Image default
Οικονομία

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις από το «κανόνι» της Thomas Cook

Έντονη αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις και τη ζημιά που προκάλεσε η πτώχευση της Thomas Cook στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα είχαν στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κεταρίνα Νοτοπούλου.

Ο κ. Θεοχάρης καταλόγισε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κα. Νοτοπούλου επέκρινε τον υπουργό Τουρισμού ότι δεν μερίμνησε για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, αν και γνώριζε, όπως είπε,  από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

Θεοχάρης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριζε την Thomas Cook

«Είχατε τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, και κάνατε πως δεν βλέπατε», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδας, γνώριζαν για τα οικονομικά θέματα που αντιμετώπιζε η Thomas Cook. Όπως γνώριζαν επίσης ότι η εταιρεία και οι μέτοχοι αυτής, βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μην οδηγηθεί η εταιρεία στον πρόωρο θάνατο.

«Πριμοδοτήσατε τη γιγάντωση του ομίλου Thomas Cook στην Ελλάδα. Τον κάνατε στρατηγικό μας εταίρο. Δαπανήσατε εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο κορβανά για να τον στηρίξετε, με πενιχρά αποτελέσματα για το εγχώριο τουριστικό προϊόν», είπε ο υπουργός Τουρισμού, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατήρησε ότι στα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομική συμμετοχή του ΕΟΤ στη συνδιαφήμιση με την Thomas Cook άγγιξε συνολικά τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αποτυπώνεται αντίστοιχο όφελος στις επισκέψεις των τουριστών, μέσα από το κανάλι της Thomas Cook.

«Εσείς γιγαντώσατε αυτόν τον παίκτη στην Ελλάδα, προχωρήσατε σε μια φαραωνική συμφωνία και αδιαφορήσατε, αν και το πρόβλημα της Thomas Cook ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και η ίδια η εταιρεία είχε προειδοποιήσει για τα θέματα που αντιμετώπιζε. Δεκατρείς μέρες μετά την προειδοποίηση των ορκωτών ελεγκτών της Thomas Cook, σχετικά με την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας περί συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, εσείς που σήμερα εμφανίζεστε τιμητές, ενισχύσατε τη συνεργασία του ΕΟΤ με αυτή την εταιρεία. Υπογράψατε σύμβαση με την Thomas Cook, 13 μέρες μετά, και δώσατε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή την εταιρεία. Στις 29 Μαΐου 2019 υπογράψατε τη συμφωνία συνδιαφήμισης μεταξύ του ΕΟΤ και της Thomas Cook ύψους 1,426 εκατ. ευρώ για το 2019» είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Όσο για τα αντανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην Thomas Cook ενώ κατήγγειλε αμέσως τη σύμβαση.

«Μην κουνάτε το δάχτυλο»

«Μην κουνάτε το δάχτυλο επειδή συνάντησα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, έναν παίκτη που εσείς καταστήσατε στρατηγικό εταίρο της χώρας, γιατί η επιλογή σας ήταν να πάτε χέρι χέρι με τον μαζικό τουρισμό των tour operators. Εν αντιθέσει με εσάς, εγώ δεν έκρυψα καμία συνάντηση που είχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook στα τέλη Ιουλίου όπως έκανα με όλους τους θεσμικούς και τις μεγάλες εταιρείες που εσείς είχατε καταστήσει στρατηγικούς εταίρους», είπε ο υπουργός Τουρισμού. Προσέθεσε δε και το εξής «Η κ. Κουντουρά χαριεντιζόταν με την Thomas Cook την ώρα που η αγορά είχε βουίξει αλλά και η ίδια η Thomas Cook είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και ξένοι οίκοι και δημοσιεύματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου».

«Μου λέτε γιατί δεν χτύπησα εγώ το καμπανάκι του κινδύνου; Γιατί δεν ανέλαβα εγώ τον ρόλο του δημίου του ελληνικού τουρισμού; Ο ρόλος μου δεν είναι να προκαλώ πανικό αλλά να προστατεύω το δημόσιο συμφέρον όπως και έκανα. Ο θεσμικός ρόλος μου δεν είναι να καταστρέφω ή να πριμοδοτώ εταιρείες με προσωπικά ή άλλα κριτήρια. Στο κάτω κάτω το αν θα έσκαγε η Thomas Cook κανένας δεν θα μπορούσε να το προβλέψει. Ο ξαφνικός θάνατος που επελέγη για την Thomas Cook, αντί της ολικής ή μερικής διάσωσής της, και της ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, λυπάμαι που εγώ πρέπει να πω, δεν μπορούσε κανένας να το προβλέψει».

Τα μέτρα

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο που υλοποιήθηκε και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν, τόσο για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών όσο και για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση του ομίλου και των θέσεων εργασίας. Ενημέρωσε επίσης ότι εξετάζεται η κατάθεση αιτήματος για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στη Παγκοσμιοποίηση που διαθέτει κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ και ότι η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, πρώην ΕΤΕΑΝ, επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν και ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τις τράπεζες και την ΕΕΤ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και είναι συγχρηματοδοτούμενες.

Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να στηριχθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας αλλά και να αποτραπεί η ζημία για τον επόμενο χρόνο από τις χαμένες πτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή επισπεύδεται η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ η οποία τοποθετείται στο τέλος του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020, εν αντιθέσει με πέρυσι που το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ έτρεξε Ιούνιο.

