Image default
Τράπεζες

Fitch: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής

H υλοποίηση ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού στην Ελλάδα είναι πιστωτικά θετική για τις τράπεζες, καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που βαρύνει τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείζουν, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch.

Με βάση το σχέδιο «Ηρακλής», που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απομακρύνουν ΝΡLs ύψους 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις των δανείων. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το ιταλικό GACS και έλαβε την έγκριση της Κομισιόν χθες. Ο οίκος αναμένει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δραστήρια στην υλοποίηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο. Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να καλύψει ως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δισ. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μεταξύ 33% και 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες ΝΡΕ περίπου στο 20% ως τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δύο έχουν στόχο για μείωση στο 15% και κοντά στο 10% αντίστοιχα. Η χρήση του σχεδίου «Ηρακλής» θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν νωρίτερα τους στόχους τους.

Το αντίκτυπο του σχήματος στα οικονομικά προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για «επικίνδυνο» ελληνικό ενεργητικό.

Φαίνεται πως υπάρχει «όρεξη» από την πλευρά των επενδυτών, δεδομένων των πωλήσεων NPEs αυτή τη χρονιά και του βελτιωμένου περιβάλλοντος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και αυτό θα βοηθήσει στη ζήτηση.

Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. Η προμήθεια που θα πληρώσουν για την κρατική εγγύηση στους senior τίτλους θα βασιστεί σε σημείο αναφοράς της αγοράς, αντίστοιχη του επιπέδου και της διάρκειας του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Ενώ υπάρχουν ρίσκα κατά τη διαδικασία εκτέλεσης, τα οποία σχετίζονται με το στήσιμο και τη χρήση του σχήματος, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία που αποκτήθηκε φέτος στην Ελλάδα από τις τιτλοποιήσεις NPLs θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Η νέα διοικητική ομάδα της Alpha Bank-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

admin

Αυξήθηκαν 50% τα κέρδη της ΕΚΤ, στα 2,4 δισ. το 2019

admin

Τράπεζες: Πωλούν με κέρδη ακίνητα και ξενοδοχεία

admin

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούνιο

admin

Πάνω από 15 δισ. η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών

admin

Citigroup: Αύξηση 7% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

admin

Η Eurobank «Καλύτερη Τράπεζα Private Banking» σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

Με ποιες αλλαγές πάει… Βρυξέλλες ο Ηρακλής

admin

Τσακαλώτος: Να αποσύρει η κυβέρνηση της προκλητική διάταξη για τους τραπεζίτες

admin

Γ. Ζαββός: Χαμηλές οι προμήθειες για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Γερμανία: Συλλήψεις τραπεζικών στελεχών για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

admin

Τι ψάχνουν θεσμικοί και επενδυτικά κεφάλαια στα roadshows των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο

admin

Eurobank: €149εκ. το εννεάμηνο 2019

admin

Alpha Bank: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η εθελουσία έξοδος-Διπλάσιος ο αριθμός των εργαζομένων που δήλωσαν συμμετοχή

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin