Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητα της Ελλάδας η προστασία του περιβάλλοντος

Ο ρόλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι σημαντικό να ενισχυθεί, με αφετηρία την υιοθέτηση κοινής υπουργικής δήλωσης, τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Μιλώντας από το βήμα του 4ου περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη Μεσόγειο είναι το περιβάλλον και ειδικότερα το θαλάσσιο που μας ενώνει, η προστασία το οποίου και θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας». 
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμπρόεδρευε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι  συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Μεσογείου.
O κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του, ο αναπληρωτής Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έκθεση που παρουσίασε η Ένωση για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, οι οποίες οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Επίσης, όπως γίνεται γνωστό, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κοινή περιβαλλοντική πρόκληση και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως άμεση προτεραιότητά της την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας δέσμη πολιτικών για το κλίμα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη απαγόρευση πλαστικού μιας χρήσης έως το 2021 και την απολιγνιτοποίηση ως το 2028, «ώστε να πετύχουμε το στόχο χαμηλών εκπομπών του 2030». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για ένα συντονισμένο σχέδιο.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «προερχόμενοι από μια χώρα που έχει πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερα ποσοστά αιτούντων ασύλου στην ΕΕ, πιστεύουμε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για πολιτική σκοπιμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, αλλά να καταδικάζεται. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για τον περιορισμό των ροών, όπως οφείλουμε και να υιοθετήσουμε πολιτικές που να οδηγούν σε ασφαλέστερες χώρες και μικρότερες ροές».
«Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Χρειάζεται ένα κοινό, δεσμευτικό, νομικό πλαίσιο για ένα ασφαλές περιβάλλον», τόνισε. «Να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για τη θωράκιση του. Ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου που είναι μία κλειστή θάλασσα», συνέχισε.
Καταληκτικά σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει και κάθε άλλο κράτος το οποίο θέλει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει πολιτικές για το κλίμα και την προστασία της κοινής μας θάλασσας. Η ομοφωνία ισχυροποιεί τη θέση μας».
--

Σχετικα αρθρα

Προανακριτική για Novartis: Καταθέτει σήμερα η πρώην γραμματέας του Φρουζή

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών

admin

ΗΠΑ: Την Τρίτη ξεκινά η περιοδεία Πομπέο σε Ιταλία και Βαλκάνια

admin

Κικίλιας προς Ρουβίκωνα: Δεν τρομοκρατούμαι

admin

Τσίπρας: Νέες προκλήσεις και δυνατότητες στην αυγή του νέου χρόνου

admin

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Η Ελλάδα να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβιβάζεται

admin

Γεννηματά: Να δοθεί κανονική 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους

admin

Έσπασαν το αυτοκίνητο της Έλενας Ράπτη

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με βασιλιά Σαλμάν: Στόχος η διεύρυνση συνεργασίας στις επενδύσεις, τον τουρισμό και την άμυνα

admin

Μεταναστευτικό: Σύσκεψη Μητσοτάκη με δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους και τρεις υπουργούς

admin

Τι προβλέπεται για την ασφάλιση των βουλευτών

admin

«Δάρδανος» και «Ιόλαος»: Το ολοκληρωμένο σχέδιο για πλημμύρες και φωτιές, ο κομβικός ρόλος του «112»

admin

Τουρκία: «Μπλόκο» στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

admin

ΝΔ για συνέντευξη Τσίπρα: Όπως έλεγε ο «κηπουρός» Ραγκούσης «όταν τον επικρίνεις είναι… σαν να κλέβεις εκκλησία»

admin

Προανακριτική Novartis: Άγνοια για δωροδοκίες πολιτικών, διάψευση για Λοβέρδο από τη γραμματέα του Φρουζή

admin

Μηταράκης για Προσφυγικό: Η Ευρώπη οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των ελληνικών νησιών

admin

Θεοδωρικάκος: Δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

admin

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στη φυλακή τον Τζούλιαν Ασάνζ

admin