Image default
Οικονομία

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης για φορολογία και εισφορές, τι λένε για τις 120 δόσεις

Πάνω από οκτώ στις δέκα- ποσοστό 83%- επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) χαρακτηρίζουν «αρκετά» ή «πολύ σημαντική» και «χρήσιμη» τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με έρευνα, οι επιχειρήσεις ζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας και έπεται η συρρίκνωση του ΦΠΑ σε 11% και 22% από 13% και 24% αντίστοιχα, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο περιορισμός του συντελεστή φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών από 22% σε 9% και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στη συνέχεια τοποθετούν τον διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών και τη δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%, τη μείωση του συντελεστή του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής για τις επιχειρήσεις.

Όπως εκτιμούν οι επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτός από την συρρίκνωση φόρων-ασφαλιστικών εισφορών, απαιτείται να εστιάσει (ποσοστό 14% λαμβάνει η σχετική απάντηση των επιχειρήσεων του δείγματος) και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το 70% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του καλοκαιριού θα έχει θετική επίδραση στη δική τους επιχείρηση, το 20% σχεδόν καμία επίδραση, το 7% δεν ξέρει-δεν απαντά και το 3% εκτιμά πως θα έχει αρνητική επίδραση.

Οι προτάσεις των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν και μία σειρά από άλλα μέτρα και προτάσεις (μέσα από μια σχετική ερώτηση ανοιχτού τύπου), τα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση.

Τα κυριότερα, σύμφωνα με το -, είναι τα εξής: να συγκροτηθούν σε νέα, πιο χρηστική βάση, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με διαβούλευση των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες προς όφελος των πληγέντων από την οικονομική κρίση του 2010, που βρίσκονται στις λίστες του «Τειρεσία» και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη για αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης με βάση την ταχεία/ ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη ή επιχειρηματία και όχι με βάση το χρόνο απόκρισης σε αιτήματα (που πιθανώς δεν παράγει αποτέλεσμα για τον πολίτη) και ζητούν την καθιέρωση αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενοποίηση όλων των αριθμών μητρώων σε ένα (π.χ. ΑΦΜ), την επιτάχυνση στην επίλυση δικαστικών διαφορών και την κατάργηση προκαταβολής φόρου μαζί με την ετήσια φορολόγηση και αντικατάσταση με εθελούσια προκαταβολή μέσα στην χρήση (η προκαταβολή να έχει μπόνους). Ζητούν επίσης να δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού εκτός ΕΣΠΑ.

«Όλες οι οικονομικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων καλό είναι να συνδέονται με τις προσπάθειες που κάνει μια επιχείρηση για την ανάπτυξή της. Επιχειρήσεις που επενδύουν σε πάγια και προσωπικό με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους, καλό είναι να λαμβάνουν περισσότερα φορολογικά και άλλα οφέλη, ενώ ταυτόχρονα να ελέγχεται η πρόοδός τους. Εάν η επιχείρηση επί πενταετία επενδύει και δεν αναπτύσσεται, ίσως θα πρέπει να επανεξετάζεται η προνομιακή πολιτική της πολιτείας απέναντί της. Επίσης θα πρέπει να εξετάζεται συνεχώς η οικονομική πορεία μιας επιχείρησης με την ταυτόχρονη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών ή των μετόχων της και των στενών συγγενών τους» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία «Palmos Analysis» στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τις εκλογές)- Αυγούστου για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, σε δείγμα 110 επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του συστήματος «PrimoQ».

Σχετικα αρθρα

Toυρκία: Επιστροφή στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο

admin

Καμπανάκι Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρέος

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διευκρινίσεις για τα εξαρτώμενα μέλη

admin

Πρώτη κατοικία: Σχεδόν 30.000 χρήστες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Αποδείξεις λιανικής: Το νέο στοιχείο που θα ελέγχει την εγκυρότητά τους

admin

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη

admin

Βρούτσης: Ψηφιακά το ένα τρίτο των νέων συντάξεων το 2020

admin

Creta Farms: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης

admin

ΕΕ: Θα προσφύγει στον ΠΟΕ αν η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας οδηγήσει σε στρεβλώσεις

admin

Τα σχέδια για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

admin

Στο Taxisnet η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρου

admin

Στόχος ιδιωτικοποιήσεων 2,4 δισ. το 2020

admin

Ρεκόρ προσφορών προσέλκυσε το ελληνικό 15ετές ομόλογο

admin

Πώς αμείβεται η εργασία την Καθαρά Δευτέρα

admin

Πορτογαλία: Πρόταση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 635 ευρώ

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Παραχωρήσεις οδήγησαν τα κέρδη στο εννεάμηνο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά το γ΄ τρίμηνο οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Πρόεδρος ξανά ο Κωνσταντίνος Κόλλιας

admin