Image default
Διεθνή

Συρία : Στην «αγκαλιά» του Ασαντ οι Κούρδοι – Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι επί μακρόν συμμάχησαν με τις ΗΠΑ στη Συρία, ανακοίνωσαν την Κυριακή συμφωνία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό, εχθρό της Ουάσινγκτον που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθύτερα στην επικράτεια της Συρίας και ο Ντόναλντ Τραμπο διέταξε απόσυρση του αμερικανικού στρατού από την περιοχή.

Η ξαφνική αυτή μετατόπιση σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στον πόλεμο της Συρίας.

Για πέντε χρόνια, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίχθηκε στη συνεργασία με τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων τόσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους όσο και για τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν και της Ρωσίας, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση.

Την Κυριακή, αφού ο Τραμπ εγκατέλειψε την προσέγγιση αυτή, έδωσε ελεύθερο χώρο στον σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Ασάντ, και τους υποστηρικτές του από το Ιράν και την Ρωσία. Επίσης, έθεσε σε κίνδυνο τις σκληρά κερδισμένες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους – και άνοιξε ενδεχομένως την πόρτα για την επιστροφή του.

Διαβάστε επίσης: Ο εφιάλτης των τζιχαντιστών ξαναγεννιέται – Έχουν δραπετεύσει πάνω από 800

Η διαπραγμάτευση των Κούρδων με τη Δαμασκό άνοιξε, παράλληλα, το δρόμο στις κυβερνητικές δυνάμεις να επιστρέψουν στη βορειοανατολική χώρα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν την τουρκική εισβολή.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Οι δυνάμεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί σε όλο το μήκος των συνόρων ως μέρος της συμφωνίας.

Αυτό θα βοηθήσει το Κούρδους να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα και να απελευθερώσουν τις περιοχές στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός. Επίσης, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των υπόλοιπων πόλεων της Συρίας που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός, όπως το Αφρίν.

Πηγή: BBC

 

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται πως επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και κατά το παρελθόν η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές, όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Φοβούμενοι ωστόσο τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν είχαν τελεσφορήσει.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ – Ερντογάν: Η χημεία τους εξοργίζει την Ευρώπη και φοβίζει την Αθήνα

Οι συμβιβασμοί

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις συμμαχίες των Κούρδων, αφού έχασαν τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ στην περιοχή. Δεν είναι πάντως γνωστό τι έχει δεσμευτεί η συριακή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της κουρδικής ηγεσίας αναγνώρισε ότι «θα υπάρξουν επώδυνοι συμβιβασμοί» με την κυβέρνηση Ασαντ και τους Ρώσους, σε άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy.

Προφανής προϋπόθεση γι’ αυτή την προστασία φαίνεται είναι η εγκατάλειψη της επιδίωξης για δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.

Οπως αναφέρει o στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, «γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει: «Πιστεύουμε στη δημοκρατία ως βασική ιδέα, αλλά υπό το πρίσμα της εισβολής της Τουρκίας και της υπαρκτής απειλής που θέτει η επίθεσή της για τον λαό μας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις συμμαχίες μας. Οι Ρώσοι και το καθεστώς της Συρίας έχουν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό την προστασία μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε».

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ

«Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν» ήταν σύμφωνα με το CNN το μήνυμα που έστειλε ο Mazloum Kobani Abdi στην Ουάσιγκτον, απαιτώντας να μάθει εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τους Κούρδους.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που επικαλέστηκε το CNN, ο στρατηγός των Κούρδων εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στον ISIS, William Roebuck, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη.

Kατά το έγγραφο, ο στρατηγός είχε προειδοποιήσει πως οι Κούρδοι σκέφτονταν να στραφούν σε συμμαχία με τη Ρωσία και τον Άσαντ. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε, αυτό είναι ανήθικο» πρόσθεσε ο Mazloum.

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος» μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Παράλληλα, κούρδος αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση. «Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Δαμασκού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση» δήλωσε ο ίδιος.

Οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει ο Ερντογάν. Με όλη τη διεθνή κοινότητα να τον πιέζει να σταματήσει την επιχείρηση, θα δοκιμάσει να τα βάλει και με τον τακτικό συριακό στρατό ρισκάροντας και τις καλές του σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ή θα αναδιπλωθεί περιορίζοντας την προέλαση του στρατού του (και γλιτώνοντας απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό);

Σε επίπεδο ρητορικής, ο Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει και να φτάσει ακόμα και σε σημεία 120 χιλιόμετρα μακριά από το συροτουρκικά σύντομα.

Επί του πρακτέου, θα είναι δύσκολο να το κάνει έστω και αν η αποχώρηση των Αμερικανών θεωρητικά διευκολύνει τα σχέδιά του.

Σχετικα αρθρα

«Πυρά» Τραμπ κατά Μπάιντεν: Η οικογένειά του έχει εξαγοραστεί

admin

Γερμανία: Δήλωση «βόμβα» της υπουργού Άμυνας – Πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία

admin

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε τις κινητοποιήσεις στη Λατινική Αμερική να εξελιχθούν σε ταραχές

admin

Ρουμανία: Πλοίο με 14.600 πρόβατα πήρε κλίση στη Μαύρη Θάλασσα

admin

Βίντεο: Ακτιβιστές κατά του Brexit όργωσαν σε χωράφι το σύνθημα «Η Βρετανία τώρα θέλει να παραμείνει»

admin

Χονγκ-Κονγκ : Αποσύρθηκε η εφαρμογή εντοπισμού αστυνομικών

admin

Ουγκάντα: Εννιάχρονο κοριτσάκι το νέο κρούσμα του ιού Έμπολα

admin

Ενημερώθηκε ο Τραμπ για την επίθεση στην αμερικανική βάση το Ιράκ

admin

Επίθεση στη Σαουδική Αραβία: Πιθανός ένας πόλεμος κατά του Ιράν, λέει Σαουδάραβας πρεσβευτής

admin

68.000 πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2019

admin

Ιράν: Η «Αντζελίνα Τζολί» συνελήφθη για «βλασφημία» μετά από πλαστικές αισθητικής

admin

ΗΠΑ: Ξέχασαν το 3χρονο παιδί τους μέσα στο αμάξι και πέθανε

admin

Μπόρις Τζόνσον: Παρ’ όλο που ήταν άδικη θα σεβαστούμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

admin

ΗΠΑ: Πώς αντέδρασε ο Τραμπ στην παραπομπή του σε δίκη

admin

Σοκ στη Νέα Ορλεάνη: Ξενοδοχείο καταρρέει σαν να ήταν τραπουλόχαρτα – Συγκλονιστικό βίντεο

admin

Αυστραλία: Τεράστια κυψέλη με μέλισσες εντοπίστηκε στο εσωτερικό μιας οροφής

admin

Αυστραλία: Σκηνικό κόλασης με τις φωτιές, ελπίζουν από την πτώση της θερμοκρασίας

admin

Πόλεμος δηλώσεων – ΕΕ προς Βρετανία: Παραπλανητικές οι προτάσεις για τα σύνορα της Ιρλανδίας

admin