Image default
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρά το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο 150 εκατ.

Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού είναι από σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για την έκδοση του ομολόγου με σκοπό την άντληση 150 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που έλαβε από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative την πιστοποίηση του ομολόγου ως «climate bond», «πράσινου» ομολόγου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το σκοπό της χρηματοδότησης που είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας.

Η δημόσια προσφορά της εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές και για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστικά αξία της κάθε μίας τα 1.000 ευρώ. Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε.» και «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» και «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.». Σύμβουλος έκδοσης είναι η τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε και δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου, ενώ η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 16 και λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει τα 150 εκατ. ευρώ για την ολική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της (που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του 2017) ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της που έχει χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος εξαγοράς του αιολικού πάρκου «Bearkat I» στην πολιτεία Τέξας των Η.Π.Α καθώς και για την κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW

Στις 18 Οκτωβρίου επίσης θα ανακοινωθεί η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου του ομολόγου, ενώ στις 22 του μηνός θα δημοσιευτεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς. Την ίδια μέρα θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και της έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ θα παραδοθούν οι ομολογίες στους επενδυτές μέσω καταχώρισης στις μερίδες τους στο σύστημα άυλων τίτλων. Στις 23 Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών.

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του Επιτοκίου και της Τιμής Διάθεσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσούν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

• Ποσοστό 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 45.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και

• Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 105.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών

Συνολικά, η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κανείς ενδιαφερόμενος στον πλειστηριασμό για έκταση της ΒΙΟΜΕ

admin

MYTILINEOS: Συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου»

admin

Υπογραφή Ακτωρ στη «Χρυσή Γραμμή» του Μετρό της Ντόχα

admin

ΔΕΗ: Κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin

Αύξηση παραγωγής και 200 θέσεις εργασίας από τη Sunlight

admin

Folli Follie: To chicken game και η ευθεία απειλή των ομολογιούχων

admin

Eurobank: Αυξάνει την πίεση στην PIMCO μέσω Fortress

admin

Οι προσφορές στα Public για την Black Friday

admin

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

admin

Πέντε ξενοδοχεία Louis στην Ελλάδα εξαγόρασε η Blackstone

admin

Συμμετοχή της Eurolife ERB στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

admin

Συμφωνία αναχρηματοδότησης της MIG με Πειραιώς

admin

Πρόγραμμα «πρώτων βοηθειών» από την Blue Star Ferries στη Σύμη

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

admin

Σε διαθεσιμότητα ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης μετά την ποινική δίωξη

admin

CHRO ΟΤΕ: Διαμορφώνουμε εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα

admin

Θυγατρική στο real estate ιδρύει η B & F Ενδυμάτων

admin

Η Cosmote συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Uniqorn

admin