Image default
Οικονομία

Τι αλλάζει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου

Στη δημιουργία «συνεκτικού και αποτελεσματικού» ρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου προχωρά η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με το προωθούμενο πλαίσιο ρυθμίζεται η συγκεκριμένη αγορά, η οποία «παρέμενε ουσιαστικά αρρύθμιστη από το 2011».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με την νομοθετική παρέμβαση «εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των δραστηριοποιούμενων στην αγορά παρόχων, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών και προσελκύονται επενδύσεις.

Παράλληλα, «αυξάνονται τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων καθώς επίσης και μέσω του εξορθολογισμού της λειτουργίας και της φορολογητέας βάσης της εν λόγω αγοράς» και «ενισχύεται η προστασία των παικτών, με τη μετακίνηση σημαντικού μέρους αυτών από τα παράνομα δίκτυα διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, στα νόμιμα και πλήρως ελεγχόμενα δίκτυα».

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Ειδικότερα, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

  • Θεσμοθετείται η ανοικτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία, στο πρότυπο του ευρύτατα αποδεκτού στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη μοντέλου.
  • Προβλέπονται – αποκλειστικά – δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Μία για «διαδικτυακό στοίχημα» και μία για «λοιπά διαδικτυακά παίγνια» (τύπου καζίνο, πόκερ και παραλλαγές του). Τα παιχνίδια και των δύο κατηγοριών μπορούν να διενεργούνται και με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών.
  • Ορίζεται το αντίτιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος στα 3.000.000 ευρώ και για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων στα 2.000.000 ευρώ. Η άδεια έχει διάρκεια επτά έτη με δυνατότητα ανανέωσης με εκ νέου καταβολή ιδίου τιμήματος.
  • Καθορίζονται αυστηρές νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, καθώς και κωλύματα συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης, με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων των παικτών και την εν γένει ασφαλή διεξαγωγή της όλης δραστηριότητας.
  • Ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Προβλέπεται ότι η διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω συστημάτων συνδεδεμένων με το Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου στο οποίο έχει πρόσβαση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
  • Αποσαφηνίζονται και εξορθολογίζονται οι  κανόνες φορολόγησης τόσο των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια, όσο και των παικτών.

«Συμπερασματικά, με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση προωθείται, με διαφάνεια και ορθολογισμό, ένα σύγχρονο και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος του 2018 αλλά ουδέποτε το έπραξε».

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3 το 2019 και 2,6% το 2020

admin

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο -Μεγάλα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ

admin

Eurobank: Πού οφείλεται η ελαφρά διόρθωση του οικονομικού κλίματος στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

admin

Μοσκοβισί : Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης

admin

Ανησυχία και στην Ελλάδα για αύξηση των τιμών των καυσίμων

admin

Σημαντική αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

ΥΠΕΝ : Τι αλλάζει στα νυχτερινά τιμολόγια του ρεύματος – Πίνακας

admin

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Στο 30% του εισοδήματος για το αφορολόγητο

admin

Πρέσβης ΗΑΕ: Τα Εμιράτα ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Επίδομα παιδιού : Πότε θα καταβληθεί, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Τραμπ: Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα υπογράψουν σύντομα εμπορική συμφωνία

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Θα πρέπει να τις συγκεντρώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

Αναδρομικά : Ποιες συντάξεις και πόσο θα αυξηθούν

admin

Η θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο επίκεντρο Ζαββού – Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών

admin

«Σαφάρι» ελέγχων του υπουργείου για αδήλωτη εργασία

admin

Πόθεν έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή του

admin

Βρετανία: Η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση

admin

Uber: Νέες μεγάλες ζημίες- στοχεύει σε κέρδη το 2021

admin