Image default
Οικονομία

Μηταράκης : Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία επιπλέον σύνταξη στο τέλος του έτους

Ανοικτό «παράθυρο» για μία επιπλέον σύνταξη, εκτός του κοινωνικού μερίσματος, που θα δοθεί τέλος του έτους, άφησε ο υπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο cnn.gr, για τις αλλαγές προς όφελος συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις των ασφαλισμένων, αλλά, αντιθέτως, οι συνταξιούχοι θα δουν θετική διόρθωση των χρημάτων τους, καθώς ο ίδιος άφησε ανοικτό «παράθυρο» για μία επιπλέον σύνταξη, εκτός του κοινωνικού μερίσματος, που θα δοθεί τέλος του έτους.

Αγώνας δρόμου για την έκδοση συντάξεων

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, στην ουσία, με το νόμο Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό, τιμωρήθηκε η παραγωγική Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πιο λαϊκό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης δεν αμφισβήτησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), συμπληρώνοντας ότι όλες θα εκπληρωθούν στο ακέραιο, μετά τη δημοσίευσή τους.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου, για να εκδοθούν οι 450.000 συντάξεις που εκκρεμούν, λόγω της κατάστασης που παρέλαβαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν μειώσεις προσωπικού έστω και αν, όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, από το καλοκαίρι του 2020, οι συντάξεις θα εκδίδονται αυθημερόν και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την πορεία των αναδρομικών σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1». Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις αποφάσεις του ΣτΕ, ο υφυπουργός απάντησε: «Στις 4 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκαν πέντε περιλήψεις του ΣτΕ αναφορικά με το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Αυτές οι περιλήψεις λένε ξεκάθαρα πως δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Ως προς τον επανασχεδιασμό του νόμου Κατρούγκαλου, είναι λογικό πως ό,τι νομοθετηθεί θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου, προκειμένου να μην τεθεί θέμα αναδρομικών ως προς την τέλεση αυτής της απόφασης του ΣτΕ…».

«Προκειμένου να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών, θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε το τελικό ακριβές ποσό. Εάν δεν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στο ΣτΕ, εάν δεν καθαρίσει η εικόνα και δεν ξέρουμε ποιο είναι το τελικό ποσό με το οποίο επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε καμία αποπληρωμή» διευκρίνισε ο ίδιος.

Σχετικά με την κινδυνολογία περί μελλοντικών μειώσεων στις συντάξεις, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ότι το νέο ασφαλιστικό δεν θα φέρει καμία μείωση στις συντάξεις. Η εποχή των μειώσεων έχει παρέλθει και έχουμε περάσει πλέον σε μία νέα εποχή, πιο αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, του ασφαλιστικού μας συστήματος. Το νέο ασφαλιστικό θα σχεδιαστεί σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Περιμένουμε να δούμε τις καθαρογραμμένες αποφάσεις, γιατί πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα, είναι νομικά θέματα και βρίσκονται στις πολυσέλιδες αποφάσεις που θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Θα φροντίσουμε απολύτως το νέο σύστημα που θα νομοθετηθεί να είναι σε εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα, όπως αυτή που υφίσταται τα τελευταία 10 χρόνια πάνω στο ασφαλιστικό».

Αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε: «Όπως είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στόχος μας είναι να αλλάξουμε το προφίλ της επικουρικής ασφάλισης μόνο για τους νέους ασφαλισμένους από 01.01.2021, μέσω της κεφαλαιοποίησης των εισφορών. Με απλά λόγια, τα λεφτά του κάθε ασφαλισμένου δεν θα χρησιμοποιούνται αναδιανεμητικά, αντιθέτως ο καθένας θα έχει το δικό του «ατομικό κουμπαρά», όπου τα χρήματά του θα παραμένουν ασφαλή. Συνδυαστικά με την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει κρατική, υποχρεωτική και διανεμητική, θα δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, όπως συμβαίνει ήδη σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Σχετικα αρθρα

Thomas Cook: Το κανόνι που βάρεσε ο ταξιδιωτικός κολοσσός και οι επιπτώσεις του στον παγκόσμιο τουρισμό

admin

Παπαθανάσης στο MEGA: Σε δύο εβδομάδες οι αποφάσεις για τους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση

admin

Οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

admin

Ταμεία: Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση επιτοκίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Ελληνικό-καζίνο: Με την κοινοπραξία Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα συνεχίζει ο διαγωνισμός

admin

Διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

admin

Κοροναϊός : Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί, λέει ο ΟΟΣΑ

admin

Εξαγοράζει το 20% της πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία

admin

Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ

admin

5η έκθεση θεσμών – Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

admin

Ακίνητα: Σχεδόν 740.000 πολίτες στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά -Μέσα σε πέντε ημέρες

admin

Απάτη – «μαμούθ» με εικονικές ασφαλίσεις – Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η απώλεια για το Δημόσιο

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις αιτήσεις

admin

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας κερδίζουν έδαφος στην αγορά

admin

Eurobank: Πού οφείλεται η ελαφρά διόρθωση του οικονομικού κλίματος στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

admin

Σχέδιο της κυβέρνησης για «κούρεμα» στην εισφορά αλληλεγγύης

admin

Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς e-αποδείξεων

admin

Ανατροπή στην εργασία – Τι θα ισχύει από 1ης Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μισθούς

admin