Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκό έργο INGENIOUS – ΕΜΠ: Έξυπνη στολή που συνδυάζει 3 τεχνολογίες

Ξεκίνησε το νέο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INGENIOUS, που έχει ως στόχο να αναπτύξει το προηγμένο τεχνολογικό σύστημα Next Generation Integrated Toolkit (NGIT).

To σύστημα αποτελείται από μία «έξυπνη» στολή, μπότες και κράνος, οι οποίες ενσωματώνουν τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και επαυξημένης πραγματικότητας και οι οποίες θα διατεθούν στην υπηρεσία τόσο των Ευρωπαίων διασωστών, όσο και των σκύλων έρευνας και διάσωσης.

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ έχει τον συνολικό και τον τεχνικό συντονισμό του έργου διάρκειας 36 μηνών, το οποίο χρηματοδοτείται με 8,62 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 345.000 ευρώ από τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας (Horizon) 2020» της ΕΕ.

Την ερευνητική κοινοπραξία απαρτίζουν 23 εταίροι από 12 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Νότια Κορέα. Ανάμεσά τους υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες, ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, φορείς πολιτικής προστασίας, μονάδες σκύλων διάσωση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά. Από ελληνικής πλευράς, πλην του ΕΠΙΣΕΥ, συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι εταιρείες SingularLogic, Exus Software και Satways, καθώς και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η σωτηρία περισσότερων ανθρώπων και η ασφαλής επιστροφή των διασωστών από το σημείο της φυσικής ή μη καταστροφής. Ταυτόχρονα τα εξελιγμένα αυτά τεχνολογικά συστήματα θα επιτρέπουν την άμεση λήψη και αποστολή καίριων πληροφοριών από και προς το διασώστη και τα κέντρα ελέγχου των εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, συντονισμένου και αποτελεσματικού πλάνου αντιμετώπισης της καταστροφής.

Το έργο INGENIOUS αποτελεί συνέχεια της έρευνας που επιτελεί επί σειρά ετών η ερευνητική ομάδα I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) πάνω σε τέτοιου είδους καινοτόμες τεχνολογίες. Ο διασώστης του μέλλοντος, όπως τον οραματίζεται το INGENIOUS, θα είναι επανδρωμένος με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς που θα ενσωματώνεται στην «έξυπνη» στολή, στις μπότες και στο κράνος του, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του ικανότητες και επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση του επιπέδου επικινδυνότητας και σοβαρότητας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο δρ Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ και συντονιστής του έργου, δήλωσε ότι «οι διασώστες σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις υψηλής επικινδυνότητας που δυσχεραίνουν το έργο τους. Η δυνατότητα να έχουν πλήρη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής και να επικοινωνούν αυτομάτως και ταχέως με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις που επιχειρούν, μπορούν να εξασφαλίσουν κρίσιμα λεπτά αποτελεσματικής και συντονισμένης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απώτερος σκοπός είναι η σωτηρία περισσότερων ανθρώπινων ζωών με μικρότερο κίνδυνο για τους διασώστες».

Σχετικα αρθρα

«Τι είναι η Συμφωνία των Πρεσπών» ρώτησαν οι περισσότεροι Έλληνες την Google το 2019

admin

Brexit: Θετική η συμβουλή του Γεν. Εισαγγελέα για τον μηχανισμό που αντικαθιστά το backstop

admin

Κοινό πρόγραμμα κατασκοπείας Γερμανίας – ΗΠΑ για 23 χρόνια

admin

Συνάντηση Αναστασιάδη με Μακρόν στο Παρίσι την Πέμπτη

admin

Νέες βολές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά ΕΕ για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

admin

Πράσινες χρηματοδοτήσεις φέρνει η Eυρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

admin

«Εισβολή» 2.500 νέων ξενικών ειδών αναμένεται στην Ευρώπη έως το 2050

admin

Δωρεάν εισιτήρια μετρό, αν ανακυκλώσεις στη Ρώμη

admin

Ε.Ε.: Διορία ενός μήνα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης

admin

Τί είπε ο Βαρβιτσιώτης στους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

admin

Σήμερα και αύριο η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

admin

Διακρατικός μηχανισμός το EastMed Gas Forum – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την περιοχή

admin

Η πράσινη στροφή της ΝΔ – Καλαφάτης: Παίρνουμε στα χέρια μας το περιβάλλον

admin

Z.K. Γιούνκερ: Ήμουν πάντα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ

admin

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα Γεωργούλη η UNESCO – Ζητά να καταχωρηθεί ως μνημείο σε κίνδυνο η Αγιά Σοφιά

admin

Το Βέλγιο αναμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκδοση των Καταλανών αυτονομιστών

admin

Μέχρι τις 15 Ιουλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βουλγαρία

admin

Επίτροπος Johansson σε Καϊλή «Η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες»

admin