Image default
Πρώτο Θέμα

Businessinsider.it: Τα ελληνικά ομόλογα και το δημόσιο χρέος είναι πλέον ελκυστικά

Γιατί όλοι θέλουν πλέον το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ μόλις προ ολίγου χρόνου θεωρείτο απολύτως τοξικό, διερωτάται ο οικονομικός ιστότοπος businessinsider.it, αναφερόμενος στην εικόνα σταθερότητας που εμπνέει τώρα η ελληνική οικονομία.

“Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θεωρείτο ιδιαιτέρως τοξικό μόλις προ ολίγων ετών, σήμερα είναι αντικείμενο μίας αυξημένης ζήτησης, διότι οι επενδυτές αναζητούν σταθερά χρηματοοικονομικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία (assets) σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης—που προαναγγέλλει μία πιθανή ύφεση”, τονίζει η ιστοσελίδα.

Η Ελλάδα εισήλθε στη χορεία των ευρωπαϊκών κρατών με αρνητική απόδοση των ομολόγων της κατά την τελευταία έκδοσή τους, επισημαίνει η businessinsider.it, υπενθυμίζοντας πως στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων τρίμηνης διάρκειας την περασμένη Τετάρτη το ελληνικό κράτος άντλησε 535,31 εκατ. δολάρια με επιτόκιο -0,02%, όταν στην προηγούμενη έκδοση τίτλων τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%.

Ανατρέχοντας στην περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας, η ιστοσελίδα σημειώνει πως η Ελλάδα ολοκληρώνει “μία οκταετία ανάκαμψης μετά την οξεία κρίση στο δημοσιονομικό της χρέος” κατά τη διάρκεια της οποίας η οικονομία της έφθασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σήμερα, επισημαίνει το businessinsider.it “ο ομολογιακός δείκτης αναφοράς της χώρας έχει ξεπεράσει την ετήσια (year-to year) απόδοση των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών, την ώρα που ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες για να δοθούν κίνητρα για μία επεκτατική οικονομική πολιτική”.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, “τα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεκινήσει ένα ράλι ανόδου, στο βαθμό που οι ξένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό δημόσιο χρέος και είχαν αρχίσει να προβλέπουν τη διαφαινόμενη νίκη τον περασμένο Ιούλιο του υποψηφίου της κεντροδεξιάς Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης που αναδείχθηκε πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης”.

Τον Αύγουστο, επισημαίνει ο ίδιος ιστότοπος, η ΕΚΤ “είχε μειώσει τα επιτόκια αναφοράς στο 0,5%, αναγκάζοντας έτσι τους επενδυτές να αποσύρουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες (που πλέον δεν αποδίδουν) και να τις τοποθετήσουν στις εθνικές οικονομίες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες—όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Ιταλία—πωλούν κρατικούς τους τίτλους με αρνητικό επιτόκιο, καθώς οι κυβερνήσεις τους πασχίζουν να αναθερμάνουν τις επενδύσεις εν μέσω του γενικευμένου φόβου για μία πιθανή ύφεση”. Η απόφαση της ΕΚΤ “προκάλεσε επίσης μία ελάττωση της προσφοράς δημοσίου χρέους στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς τα επιτόκιά της λαμβάνονται ως άξονας αναφοράς για τα επιτόκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών”.

--

Σχετικα αρθρα

Στήριξη με… τους ίδιους όρους

admin

Λαϊκισμός: ο πολιτισμός ξεπερνάει το ευρώ

admin

Tράπεζες: Γιατί έχασαν το 50% της αξίας τους μέσα σε 3 μήνες;

admin

Γερμανικές αντιρρήσεις στην κοινή εγγύηση καταθέσεων

admin

Από το Σένγκεν μέχρι το Brexit, οι κίνδυνοι για το ευρώ συσσωρεύονται

admin

Ρεαλισμός για την Ευρώπη και την Τουρκία

admin

Ο Μακρόν δε θα ντραπεί να χρησιμοποιήσει γαλλική δύναμη

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Η Μέρκελ επαναφέρει την προσφυγική κρίση στην προεκλογική ατζέντα

admin

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 30%-34% στο διακαναλικό exit poll

admin

Ναι, η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ

admin

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει τη γοητεία της

admin

Οι νέοι πολιτικοί της Ευρώπης και η σκληρή μάχη με τη λιτότητα

admin

Τα στερεότυπα, η κρίση και η ευρωπαϊκή βαβέλ

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Η εκκεντρική οικονομική θεωρία του παράλληλου σύμπαντος της Γερμανίας

admin

Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος των Ray-Ban εισέρχεται ορμητικά στις τράπεζες

admin

Η Ευρώπη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Σι

admin