Image default
Οικονομία

Μηταράκης: Θα τηρηθεί στο ακέραιο η απόφαση του ΣτΕ για το ασφαλιστικό

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνταξιούχους πως η κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90.1 FM.

«Έχουν τεθεί συγκεκριμένα θέματα για τον νόμο Κατρούγκαλου αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις», είπε ο κ. Μηταράκης τονίζοντας ότι το ΣτΕ έχει ξεκαθαρίσει πως η απόφασή του δεν έχει αναδρομική ισχύ και θα ισχύσει από την ημέρα δημοσίευσης, στις 4 Οκτωβρίου 2019.

«Καθώς θα νομοθετήσουμε μέσα στο 2019, θα φροντίσουμε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην τεθούν για τους ασφαλισμένους θέματα αναδρομικών γι’ αυτές τις λίγες εβδομάδες που δημιουργούνται…», διευκρίνισε.

Δεύτερο φορολογικό σύστημα απάντησε:

«Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους, να προκύπτουν επιστροφές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επειδή αυτοί δήλωναν όλο και λιγότερα», είπε ο υφυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της αποσύνδεσης του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

«Αυτό συνέβαινε για δύο λόγους. Ο ένας λόγος μπορεί να σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, ένα φαινόμενο που διατηρείται ακόμα έντονο στη χώρα μας.

Δεύτερος λόγος υπήρξε η πραγματική αποφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα της περαιτέρω εργασίας, εφόσον το κράτος τους έπαιρνε το 70% με 80%, στερώντας τους έτσι το κίνητρο να δουλέψουν παραπάνω, χωρίς να έχουν ουσιαστικό κέρδος.

Αυτό εμείς θα το αποσυνδέσουμε. Στόχος μας είναι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να μην είναι και αυτές φορολογικές εισφορές», ανέφερε.

Για τις αναλογιστικές μελέτες

Αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα ακολουθήσουν, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε τα εξής: «Θα χρειαστούμε και αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και μία γενικότερη μελέτη σχετικά με το πώς το ασφαλιστικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας ως προς το ελάχιστο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Αυτό είναι κάτι που μας ζήτησε το ΣτΕ, όπως αντιλαμβανόμαστε από τις περιλήψεις.

Αυτό προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει το προσχέδιο από το υπουργείο, το οποίο θα τεθεί προς εξέταση από τις αρμόδιες αναλογιστικές αρχές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, πριν αυτό βγει τελικά προς διαβούλευση.

Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες».

--

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εννεάμηνο του 2019

admin

Στουρνάρας: Βιώσιμο το χρέος με πλεόνασμα στο 2,2% από το 2021

admin

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί αμέσως η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

admin

ΤτΕ: Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το γ’ τρίμηνο

admin

Πόστο θα κοστίζει το εισιτήριο της ακτοπλοϊκής γραμμής Ελλάδας – Κύπρου

admin

Σταϊκούρας : Στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ

admin

Η Κίνα προσηλωμένη στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

admin

Νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερή δόση για πάντα ανακοίνωσε η Eurobank

admin

Συντάξεις – Επιδόματα: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών της πλατφόρμας

admin

Η απάντηση Σταϊκούρα σε πέντε σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Στις 12 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

admin

ΣΕΒ για brain drain : Έτσι θα επαναπατριστούν 500.000 νέοι

admin

Επιτάχυνση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων επιδιώκει το υπ. Ανάπτυξης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι τέσσερις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα από την 1η Μαΐου

admin

Θετική η έκθεση για την Ελλάδα, τονίζουν Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί

admin

Χιλιάδες συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ θα δουν αύξηση 77,7 ευρώ

admin

Η γερμανική οικονομία ανησυχεί για την εποχή μετά το Brexit

admin