Image default
Ευρώπη

Ενσωμάτωση μεταναστών και όχι διαχωρισμό, ζητούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες

Ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμός. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή κοινωνία και όχι από ένα προσωρινό σχέδιο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Αυτό ήταν το μήνυμα εκδήλωσης με θέμα τη μεταναστευτική κρίση και τις εμπειρίες δήμων και περιφερειών στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών 2019.

Η ένταξη και η ενσωμάτωση των μεταναστών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα πρόσβασης τους στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον της χώρας στην οποία εγκαθίστανται. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την αποδοχή τους από το γηγενή πληθυσμό: όσο πιο στρατηγικά δομημένη και εφαρμοσμένη στην πράξη είναι η διαδικασία ένταξης των μεταναστών, τόσο πιθανότερο είναι οι κάτοικοι να «αγκαλιάσουν» τους ανθρώπους αυτούς και τη νέα αυτή πτυχή της κοινωνίας τους.

Ομιλητές και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ανέφεραν ως βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών την επένδυση σε κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και την υποστήριξη σχεδίων καταπολέμησης της ανεργίας στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Με άλλα λόγια, η ενσωμάτωση των μεταναστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική και πολιτισμική τους ένταξη αλλά και από την συνεργασία τους με το ντόπιο πληθυσμό σε καθημερινή βάση, τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά, δίχως να υποβόσκουν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Κουλτούρα, νοοτροπία και εργασία τα κλειδιά 

Επιπρόσθετα, ως άλλη βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινότητες, χαρακτηρίστηκε η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η υπομονή για την καλλιέργεια αποτελεσμάτων.

«Χρειαζόμαστε ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμό», τόνισε η Προϊστάμενη της Μονάδας Εδαφικών Διαλόγων και Κέντρου Μετανάστευσης για την Επιχειρηματικότητα, τις ΜΜΕ, τις Περιφέρειες και τις Πόλεις στον ΟΟΣΑ, Claire Charbit, προσθέτοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών μηνυμάτων, ενός αφηγήματος που θα συνδέει την παρουσία των μεταναστών με την διατήρηση και ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, και όχι απλώς η διαμόρφωση πολιτικών με μοναδικό επίκεντρο την κοινωνία ή την εργασία και την απασχόληση.

«Είδαμε ότι οι μεμονωμένες πολιτικές απλώς δεν λειτουργούν», πρόσθεσε ο Miguel Motas Guzmán, από την περιφέρεια της Murcia στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές που δεν δημιουργούν συνδέσμους μεταξύ ανθρώπων, δημόσιων αρχών και θεσμών, δεν αποδίδουν εν τέλει μακροπρόθεσμα, αφού δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον κάθε μετανάστη και τις ανάγκες του σε σχέση με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται και αυτό στο οποίο καταλήγει.

«Επιτυχία είναι να βοηθάς τους ανθρώπους να ενταχθούν και κατόπιν να βρουν εργασιακή απασχόληση. Άνθρωποι με ψυχικά τραύματα δεν μπορούν να εργαστούν και να προχωρήσουν παρακάτω», σημείωσε.

Πέρα, ωστόσο, από την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των μεταναστών, άλλος βασικός στόχος για την Πολιτεία πρέπει να είναι η εκπαίδευση και η εισαγωγή τους στην συνολική κουλτούρα της νέας περιοχής στην οποία καλούνται να ζήσουν. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο τη διδασκαλία της τοπικής γλώσσας αλλά και την επαφή με την κουλτούρα και τη νοοτροπία της περιοχής και των ανθρώπων που αποτελούν την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

«Το να διδάξουμε στους μετανάστες τη γλώσσα μας απλώς δεν είναι αρκετό, πρέπει να τους διδάξουμε την κουλτούρα μας προκειμένου να ενσωματωθούν», σημείωσε περαιτέρω ο Guillaume Cros, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οξιτανίας (Occitanie) στη Γαλλία.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία κοινωνιών που αποδέχονται, που εντάσσουν και που λένε όχι στη ριζοσπαστικοποίηση, τον ρατσισμό και την απομόνωση.

«Θέλουμε να κάνουμε τις ζωές μας πιο πολύχρωμες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Brexit: δεν αναμένονται απόψε άλλες εξελίξεις για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών (update)

admin

Η Δανία «κόβει» τις ιχθυοκαλλιέργειες για περιβαλλοντικούς λόγους – πιθανή ευκαιρία για τη Ελλάδα

admin

Χατζηδάκης: Συμμαχία κατά της πλαστικής ρύπανσης – Εθνική Συντονίστρια η Α. Κοσμοπούλου

admin

Η εβραϊκή κοινότητα ανησυχεί μετά τη νέα άνοδο της ακροδεξιάς στη Θουριγγία

admin

Έρχονται αλλαγές στην Golden Visa

admin

Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά χωρίς λευκή επιταγή από το Ευρωκοινοβούλιο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

admin

Μύθοι και αλήθειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Προς παράταση του Brexit και πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Ο λαϊκισμός ήρθε άραγε για να μείνει ή ήδη υποχωρεί;

admin

Αθήνα και Λέσβος στα 42 προγράμματα της UEFA

admin

Η αναπόφευκτη διανομή πλούτου

admin

Τι σημαίνει η κατάρρευση της Συνθήκης INF για τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή και την ασφάλεια της Ευρώπης

admin

Το έργο Αβραμόπουλου εξήραν οι πολιτικές ομάδες στην επιτροπή LIBE του ΕΚ

admin

Πρωτοφανής η υποστήριξη για το ευρώ

admin

Brexit: Συμφωνούμε σε όλα πλην ΦΠΑ, λέει ο Μπαρνιέ – Δεν υπολόγισε το DUP

admin

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Τραμπ με την Ευρώπη

admin

Η Ουάσινγκτον απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για τον φόρο Gafa

admin

Brexit: Τζόνσον προειδοποιεί Γιούνκερ ότι δεν θα μπει καν σε συζητήσεις για νέα αναβολή

admin