Image default
Επιχειρήσεις

Πάνω από διακόσια Επαγγελματικά Ταμεία «βλέπει» ο Γ. Βοτσαρίδης

Την πρόβλεψή του ότι ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θα εκτιναχθεί από τα είκοσι που είναι σήμερα σε πάνω από διακόσια μέσα στην επόμενη δεκαετία δημοσιοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife κ. Γιάννης Βοτσαρίδης, συμπληρώνοντας: «Εκτιμώ πως και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στη σύσταση δικού τους ΤΕΑ».

Ειδικότερα, ο CEO της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας (οι μετοχές της οποίας σύντομα θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης του νέου ΤΕΑ της Interlife, διαχειριστής του οποίου θα είναι η Alpha Trust.

Σε πρώτη φάση, στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interlife θα μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες-διαμεσολαβητές της ασφαλιστικής εταιρείας. Τα κεφάλαια θα προέρχονται υποχρεωτικά από την εταιρεία και προαιρετικά από τους εργαζόμενους-συνεργάτες, με στόχο:

• Την είσπραξη ενός ικανοποιητικού εφ’ άπαξ μέσα από τη μακροχρόνια αποταμίευση η οποία θα προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από χρήματα της ασφαλιστικής εταιρείας.

• Την εκμετάλλευση των ισχυρών φορολογικών κινήτρων που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα ΤΕΑ, μεταξύ των οποίων η απαλλαγή της εισφοράς του εργαζόμενου από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του και η απουσία φορολογικής επιβάρυνσης κατά το έτος είσπραξης του εφ’ άπαξ.

«Η Interlife μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση καθώς διαθέτει ενεργητικό ύψους 200 εκατ. ευρώ, επενδύσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια γύρω στα 80 εκατ. ευρώ και φετινή παραγωγή ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Βοτσαρίδη.

Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα επιπλέον «δέσιμο» της Interlife με το προσωπικό της και τα συνεργαζόμενα δίκτυα πωλήσεων, με παράπλευρο στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά (η εισφορά της Interlife στο TEA θα εξαρτάται από το ύψος της ετήσιας παραγωγής κάθε εξωτερικού συνεργάτη).

Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και με βάση τις εκτιμήσεις για το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο, σε υπάρχοντα ΤΕΑ ασφαλιστικών εταιρειών θα μπορούν να ενταχθούν μελλοντικά και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμός των ΤΕΑ βρίσκεται πολύ πίσω στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς το συνολικό ενεργητικό τους στη χώρα αντιστοιχεί μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,7%.

Κατά μέσο όρο τα εγχώρια ΤΕΑ σημείωσαν θετικές αποδόσεις 14,1% κατά την τελευταία τριετία, 22,6% κατά την τελευταία πενταετία και 31,6% κατά τα τελευταία εννέα έτη. Στις θετικές αυτές αποδόσεις (οι οποίες δεν εγγυώνται τις μελλοντικές) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα φορολογικά οφέλη που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι.

Σχετικα αρθρα

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο 6μηνο

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία

admin

Ένας ακόμα θάνατος και 20 νέα κρούσματα κορονοΐου στην Κύπρο

admin

Evans της Fed: Ο κορονοϊός θα ρίξει βαριά σκιά στην οικονομία

admin

Ποιες δεσμεύσεις ανταγωνισμού ανέλαβε η Diageo

admin

Forthnet: Δέκατη τρίτη περίοδος εκτοκισμού ΜΟΔ

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Στο εύρος 2,6-2,9% η απόδοση του «πράσινου ομολόγου»

admin

Εγκρίθηκε η στρατηγική επένδυση του ξενοδοχείου «Blue Ιris» στη Μύκονο

admin

Regus: Κερδίζουν έδαφος οι ευέλικτοι χώροι εργασίας

admin

Κύκλος εργασιών €190 εκατ. για την Avis το 2019

admin

Στο νοσοκομείο εισήχθη ο Τζόνσον για εξετάσεις καθώς επιμένουν τα συμπτώματα του κορονοϊού

admin

Κορονοϊός: 12 νέοι θάνατοι στη Μόσχα, 76 σε όλη τη Ρωσία

admin

Ανδρομέδα: Καθαρά κέρδη €2,38 εκατ. έναντι ζημιών το 2019

admin

Ο ΔΑΑ βράβευσε τις αεροπορικές με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2019

admin

Ελλάκτωρ: Η άρση των μέτρων αύξησε κατά 25.000 την κυκλοφορία στην Αττική Οδό

admin

Πάνω από 6.500 οι νεκροί στη Γαλλία – Οι 1.416 από αυτούς σε γηροκομεία

admin

Αίγυπτος: 5 νέοι θάνατοι από κορονοϊό – 183 συνολικά

admin

Νέες επενδύσεις έως το 2022 από την Agrino

admin