Image default
Πρώτο Θέμα

H πιο κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit

Μία πολύ γεμάτη και κρίσιμη για το μέλλον του Brexit και της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο αρχίζει σήμερα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες έξι ημέρες το τοπίο σχετικά με το αν μία συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών είναι εφικτή ή όχι θα ξεκαθαριστεί επιτέλους.

Μετά τις νέες ελπίδες για συμφωνία, οι οποίες γεννήθηκαν από την «εποκοδομητική» συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, ένας νέος γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» άρχισε στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος χθες το πρωί στο υπουργικό του συμβούλιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, πλην όμως άφησε μία αχτίδα ελπίδας. Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε στη βελγική πρωτεύουσα τους 27 πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η πολυπόθητη πρόοδος δεν επετεύχθη, όπερ σημαίνει ότι είναι  μάλλον απίθανο ένα συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Αυτήν την εβδομάδα, πέντε εξελίξεις θεωρούνται καταλυτικές για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η πρώτη αφορά τον λόγο του θρόνου σήμερα, κατά τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ εκθέτει στο βρετανικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, στις οποίες περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες για τη συμφωνία αποχώρησης επί της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές εφόσον δώσει το ΟΚ η Ε.Ε.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η αυριανή ημέρα, οπότε θα αρχίσει ο διάλογος επί των προγραμματικών, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αύριο επίσης ο Μπαρνιέ θα έχει μία πρώτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους υπουργούς πριν από τη σύνοδο.

Την Πέμπτη αρχίζει η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει η διαπραγματευτική ομάδα του Τζόνσον και πιθανότατα έως τότε θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία της συμφωνίας.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η σύνοδος στις Βρυξέλλες και η Ε.Ε. ανακοινώνει εάν υπάρχει συμφωνία ή δίνεται μία ακόμη αναβολή στο Brexit.

Το Σάββατο συνεδριάζει για πρώτη φορά έπειτα από τον Πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982, η Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Τζόνσον είτε θα παρουσιάσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες είτε τα επόμενα βήματά του. Βάσει το νόμου Μπεν, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί γραπτώς στην Ε.Ε. νέα αναβολή του Brexit, εφόσον η συμφωνία δεν πάρει το ρπάσινο φως του κοινοβουλίου.

Σχετικα αρθρα

Τι περιμένει την Ιταλία μετά την παραίτηση Ρέντσι

admin

DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

admin

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

admin

«Κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

Μια μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την επιφυλακτικότητα των Γερμανών

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Ο Μακρόν στρέφεται ανατολικά στις ευρωπαϊκές προσπάθειές του

admin

Οι τρεις μνηστήρες για τα περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Το Brexit αρχίζει να μοιάζει με μη Brexit

admin

Πέντε ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

admin

Πρέπει να ανησυχούμε για τις μετοχές ή για μια νέα ύφεση;

admin

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 2 παρών

admin

Δυναμική είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού

admin

Η διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης

admin

Οι 3 δρόμοι στο μυαλό του Τσίπρα

admin

Σε τρίγωνο έντασης έχει μπει η ελληνική πολιτική

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin