Image default
Επιχειρήσεις

Πειραιώς: Πρώτα… φρεσκάρει και μετά πουλά το Ντυνάν

Στην υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακών ενίσχυσης της Ημιθέα ΑΕ, εταιρείας που ελέγχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, ως αποκλειστικός μέτοχος και μεγαλοπιστωτής της προκειμένου να διευκολύνει το αποτέλεσμα της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης.

Η Ημιθέα ΑΕ εμφάνισε και στο τέλος του 2018 αρνητική καθαρή θέση 9,7 εκατ. ευρώ, παρά την τόνωση των 14,4 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων στην εύλογη αξία. Με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά και χαμηλότερα από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 110 του ν. 4548/2018.

Έτσι, στις 10 Σεπτεμβρίου υπήρξε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι σχετικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο ΓΕΜΗ, ενώ η διοίκηση της Ημιθέα αναφέρει στην έκθεση, που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2018, ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με τη βασική μέτοχο, Τράπεζα Πειραιώς, ο αποδοτικότερος τρόπος ενίσχυσης των κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Ημιθέα ΑΕ.

Ο κύκλος εργασιών της Ημιθέα κατά τη χρήση 2018, μετά από Rebate & Clawback, ανήλθε σε 44,14 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ το 2017 και το κόστος υπηρεσιών διαμορφώθηκε στα 44,2 εκατ. ευρώ. Οι μικτές ζημιές περιορίστηκαν στις 112 χιλ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, η εταιρεία «δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη νεκρού σημείου» αναφέρει η έκθεση διοίκησης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Τα έξοδα διοίκησης ανήλθαν στα 8,9 εκατ. ευρώ και παρά τη σημαντική μείωση των προβλέψεων ( 0,7 εκατ. έναντι 4 εκατ. ευρώ το 2017) η εταιρεία εμφάνισε ζημιές εκμετάλλευσης 8,08 εκατ. ευρώ από ζημιές 15,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Τα προ προβλέψεων EBITDA ήταν αρνητικά κατά 3,4 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πάντως βελτίωση κατά 56% σε σχέση με το 2017 (ζημιές 7,8 ευρώ). Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 11,3 εκατ. ευρώ από 18,7 εκατ. ευρώ το 2017 και οι ζημίες μετά από φόρους σε 4,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 65% έναντι του 2017.

Η σταθερή βελτίωση των μεγεθών καθώς και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, βάσει του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, επέτρεψαν την αναγνώριση επιπλέον αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ επί φορολογικών ζημιών, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν εντός 5ετίας, επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης.

Επιπλέον, αναγνωρίσθηκε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ επί της διαφοράς μεταξύ της φορολογικής και της λογιστικής βάσης στην αξία των οικοπέδων.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στις 31/12/2018 σε 119,8 εκατ. ευρώ έναντι 104,5 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Επιπρόσθετα οι υποχρεώσεις Leasing ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο του 2019 η Ημιθέα υπέγραψε σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων ασφαλιστικών εταιρειών με την Πειραιώς Factoring, με προεξόφληση – χρηματοδότηση των απαιτήσεων.

Σχετικα αρθρα

Πρόγραμμα για απόφοιτους μεταπτυχιακών από τη Mondelēz

admin

Η ανδρική σειρά περιποίησης STR8 «ταξιδεύει» στην Ασία

admin

Ευρωπαϊκή διάκριση για τις υπηρεσίες contact center της Cosmote e-Value

admin

Ζαφειρόπουλος (Mazars) στη ΔΕΘ: Στηρίζουμε την επιχειρηματική ανάπτυξη

admin

Υπόθεση Praxia: Στον πάγο το ενδιαφέρον της Duet

admin

Lamda: Μνημόνιο με Εθνική για τα οικόπεδα δίπλα στο The Mall

admin

Νέα υπηρεσία εγγραφής περιεχομένου από τη Wind Vision

admin

Νέος CEO στα ΕΛΤΑ ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

admin

Τι έγινε στη μάχη Mediterranean Foods – ΕΛΑΙΣ για τη διαφήμιση της Hellmann’s

admin

Δικαστική προστασία για το σήμα Nammos

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Επιστροφή ασφαλίστρων για το πρόγραμμα Ασφαλιστικός Γονέας

admin

Πήρε προσωρινή διαταγή προστασίας η Creta Farms

admin

Δυο σουηδικές εταιρείες επενδύουν στον τομέα της ιατρικής κάνναβης, στο Κιλκίς

admin

Μύλοι Λούλη: Στη δημοσιότητα η 5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αλμα 71,2% στα κέρδη 9μήνου

admin

Οι 26 μέρες που καθορίζουν το μέλλον της ΔΕΗ

admin

«True Leader» για άλλη μια χρονιά η Εθνική Ασφαλιστική

admin

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέες στοχευμένες προσφορές και hi tech καταστήματα

admin