηφίας το Δημόσιο σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

admin

Αμβυξ: Αύξηση τζίρου και κερδών το 2018

admin

Κέρδη €€37,2 εκατ. ευρώ για τη Lamda Development

admin

Vidavo: Αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η ΓΣ

admin

Βελτιώσεις στην πλατφόρμα επενδυτικών προϊόντων της Interamerican

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

MetLife: Στις πρώτες θέσεις της προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής

admin

Creta Farms: Το business plan και ο φάκελος στην Επ. Ανταγωνισμού

admin

Η Hines αλλάζει τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης

admin

Απορροφά την κυπριακή θυγατρική η Σαράντης

admin

Φουρλής: Δεκαοκτώ στελέχη συμμετείχαν στο Stock Option

admin

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

admin