Image default
Πρώτο Θέμα

Τον δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας, ανοίγει ο “Ηρακλής”…

Μπροστά σε μέλη κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών, τραπεζιτών και επενδυτών θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση της έγκρισης του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των NPLs, η οποία δόθηκε χθες από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν. Την ανακοίνωση του πρωτοποριακού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης θα κάνει στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απευθύνοντας την κεντρική ομιλία, με τίτλο “Turning Policy to Action” στο ετήσιο συνέδριο του Single Resolution Board. Η κυρία Βεστάγκερ, αμέσως μετά την ομιλία της, θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου αναμένεται αύριο.

Το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές Αρχές για το σχέδιο “Ηρακλής” της κυβέρνησης δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές “μανιωδώς” στα  ελληνικά assets. Θα αποτελέσει δε, το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Χαρακτηριστική της μεγάλης όρεξης των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets είναι η κατακόρυφη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, στο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%, που ανέδειξε η προχθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Το επιτόκιο δανεισμού έπεσε σε αρνητικό επίπεδο, πρώτη φορά για την Ελλάδα, στη χθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,020% και ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ (έναντι 375 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά), με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν το 1,018 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές (έναντι 1,59 φοράς στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση).

Την εξέλιξη αυτή είχε προδιαγράψει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr στις 19 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την εμβληματικού χαρακτήρα επένδυση στο Ελληνικό και το ισχυρό σήμα που έδωσε για την επάνοδο της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Capital.gr, “η αλλαγή κλίματος αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ρίχνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις. Μάλιστα, εξαιτίας και της διεθνούς συγκυρίας πτωτικών επιτοκίων, οι τραπεζίτες προβλέπουν στο Capital.gr ότι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο τα επιτόκια των τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα υποχωρήσουν σε αρνητικά επίπεδα, ενώ σε διάστημα έξι μηνών, σε αρνητικό έδαφος θα έχουν περάσει και οι αποδόσεις των ομολόγων διάρκειας μέχρι  τριών ετών. Για το δεκαετές ομόλογο οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το spread του με το γερμανικό bund θα κλείσει στις 130 – 150 μονάδες βάσης μέσα στο επόμενο τρίμηνο από 200 μονάδες σήμερα”.

Στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η εκκίνηση της υλοποίησης του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων προσφέρει ένα ιδανικό timing συμμετοχής για τις τράπεζες, το Δημόσιο και την ελληνική Οικονομία.

Το γενικό πλαίσιο του σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά σε SPV μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ύψους 30 δις. ευρώ, έναντι παροχής κρατικών εγγυήσεων 9 δις. ευρώ (για το senior κομμάτι των τιτλοποιήσεων NPLs), αναμένεται να εξειδικευτεί σε όλες του τις λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται ομάδα νομικών με τη μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τομέα των τιτλοποιήσεων, προκειμένου να καταρτιστεί ο νόμος πάνω στον οποίο θα στηθεί ολόκληρη η δευτερογενής αγοράς κόκκινων δανείων. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό πρωτοποριακό και περίπλοκο, θα πρέπει ο νόμος που θα τον εφαρμόσει να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη του μήνα να είναι έτοιμο το προσχέδιο του νόμου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί ταχύτατα (μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες) για την προετοιμασία και έγκριση του “Ηρακλή”, αποστέλλοντας το τελικό σχέδιο στην Κομισιόν στις 13 Σεπτεμβρίου και λαμβάνοντας χθες, σε λιγότερο από ένα μήνα, την έγκρισή της.

Σχετικα αρθρα

H Deutsche Bank αφήνει πίσω το αμαρτωλό παρελθόν της

admin

Εκτός αγορών μέχρι το 2030;

admin

Η αμερικανική απειλή για την Δημοκρατία

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

Οι αφίξεις των μεταναστών πέφτουν κατακόρυφα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία

admin

Γιατί ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρώπη δε θα λύσει τίποτα

admin

Στενά του Χορμούζ: Η πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο

admin

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Η Μέρκελ μπαίνει στη σκιά του Μακρόν

admin

Trump και Putin, σπίτια σας

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Αποδιοπομπαίος τράγος οι αναδυόμενες

admin

Μέρκελ και Μακρόν εγκρίνουν τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

admin

Η ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει

admin

Alpha Bank :Πέντε δις.ευρώ επενδύσεις στον τουρισμό και 22,5 εκατ. τουρίστες το 2014

admin

Κλείνοντας τον βαλκανικό διάδρομο

admin