Image default
Σοφοκλέους 10

Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»

Θετική ήταν η ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των «τοξικών» των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν και χθες ανοδικά, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο έως και 5,45%!

Η χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που για δεύτερη συνεδρίαση αντέδρασε καλά, κρατώντας μάλιστα αυτή τη φορά τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη του.

Μολονότι – μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών εξυγίανσης και διαφόρων παρόμοιων εξαγγελιών – η αγορά είναι εύλογο να είναι λίγο δύσπιστη ως προς το αν θα έχουμε άμεσα και «μετρήσιμα» αποτελέσματα, εντούτοις το εν λόγω σχέδιο, δίνει κάποια ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αγορά βεβαίως θα δείξει, θα ζυγίσει και θα «απαντήσει» (και) για το εν λόγω σχέδιο, άρα η πορεία των τραπεζικών μετοχών από εδώ και πέρα, θα μαρτυρήσει αν αυτό το σχέδιο θα κριθεί αποτελεσματικό. Γιατί, μπορεί να κινήθηκαν έντονα ανοδικά χθες οι τραπεζικές μετοχές, όμως εισροές σημαντικών νέων κεφαλαίων στο Χ.Α. δεν έχουμε ακόμη. Απλώς ανακυκλώνεται, ή αλλάζει θέσεις, το ίδιο χρήμα.

Σύμφωνα με αναλυτές και χρηματιστές, για να μπουν νέα ισχυρά κεφάλαια και να αλλάξει επίπεδο η αγορά απαιτούνται νέοι καταλύτες, είτε μέσω κάποιας αναβάθμισης (στις 25 Οκτώβρη υπάρχει η ετυμηγορία της Standard & Poor’s) είτε από deal, είτε από άλλες θετικές εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Πάντως, το Χ.Α. έκλεισε χθες για 4η συνεδρίαση ανοδικά στις πέντε τελευταίες, βελτιώνοντας την τεχνική του εικόνα, ενώ υπήρξε περαιτέρω απομάκρυνση από την επικίνδυνη ζώνη των 820 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά κάτω από τις 840 μονάδες, ενώ στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 5,45%, η Πειραιώς 4,51%, η Εθνική 4,08% και η Eurobank 2,44%.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 750,84 (-0,27%) και 790,07 μονάδων ( 4,94%), ενώ έκλεισε στις 783,28 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,03%, που ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν ο τραπεζικός δείκτης «δέσει» την ευρύτερη ζώνη των 780-785 μονάδων, τότε θα μπορέσει να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 810 – 816 και 831 μονάδες. Αρκεί να μη χαλάσει η ψυχολογία εκ νέου, ίσως με κάποιον εξωγενή παράγοντα, γεωπολιτικού ή άλλου τύπου.

Σχετικα αρθρα

Το παράδοξο αύξησης των τραπεζικών προμηθειών

admin

Η αγορά «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού

admin

Που οφείλεται η «αδυναμία» του Χρηματιστηρίου το 2020

admin

Επιστρέφουν τα ποιοτικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα

admin

Νέα υψηλότερα επίπεδα στο ΧΑ με την στήριξη των τραπεζών

admin

Οι τράπεζες εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

admin

Γιατί ανεβαίνει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής

admin

Οι αγοραστές πέρασαν σε αντεπίθεση διαρκείας

admin

Τα μηνύματα από το 15ο Αnnual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου

admin

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

admin

Οι Έλληνες αγοραστές και τον Ιούνιο στο ΧΑ

admin

Χ.Α.: Η θερινή ραστώνη συμβάλλει στην υποχώρηση των συναλλαγών

admin

XA: Ελεύθερη πτώση 10,61%, στον Ιούλιο του 2016 «γύρισε» η αγορά

admin

Πλησιάζουν τις τιμές των ΑΜΚ πλέον οι τράπεζες

admin

Στις τράπεζες ξανά το γενικό… πρόσταγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Όλοι μαζί ο εξής ένας ιδιωτικός τομέας…

admin

XA:Τράπεζες στο επίκεντρο, σε κομβικό σημείο ο Γενικός Δείκτης

admin

What Stays on Facebook and What Goes? The Social Network Cannot Answer

admin