Νοτοπούλου: Απλός θεατής ο υπουργός

«Εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα ερωτήματα από τον κ. Θεοχάρη» ανέφερε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τη συνεδρίασή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, για την πτώχευση της Thomas Cook και το χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Η κ. Νοτοπούλου επέκρινε τον υπουργό Τουρισμού ότι δεν μερίμνησε για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, δεδομένου ότι ο Χάρης Θεοχάρης γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

«Μετά την συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Thomas Cook, PeterFankhauser, στις 25 Ιουλίου 2019, ο κ.Θεοχάρης με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό τού υπουργείου Τουρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter και facebook), διαβεβαίωνε ότι «η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού»». «Παραπλανήσατε τον ελληνικό τουρισμό. Γιατί το κάνατε αυτό; Ποιον εξυπηρετήσατε;», ρώτησε η Κ. Νοτοπούλου επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Χάρη Θεοχάρη στην ΕΡΤ1, από τις οποίες προκύπτει ότι γνώριζε για το μέγεθος του προβλήματος της ThomasCook.

«Τι κάνατε για να προστατεύσετε τον ελληνικό τουρισμό; Παραπλανήσατε. Για να μην ταράξετε την αγορά. Τώρα κλονίστηκε συθέμελα η αγορά. Εντείνατε τις επιπτώσεις αντί να δημιουργήσετε δίχτυ προστασίας» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον υπουργό Τουρισμό ότι δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως Υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών, και φυσικά ούτε καν καταρτίστηκε κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης.

Για τη συνεργασία ΕΟΤ με την Thomas Cook

Η βουλευτής σημείωσε επίσης ότι ο επαναπατρισμός των τουριστών ήταν ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ο υπουργός Τουρισμός ήταν «απλός θεατής».

Σε ό,τι αφορά στη συνδιαφήμιση του ΕΟΤ με την Thomas Cook και όσα υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Γνωρίζετε κύριε υπουργέ πως το 2018 οι αφίξεις από την TC αυξήθηκαν κατά 1/3 συγκριτικά με δύο χρόνια πριν. … Το 2017 και το 2018 ξεκίνησε η εταιρεία 34 νέα δρομολόγια για την Ελλάδα και πρόσθεσε 4 νέους προορισμούς στα προγράμματά της στη χώρα μας. Επομένως η σκοπιμότητα της σύναψης σύμβασης συνδιαφήμισης είναι προφανής, όπως και τα αποτελέσματα στην αύξηση των αφίξεων. Και μάλιστα σε πολύ δύσκολες χρονιές, που λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του προσφυγικού η χώρα μας κινδύνευε να χάσει μεγάλα μερίδια. Εάν συζητούσαμε για τη χάραξη νέας πολιτικής θα υποστήριζα πως πράγματι η εξάρτηση από το μαζικό τουρισμό είναι προβληματική αλλά από την άλλη με τέτοιο ανταγωνισμό δεν μπορεί να είναι απούσα η χώρα μας».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του κ. Θεοχάρη, στην Επιτροπή της Βουλής, ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση με την Thomas Cook, λέγοντας «Επειδή όμως κάνουμε συζήτηση για τα πεπραγμένα σας και απαντάτε ότι εσείς καταγγείλατε τη σύμβαση, θα σας πρότεινα όταν στήνετε μία ιστορία να είστε λίγο πιο προσεκτικός». Και προσέθεσε ότι η ίδια η σύμβαση προβλέπει την άμεση λύση της σε περίπτωση πτώχευσης και άρα ο υπουργός απλώς εφήρμοσε το νόμο.

Σχετικα αρθρα

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα αλλάξει για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. – Ολα τα σενάρια

admin

Πάνω από 20.000.000 οι άστεγοι στην ΕΕ

admin

Σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες για τον κορωνοϊό

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Σαουδική Αραβία: Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρηθεί για καιρό

admin

Γεωργιάδης: Στόχος η διευκόλυνση πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση

admin

Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες τρέμουν το Brexit χωρίς συμφωνία;

admin

Οδηγίες για να προφυλαχθείτε από τις απάτες όταν ψωνίζετε με κάρτα

admin

Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη: Σε ποια χώρα είναι 2.000 ευρώ και σε ποια 213 ευρώ [λίστα]

admin

Bloomberg : Η Τουρκία δαπάνησε 1-1,5 δισ. δολ για να στηρίξει το νόμισμά της

admin

Παγίδα έξτρα φόρου οι χάρτινες αποδείξεις για χιλιάδες φορολογούμενους

admin

Ήταν ο Απρίλιος ο χειρότερος μήνας για την παγκόσμια οικονομία;

admin

Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Το οικονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό φαίνεται βραχυπρόθεσμο

admin

Κτηματολόγιο: Πότε έρχονται τα πρώτα πρόστιμα, πώς θα προσδιοριστεί το ύψος τους

admin

Επιχειρηματίας στο Γαϊδουρονήσι άλλαξε επωνυμία για να γλιτώσει το λουκέτο από την ΑΑΔΕ

admin

Επενδυτικό «μήνυμα» μέσω Ουάσιγκτον

admin

Επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας

admin

ΔΝΤ : Το «λουκέτο» στο γραφείο και τα επόμενα βήματα

admin