Image default
Οικονομία

Λεπτές ισορροπίες της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακροβάτησε σε ένα τεντωμένο σχοινί στο θέμα της κρίσης της Ελλάδας, υποστήριξε χθες ο απερχόμενος επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του, καθώς στις φωνές για αποκλεισμό της χώρας μας από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε αυτές για απεριόριστη ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση, η ΕΚΤ επέλεξε να ακολουθήσει τη μέση οδό, παραμένοντας όμως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της και τις εντολές της.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, δίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ εντολή να ξοδέψουν περισσότερα αν θέλουν η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Τον ρόλο της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης το 2015 υπερασπίστηκε ο Μάριο Ντράγκι από το Μιλάνο όπου πραγματοποίησε ομιλία, όταν η ανώτατη ευρωπαϊκή αρχή έκλεισε την στρόφιγγα φθηνής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και αποδυναμώνοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας με τους δανειστές της. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις» αποκάλυψε ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ.

«Η μία ήθελε η Ελλάδα να αποκλεισθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μία κίνηση που θα προκαλούσε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανώς θα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδό της από την Ευρωζώνη. H άλλη θεωρούσε ότι θα έπρεπε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, παρέχοντας απεριόριστη ρευστότητα».

Εντός ορίων εντολών

Και οι δύο εντολές ήταν προβληματικές σύμφωνα με τον Ντράγκι, καθώς η πρώτη επιλογή θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς με βαθύτατες πολιτικές διαστάσεις και πιθανώς θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να παραβεί τις αρχές της, ενώ η δεύτερη θα οδηγούσε σε παραβίαση της Συνθήκης. «Η ΕΚΤ παρέμεινε εντός των ορίων των εντολών της» υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις τελικά απέδωσαν τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, αναφερόμενος όμως και στον αντίκτυπο που είχε στην ελληνική κοινωνία.

«Σε τελική ανάλυση, ήταν μία προσέγγιση που λειτούργησε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, αν και το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ήταν υψηλό».

Οι χώρες με πλεόνασμα

Στην ίδια ομιλία ο διοικητής της ΕΚΤ, που αποχωρεί έπιτα από 8 χρόνια θητείας στο τέλος του μήνα για να τον αντικαταστήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικότερα σε αυτές που έχουν πλεόνασμα, να αυξήσουν τις δαπάνες.

Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, αν χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, ήταν το σαφές του μήνυμα.

Ο Ντράγκι έβαλε στο στόχαστρο τους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. στις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση πλεονασμάτων παρά την οικονομική στασιμότητα.

«Μία πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη θα καθιστούσε δυνατό να προσαρμόσουμε πιο γρήγορα τις πολιτικές μας, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά ότι έχουν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας» δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτρικό : Η Ελλάδα η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

admin

Η «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 4,6% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

admin

Μείωση προκαταβολής φόρου : Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε την ευνοϊκή ρύθμιση

admin

«Διαλυμένη» αγορά εργασίας – Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, οι φόβοι των εργαζομένων

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

admin

Ισραήλ: Ξεκίνησε σήμερα η παραγωγή φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν

admin

Το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας πόλος έλξης για ξένους τουρίστες – Ύμνοι από διεθνή ΜΜΕ

admin

LAMDA Development: Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες στα εμπορικά κέντρα

admin

Επενδύσεις, ανάπτυξη, αλλά και η «συμφωνία αλήθειας» στη συνάντηση Μητσοτάκη – κοινωνικών εταίρων

admin

Γερμανικές επιχειρήσεις «βλέπουν» επενδύσεις στην Ελλάδα και συλλέγουν πληροφορίες

admin

Κοροναϊός : Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη των σούπερ μάρκετ – Τεράστια άνοδος σε οnline πωλήσεις

admin

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

admin

Πρώτη κατοικία : Φρένο στον «χαρτοπόλεμο» δικαιολογητικών για την προστασία της

admin

Σταϊκούρας για την 5η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: Οι προσπάθειες όλων μας αναγνωρίζονται

admin

Στον Συγγελίδη με τη σφραγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 100% της «OPEL ΕΛΛΑΣ»

admin

Σόιμπλε για Λαγκάρντ: Θα επιδιώξει σίγουρα μία πολύ λογική και ισχυρή νομισματική πολιτική

admin

Χρηματιστήριο : Οριακή άνοδος την Πέμπτη

admin