Image default
Επιχειρήσεις

Enel: Εγκαίνια στην Εύβοια για τη μεγαλύτερη επένδυση αιολικών στην Ελλάδα

Από 40… γραφειοκρατικά κύματα πέρασε για να αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα επένδυση στις ΑΠΕ και στο χώρο της αιολικής ενέργειας.

Η συστοιχία των επτά αιολικών πάρκων με 67 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2,3 MW η κάθε μία και συνολική εγκατεστημένη ισχύς 154,1 MW, της θυγατρικής του ενεργειακού κολοσσού Enel, της Enel Green Power, βρίσκεται σε λειτουργία, παράγοντας το 4% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ και το 4,5% της αιολικής. Εκτείνεται στον Καφηρέα σε μία έκταση 1.050 στρεμμάτων βορειοανατολικά της Κρύστου και εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την επένδυση αυτή των 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει την κυβερνητική στήριξη στα έργα ΑΠΕ για τη στροφή της εγχώριας αγοράς στις «πράσινες» και «καθαρές» μορφές ενέργειας, μετά και τις αποφάσεις για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα επτά αιολικά πάρκα θα καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες ρεύματος 130.000 ελληνικών νοικοκυριών, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή δύο υποσταθμών Υψηλής Τάσης στην Εύβοια και την επέκταση του ΚΥΤ Παλλήνης.

Η λειτουργία των αιολικών πάρκων προσφέρει εξοικονόμηση 315.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στη φάση της κατασκευής του, σύμφωνα - την εταιρεία, δαπανήθηκαν περισσότερες από 1.500.000 ώρες για να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει χωρίς ατύχημα, καθώς εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν drones για την τοποθέτηση των 25 χιλιομέτρων εναέριου καλωδίου υψηλής τάσης και τηλεκατευθυνόμενο όχημα για την τοποθέτηση των 45 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης.

Η ιστορία του Καφηρέα της Enel Green Power, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα παραδείγματα των μεγάλων διοικητικών εμποδίων που ορθώνονται στη χώρα μας για μεγάλες επενδύσεις. Για να λειτουργήσει το συγκρότημα των αιολικών πάρκων χρειάστηκαν 12 χρόνια και οι αδειοδοτήσεις πέρασαν από 40 διοικητικές υπηρεσίες. Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζονται και οι διάφορες προσφυγές κατά του έργου στο Σ.τ.Ε.

Πάντως, η εταιρεία στην περιοχή έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων αιειφόρας ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικές ράμπες παράλληλα με τους δασικούς δρόμους για να βόσκουν απρόσκοπτα τα αιγοπρόβατα και ειδικά σημεία μέσα στα αιολικά πάρκα για εναπόθεση μελισσιών.

Με τον Καφηρέα η Enel Green Power ουσιαστικά διπλασιάζει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της στην Ελλάδα, καθώς από τα περίπου 200ΜW πηγαίνει στα 351ΜW. Διαθέτει επίσης 90MW φωτοβολταϊκά και 20MW υδροηλεκτρικά.

Σχετικα αρθρα

Paperpack: Στο €1,35 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς

admin

Μικρή ώθηση για την ιταλική οικονομία η μεγάλη ζήτηση για ζυμαρικά στη Γερμανία

admin

Μεγάλου: Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την ισχυρή ζήτηση

admin

Νέες επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ από την Grecotel

admin

Τραμπ: Αμερικανική βοήθεια στην Ιταλία στη μάχη κατά του κορονοϊού

admin

Δ. Κουτσολιούτσος: Παραμένω βασικός μέτοχος, είχα ενημέρωση την ΕΚ

admin

Πώς στηρίζει η Alpha Bank τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

admin

ΙΕΛΚΑ: Πώς προσδιορίζονται οι τιμές στο λιανεμπόριο τροφίμων

admin

Πετρέλαιο: Κορονοιός και στα συμβόλαιο Ιουνίου – Στα 11,57 δολ. το αμερικάνικο, στα 19,33 το Brent – Ο Νοέμβριος στα 31,66 δολ, ελπίδα ανάκαμψης

admin

ΑΔΜΗΕ: Αναχρηματοδότηση δανείων 360 εκατ. ευρώ

admin

Γιατί βρέθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος με το 26,5% της Mytilineos

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Α.Καλλιτσάντσης: Ανθεκτικοί στα δύσκολα – Αύξηση EBITDA στο 3μηνο

admin

Ιορδανία: Με drones και κάμερες ασφαλείας η τήρηση απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Την έκδοση ομολογιών έως 150 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΓΣ – Μέρισμα 0,03 ευρώ/μετοχή

admin

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους

admin

Αυστρία: Μαζική μείωση του αριθμού των νοσούντων από κορονοϊό

admin

«Ναι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο deal Skroutz – CVC

admin