Image default
Πολιτική

Βούτσης: Στο συνέδριο θα εκλεγούν ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

«Στο Συνέδριο του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», που θα είναι Συνέδριο τομής και συνέχειας για ένα ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο κόμμα, κοινωνικά γειωμένο και προγραμματικά ριζοσπαστικό και σύγχρονο, θα εκλεγούν τόσο ο πρόεδρος όσο βεβαίως και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος,» σημειώνει ο βουλευτής ‘Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.
Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Μπαλτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατά άλλη και προετοιμασμένος όταν ανέλαβε την εξουσία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σημειώνει: «Πράγματι, μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, επισήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχικού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό, σοβαρό ενδεχόμενο, από το 2012 κιόλας, σε σχέση με την πιθανότητα ή και τη βεβαιότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ακριβώς επειδή δεν είχε διαδραματίσει η Αριστερά ποτέ έναν τέτοιο ρόλο, υπήρξε και είναι καταγεγραμμένη μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση ιδιαίτερα με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά υπουργείο και οργανισμό που θα μπορούσε αυτές τις προγραμματικές κατευθύνσεις να τις υλοποιήσει.»
«Πιστεύω, όμως, πως πολύ σύντομα κι αυτό φάνηκε στην απόδοση και του νομοθετικού έργου και των πολιτικών παρεμβάσεων των υπουργείων, ακόμα και στο πρώτο κρίσιμο εξάμηνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης, πορεύτηκε με τόλμη και νομίζω ότι γίναμε αποτελεσματικοί, τελικά, και σε αυτό το επίπεδο», προσθέτει.
Αναφερόμενος στο αν θα γίνει αυτοκριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Συλλογικά αποτιμούμε τη διαδρομή, τις ιστορικά πρωτότυπες εμπειρίες διακυβέρνησης για την Αριστερά, τις αδυναμίες και τα λάθη τακτικής που ενδεχομένως οδήγησαν στην αποστασιοποίηση ενός κρίσιμου μέρους της κοινωνίας που στήριξε αδιάλειπτα από το ’12 μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Προσθέτει δε ότι είναι πιθανόν, να πραγματοποιηθεί «διεθνές forum για τις βασικές πολιτικές πλευρές αυτής της αποτίμησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων εις βάρος των δεξιών και ακροδεξιών απόψεων».
«Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε ως άλλοθι για να μην αναφερθούμε στις δικές μας αδυναμίες τις πραγματικά υπέρτερες δυνάμεις των πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων που συνασπίστηκαν στο γνωστό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ούτε, βέβαια, επικαλούμαστε την έλλειψη εμπειρίας διακυβέρνησης της Αριστεράς, εφόσον δεν είχαμε διαδραματίσει στο παρελθόν αυτόν τον ρόλο», υπογραμμίζει.
Παράλληλα ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Προοδευτική Παράταξη με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί πορεία η δυναμική της οποίας «καθιστά ρεαλιστική την πολιτική πρόβλεψη για την ανάληψη στο μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά και τις δυνάμεις της προόδου και της Οικολογίας».
Όσον αφορά την υπόθεση και τη σύσταση προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Βούτης χαρακτηρίζει «θεσμικά και πολιτικά υπόλογες» τις ηγεσίες των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. σε ότι αφορά τις αιτιάσεις περί σκευωρίας για τη Novartis.
«Η αιτίαση περί πολιτικής σκευωρίας δεν είναι απλώς μετέωρη και έωλη αλλά καθιστά θεσμικά και πολιτικά υπόλογες τις ηγεσίες των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., γιατί όλοι γνωρίζουν, εδώ και δύο χρόνια, ότι το σκάνδαλο είναι διεθνές με ιδιαίτερη και σοβαρή ελληνική πτυχή και ότι οι υπόνοιες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως και οι μαρτυρίες των κατά νόμο προστατευόμενων μαρτύρων, ήρθαν σε γνώση της Βουλής από έγγραφα του FBI και από έρευνα των αρμόδιων δικαστικών Αρχών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτης προσθέτει ότι θεωρεί αδιανόητο τον ισχυρισμό Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. «ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο».

Σχετικα αρθρα

Κεραμέως: Επαναφέρουμε την κανονικότητα στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία

admin

Τσίπρας: Αλληλεγγύη και σεβασμός στον Έβο Μοράλες

admin

ΚΙΝΑΛ για μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης να καταδικάσει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του

admin

Davis Cup: Στο Τατόι ο Μητσοτάκης για τον αγώνα του Τσιτσιπά

admin

Δήλωση του Γ. Ραγκούση για την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην ταινία «Τζόκερ»

admin

Λοβέρδος για σκευωρία Novartis: Να αρθεί η ασυλία μου, θα συντρίψω το παραδικαστικό κύκλωμα

admin

Θετική η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής για τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

admin

Σε Μάνδρα κι Ελευσίνα ο Πατούλης: «Θα εργαστούμε για ένα σχολείο σύγχρονο, με ίσες ευκαιρίες»

admin

Η άφιξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο

admin

Κυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αμετροέπεια να μας μέμφεται

admin

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνουν οι δύο ΠΝΠ για την Thomas Cook

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβίστηση Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όλοι θέλουμε τα αρχαία αλλά θέλουμε και Μετρό

admin

Τασούλας για Τσίπρα: Εντελώς λάθος η νομική άποψή του για την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

admin

Παπαγγελόπουλος: Στη Βιέννη δόθηκε στους εισαγγελείς λογαριασμός πολιτικού προσώπου

admin

Politico για Βελόπουλο: Ο πωλητής telemarketing έγινε το κακό παιδί της ακροδεξιάς

admin

Παναγιωτόπουλος σε Ένοπλες Δυνάμεις: Είστε η δύναμη αποτροπής για όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

admin

Άγκυρα: Επιταχύναμε τις έρευνες για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

admin