Image default
Ευρώπη

Ενσωμάτωση μεταναστών και όχι διαχωρισμό, ζητούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες

Ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμός. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή κοινωνία και όχι από ένα προσωρινό σχέδιο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Αυτό ήταν το μήνυμα εκδήλωσης με θέμα τη μεταναστευτική κρίση και τις εμπειρίες δήμων και περιφερειών στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών 2019.

Η ένταξη και η ενσωμάτωση των μεταναστών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα πρόσβασης τους στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον της χώρας στην οποία εγκαθίστανται. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την αποδοχή τους από το γηγενή πληθυσμό: όσο πιο στρατηγικά δομημένη και εφαρμοσμένη στην πράξη είναι η διαδικασία ένταξης των μεταναστών, τόσο πιθανότερο είναι οι κάτοικοι να «αγκαλιάσουν» τους ανθρώπους αυτούς και τη νέα αυτή πτυχή της κοινωνίας τους.

Ομιλητές και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ανέφεραν ως βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών την επένδυση σε κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και την υποστήριξη σχεδίων καταπολέμησης της ανεργίας στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Με άλλα λόγια, η ενσωμάτωση των μεταναστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική και πολιτισμική τους ένταξη αλλά και από την συνεργασία τους με το ντόπιο πληθυσμό σε καθημερινή βάση, τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά, δίχως να υποβόσκουν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Κουλτούρα, νοοτροπία και εργασία τα κλειδιά 

Επιπρόσθετα, ως άλλη βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινότητες, χαρακτηρίστηκε η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η υπομονή για την καλλιέργεια αποτελεσμάτων.

«Χρειαζόμαστε ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμό», τόνισε η Προϊστάμενη της Μονάδας Εδαφικών Διαλόγων και Κέντρου Μετανάστευσης για την Επιχειρηματικότητα, τις ΜΜΕ, τις Περιφέρειες και τις Πόλεις στον ΟΟΣΑ, Claire Charbit, προσθέτοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών μηνυμάτων, ενός αφηγήματος που θα συνδέει την παρουσία των μεταναστών με την διατήρηση και ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, και όχι απλώς η διαμόρφωση πολιτικών με μοναδικό επίκεντρο την κοινωνία ή την εργασία και την απασχόληση.

«Είδαμε ότι οι μεμονωμένες πολιτικές απλώς δεν λειτουργούν», πρόσθεσε ο Miguel Motas Guzmán, από την περιφέρεια της Murcia στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές που δεν δημιουργούν συνδέσμους μεταξύ ανθρώπων, δημόσιων αρχών και θεσμών, δεν αποδίδουν εν τέλει μακροπρόθεσμα, αφού δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον κάθε μετανάστη και τις ανάγκες του σε σχέση με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται και αυτό στο οποίο καταλήγει.

«Επιτυχία είναι να βοηθάς τους ανθρώπους να ενταχθούν και κατόπιν να βρουν εργασιακή απασχόληση. Άνθρωποι με ψυχικά τραύματα δεν μπορούν να εργαστούν και να προχωρήσουν παρακάτω», σημείωσε.

Πέρα, ωστόσο, από την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των μεταναστών, άλλος βασικός στόχος για την Πολιτεία πρέπει να είναι η εκπαίδευση και η εισαγωγή τους στην συνολική κουλτούρα της νέας περιοχής στην οποία καλούνται να ζήσουν. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο τη διδασκαλία της τοπικής γλώσσας αλλά και την επαφή με την κουλτούρα και τη νοοτροπία της περιοχής και των ανθρώπων που αποτελούν την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

«Το να διδάξουμε στους μετανάστες τη γλώσσα μας απλώς δεν είναι αρκετό, πρέπει να τους διδάξουμε την κουλτούρα μας προκειμένου να ενσωματωθούν», σημείωσε περαιτέρω ο Guillaume Cros, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οξιτανίας (Occitanie) στη Γαλλία.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία κοινωνιών που αποδέχονται, που εντάσσουν και που λένε όχι στη ριζοσπαστικοποίηση, τον ρατσισμό και την απομόνωση.

«Θέλουμε να κάνουμε τις ζωές μας πιο πολύχρωμες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

«Το Digital Green Certificate- Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

admin

Το Λονδίνο χορηγεί τελικά πλήρες διπλωματικό καθεστώς στον πρέσβη της ΕΕ

admin

Σαρλ Μισέλ: Πρόσκληση στους 27 ηγέτες της ΕΕ ενόψει της άτυπης συνάντησης του Πόρτο

admin

ΑΠΘ: Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Κομισιόν: Φρένο στην επενδυτική συμφωνία με Κίνα, λόγω των κυρώσεων σε 5 ευρωβουλευτές

admin

ΕΑΔ: Ξεκίνησε η λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας της ΕΑΔ/ ΑFCOS

admin

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκήρυξη νέου μεγάλου φωτοβολταικού έργου 65MW

admin

ΕΒΕΘ: Yποστήριξη 11 καινoτόμων σχεδίων επιχειρήσεων της «Γαλάζιας Ανάπτυξης»

admin

Χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα

admin

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

admin

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους 12-15 ετών

admin

EMA: Ξεκινά αξιολόγηση για χρήση του εμβολίου Pfizer σε εφήβους 12-15 ετών           

admin