Image default
Τράπεζες

JP Morgan: Το κλειδί για να πετύχει ο Ηρακλής

Ως «θετικό βήμα» στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων χαρακτηρίζει η JP Morgan την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου Ηρακλής.

Ο οίκος σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή τους. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται:

α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μη θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση,

β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα,

γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού ότι οι προμήθειες για την κρατική εγγύηση θα φτάσουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%), με βάση τις σημερινές τιμές, κάτι που υπονοεί 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς. Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και υπολογίζει ότι αυτό κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία (αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα, σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

Δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση είναι το «κλειδί» για την Πειραιώς

Το οργανικό σχέδιο για τη μείωση των NPEs της τράπεζας προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022. Ετσι η JP Morgan εκτιμά ότι ο Ηρακλής δεν είναι στοιχείο που «αλλάζει το παιχνίδι» (28 δισ. αν υποθέσουμε μια τιτλοποίηση 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, που αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο ένα πιο εμπροσθοβαρές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων).

Ετσι η JP Morgan εκτιμά ότι το βασικό όφελος του σχεδίου είναι η δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση. Με μια απλή ανάγνωση, αν υποθέσει κανείς ότι θα γίνει πλήρης χρήση του Ηρακλή, αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης επιπλέον για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους. Ο οίκος υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένου ότι εκκινεί από χαμηλότερη βάση. Η αξιοποίηση του Ηρακλή στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης (στο 13,5%).

Πώς βλέπει τις τράπεζες

Ο καλύτερος τρόπος για να «παιχτεί» χρηματιστηριακά ο κλάδος είναι η θέση «overweight» σε Eurobank και Εθνική που έχουν κινηθεί ταχύτερα στην ομαλοποίηση των δεικτών NPEs (7% έναντι 17% κατά μέσο όρο στον ανταγωνισμό) και τις προβλέψεις (60 μονάδες βάσης έναντι 120 μονάδες βάσης στον ανταγωνισμό), κάτι που οδηγεί σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7-10% το 2022.

Σε ό,τι αφορά την Αlpha Βank, σημειώνει ότι έχει κατά νου το γεγονός πως πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλάνο καθώς και ότι θα θεωρήσει θετικό ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, αξιοποιώντας την ανώτερη κεφαλαιοποίησή της περισσότερο επιθετικά. Η JP Morgan είναι underweight για την Πειραιώς εξαιτίας του ότι ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή θέση, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πιθανό όφελος από το σχέδιο Ηρακλής που προαναφέρθηκε. Σημειώνει δε ότι «αρέσει» το turnaround story και το θετικό σερί που έχει πετύχει το μάνατζμεντ της τράπεζας.

Οι τιμές-στόχοι είναι: Αlpha Βank 1,61 ευρώ (σύσταση neutral), Eurobank 0,85 ευρώ (σύσταση overweight), Εθνική 2,52 ευρώ (σύσταση overweight) και Πειραιώς 2,79 ευρώ (σύσταση underweight).

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

admin

Morgan Stanley: Εξι καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Forum για το μέλλον των επενδύσεων από Ελληνική Τράπεζα και Allianz

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Καλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα η Citi

admin

Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας: Πρόστιμο €1,6 εκατ. στη JP Morgan

admin

Η Alpha Bank νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καλυμμένων Ομολογιών

admin

Την πόρτα της εξόδου θα δουν 300 εργαζόμενοι της Julius Baer

admin

Ευρωζώνη: Μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων το Q4 του 2019

admin

Τι ψάχνουν θεσμικοί και επενδυτικά κεφάλαια στα roadshows των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

ΤτΕ: Πώς επηρεάζει η πανδημία τις τράπεζες

admin

Eurobank: Προχωρά σε πώληση 950 ακινήτων

admin

Η ΕΚΤ βλέπει φρένο στην κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης

admin

Axia: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το ομόλογο της Πειραιώς

admin

Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Εθνικής

admin

Ισχυρές αντιδράσεις βίωσε ο Ντράγκι στο παρά πέντε της αποχώρησής του

admin