Image default
Πρώτο Θέμα

H πιο κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit

Μία πολύ γεμάτη και κρίσιμη για το μέλλον του Brexit και της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο αρχίζει σήμερα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες έξι ημέρες το τοπίο σχετικά με το αν μία συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών είναι εφικτή ή όχι θα ξεκαθαριστεί επιτέλους.

Μετά τις νέες ελπίδες για συμφωνία, οι οποίες γεννήθηκαν από την «εποκοδομητική» συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, ένας νέος γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» άρχισε στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος χθες το πρωί στο υπουργικό του συμβούλιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, πλην όμως άφησε μία αχτίδα ελπίδας. Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε στη βελγική πρωτεύουσα τους 27 πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η πολυπόθητη πρόοδος δεν επετεύχθη, όπερ σημαίνει ότι είναι  μάλλον απίθανο ένα συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Αυτήν την εβδομάδα, πέντε εξελίξεις θεωρούνται καταλυτικές για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η πρώτη αφορά τον λόγο του θρόνου σήμερα, κατά τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ εκθέτει στο βρετανικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, στις οποίες περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες για τη συμφωνία αποχώρησης επί της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές εφόσον δώσει το ΟΚ η Ε.Ε.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η αυριανή ημέρα, οπότε θα αρχίσει ο διάλογος επί των προγραμματικών, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αύριο επίσης ο Μπαρνιέ θα έχει μία πρώτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους υπουργούς πριν από τη σύνοδο.

Την Πέμπτη αρχίζει η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει η διαπραγματευτική ομάδα του Τζόνσον και πιθανότατα έως τότε θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία της συμφωνίας.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η σύνοδος στις Βρυξέλλες και η Ε.Ε. ανακοινώνει εάν υπάρχει συμφωνία ή δίνεται μία ακόμη αναβολή στο Brexit.

Το Σάββατο συνεδριάζει για πρώτη φορά έπειτα από τον Πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982, η Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Τζόνσον είτε θα παρουσιάσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες είτε τα επόμενα βήματά του. Βάσει το νόμου Μπεν, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί γραπτώς στην Ε.Ε. νέα αναβολή του Brexit, εφόσον η συμφωνία δεν πάρει το ρπάσινο φως του κοινοβουλίου.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

Η κρυφή δύναμη της ευρωζώνης

admin

Ιδιωτικά τζετ, σούπερ γιοτ και επαύλεις αγοράστηκαν με δισεκατομμύρια “μαύρου” χρήματος

admin

Όταν ο Κωστόπουλος εμψύχωσε τον Τουρκολιά

admin

Το «βρώμικο» παιχνίδι των funds εναντίον των ελληνικών τραπεζών

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Για ποιο λόγο γίνεται πραγματικά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η πορεία της βιομηχανίας που έχτισε την Ελλάδα

admin

Θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το ΔΝΤ και για το 2018

admin

Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο του Brexit

admin

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Μυστική διπλωματία για το deal με την τρόικα

admin

Η προκατάληψη χρέους της Ευρώπης πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις

admin

Είναι η δύση σε κλινική κατάθλιψη;

admin

Ο ενιαίος ψηφιακός φόρος της Τουρκίας θα εμπνεύσει και άλλους

admin

Τα πέντε… καυτά ερωτηματικά του Δεκεμβρίου

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των ξένων

admin