Image default
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρά το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο 150 εκατ.

Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού είναι από σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για την έκδοση του ομολόγου με σκοπό την άντληση 150 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που έλαβε από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative την πιστοποίηση του ομολόγου ως «climate bond», «πράσινου» ομολόγου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το σκοπό της χρηματοδότησης που είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας.

Η δημόσια προσφορά της εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές και για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστικά αξία της κάθε μίας τα 1.000 ευρώ. Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε.» και «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» και «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.». Σύμβουλος έκδοσης είναι η τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε και δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου, ενώ η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 16 και λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει τα 150 εκατ. ευρώ για την ολική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της (που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του 2017) ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της που έχει χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος εξαγοράς του αιολικού πάρκου «Bearkat I» στην πολιτεία Τέξας των Η.Π.Α καθώς και για την κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW

Στις 18 Οκτωβρίου επίσης θα ανακοινωθεί η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου του ομολόγου, ενώ στις 22 του μηνός θα δημοσιευτεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς. Την ίδια μέρα θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και της έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ θα παραδοθούν οι ομολογίες στους επενδυτές μέσω καταχώρισης στις μερίδες τους στο σύστημα άυλων τίτλων. Στις 23 Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών.

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του Επιτοκίου και της Τιμής Διάθεσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσούν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

• Ποσοστό 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 45.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και

• Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 105.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών

Συνολικά, η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

MLS: Στις €820 χιλ. περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Praxia: Κεφαλαιακή ένεση της τάξης των 20 εκατ. από Atlas για… απολύσεις

admin

Ομολογιακό 41,5 εκατ. για θυγατρική της REDS

admin

Notos Com: Δεν κινδυνεύει το deal με τo M&G Investment fund

admin

EY: Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μη δίνουν προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια

admin

Πωλήθηκε η Ευρωκλινική – Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες

admin

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Aviareps

admin

Στάσιμα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC

admin

Μάχη επιβίωσης για τις επιχειρήσεις – Πώς θα γίνει το νέο αναπτυξιακό «restart»  

admin

Ρωσία: Εκτινάχθηκαν οι επιθέσεις χάκερ στον ιστότοπο του Δήμου Μόσχας για… άδεις κυκλοφορίας εν μέσω κορονοϊού

admin

Πάνω από 107.000 οι νεκροί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο

admin

Τα μέτρα στην Αλβανία παρατείνονται “μέχρι τη λήξη της επιδημίας”

admin

Διάκριση για Koullias Hotels στο Treasures of Greek Tourism 2019

admin

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα

admin

WSJ: Οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία είναι περισσότεροι

admin

Πλαστικά Θράκης: Πτώση 7,5% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

admin

ΑΒΑΞ: Στο 19,82% η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου

admin

Andromeda: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά Νηρέα και Σελόντα

admin