Image default
Αγορές

Η κινεζική οικονομική αδυναμία ρίχνει τις ευρωαγορές

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και τα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των επενδυτών, με την αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να ρίχνει το βάρος της στο κλίμα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης (-0,2%), στο Παρίσι ο CAC 0,4%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,5% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται 0,5% χαμηλότερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αναβάλουν την αύξηση των δασμών από 25% στο 30%, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη. Ως αντάλλαγμα θα δοθούν κάποιες παραχωρήσεις από την Κίνα, κυρίως σε ότι αφορά την αγορά αγροτικών προϊόντων.

Αυτή η «προκαταρκτική» συμφωνία που περιέγραψε ο Τραμπ ως «ουσιαστική πρώτη φάση συμφωνίας» αναμένεται, γράφουν οι Financial Times να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία και να ηρεμήσει τις αγορές που φοβήθηκαν περαιτέρω κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο. 

ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσουν το κείμενο της περιορισμένης συμφωνίας τις επόμενες πέντε εβδομάδες πριν από μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Σι. Αν αυτό συμβεί θα επιτρέψει στον Τραμπ να μιλήσει για πρόοδο και να πάρει πολιτικές ανάσες σε μια δύσκολη για αυτόν στιγμή.

Στο μέτωπο των δεδομένων, όμως, επιταχύνθηκε η πτώση των κινεζικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα, καθώς ο συνεχίζεται ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

Όπως μεταδίδει το -, οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 3,2% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αρνητική κίνηση ύψους 3%, μετά την πτώση κατά 1% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων έκαναν βουτιά τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας την 15 μηνιαία πτώση στους τελευταίους 16 μήνες. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση την τελευταία εικοσαετία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. 

Σύμφωνα με το -, η κινεζική ένωση επιβατικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις βυθίστηκαν κατά 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, στο 1,81 εκατ.

Στο μέτωπο του Brexit, «μένει πολλή δουλειά να γίνει», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση των «εποικοδομητικών συνομιλιών» του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους του Λονδίνου, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, καθώς μένουν 19 ημέρες από την ημερομηνία του διαζυγίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, στο $1,1017 ενώ η στερλίνα διολισθαίνει κατά 0,6% και αλλάζει χέρια στο 1,2575 δολάριο.

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται από τα ρεκόρ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Διάλειμμα από τα ρεκόρ για τη Wall Street

admin

Ευρωαγορές: Συνεχίζουν το ανοδικό σερί

admin

Ασιατικά χρηματιστήρια: «Άλμα» στην Κίνα, «βουτιά» στην Ινδία

admin

Έρευνα: Διστακτικοί οι Αμερικανοί να αγοράσουν τώρα μετοχές

admin

Συνεχίζονται οι «διαστημικές πτήσεις» για τη Wall Street

admin

«Έσπασαν» τα κοντέρ με τα ρεκόρ τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Wall: Οδεύουν προς νέα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P500

admin

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με ώθηση από Κίνα και αυτοκινητοβιομηχανία

admin

Θετικό κλείσιμο στην εβδομάδα για τα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Ο Dow Jones «έσπασε» το φράγμα των 34.000 μονάδων

admin

«Σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο STOXX 600

admin