Image default
Επιχειρήσεις

Η RWE επιστρέφει Ελλάδα για την «πράσινη» ΔΕΗ

Πριν από 12 χρόνια, το 2007, και για πολλούς μήνες η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα της χώρας συγκλονιζόταν από την πρόθεση της τότε διοίκησης της ΔΕΗ, υπό τον Τάκη Αθανασόπουλο, να συνάψει συνεργασία με τη γερμανική RWE στην κατασκευή λιθανθρακικών και άλλων θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οι συνδικαλιστές της τότε ισχυρής ΓΕΝΟΠ με εφόδους στα γραφεία της διοίκησης της δημόσιας επιχείρησης, αλλά και στα ξενοδοχεία που κατέφευγαν τα μέλη της για να εγκρίνουν τα μνημόνια συνεργασίας μπλόκαραν τις αποφάσεις. Μαζί με τη ΓΕΝΟΠ συντάσσονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε περάσει από τις πλέον δύσκολες μέρες της θητείας της.

Η ιστορία και η ζωή κάνουν κύκλους, λένε, και η RWE δείχνει διάθεση επιστροφής. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rolf Martin Schmitz και στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, έτειναν χείρα επενδυτικής συνεργασίας με τη ΔΕH.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού και ισχυρού παίκτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη και τον άνθρακα πρότειναν στον πρωθυπουργό την ανάπτυξη συνεργασίας με τη ΔΕΗ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας στην απολιγνιτοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας εταιρίας μέχρι το 2028. Οι Γερμανοί φέρονται διατεθειμένοι για τη σύσταση κοινοπραξιών με τη δημόσια εταιρεία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Η RWE μετά την τριπλή συνένωση των δυνάμεων της με την E.ON και την Innogy ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ευρύ πρόγραμμα κλεισίματος των παραγωγικών της μονάδων με ορυκτά καύσιμα, καθώς και εκείνων με πυρηνική ενέργεια. Η δέσμευση του κ. Schmitz, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, είναι η νέα RWE να είναι έως το 2040 με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα (carbon neutral company) μέσα από ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Επίσης η εταιρεία αποφάσισε το κλείσιμο όλων των ανθρακικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βρετανία και Ολλανδία έως το 2030 μειώνοντας κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, ο όμιλος συντασσόμενος με την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της Γερμανίας έως το 2038 δεσμεύτηκε επίσης για τη σταδιακή απόσυρση αυτών των εργοστασίων.

Ήδη η RWE μείωσε κατά ένα τρίτο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2012 έως το 2018.

Η πρόθεση συνεργασίας των Γερμανών με τη ΔΕΗ, για την οποία επίσης η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη διείσδυση της στις ΑΠΕ, αφού το μερίδιο της είναι μόλις 4% σήμερα, θα φανεί αν θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες και ιδίως μετά την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου από την McKinsey & Company.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία

admin

Alpha Bank: Στη Fortress το χαρτοφυλάκιο Neptune

admin

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Τραμπ που είπε ότι Πούτιν είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

admin

Paperpack: Στο €1,35 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

admin

Alpha: Πουλάει το South Polis και δύο ακίνητα στο Χαλάνδρι

admin

Ερχονται στην Ελλάδα τα laptops της Huawei

admin

Οι πρωτιές και τα επόμενα σχέδια του ομίλου Eurolife ERB

admin

Η θέση της GD Infrastuttura για το Άκτιο-Αμβρακια και την απόφαση της ΑΕΠΠ

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωσύμβουλοι

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μετατροπή των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές

admin

Account Aggregation από την Eurobank: Όλες οι πληροφορίες σε μια οθόνη

admin

Ο Θεόδωρος Κοκκάλας αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΔΣ της ERGO Γερμανίας

admin

Νέα αυτόματη ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ

admin

Νέα Αμοιβαία Κεφάλαια Εισοδήματος από την HSBC

admin

Παγκόσμια επιβράδυνση προβλέπει ένας στους 2 CEO στην Ελλάδα

admin

Γερμανία: Βλέπουν ύφεση 9,8% στο β΄ τρίμηνο τα οικονομικά ινστιτούτα

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Για τις 28/11 μετατέθηκε η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών

admin

Βραζιλία: Ημέρα νηστείας και προσευχής προκειμένου να “απαλλαγεί” η χώρα από την επιδημία

admin