Image default
Επιχειρήσεις

Ευρυζωνικά δίκτυα: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

Την ερχόμενη Τρίτη, αν δεν υπάρξει παράταση, λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο διαγωνισμό με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει προκηρυχθεί στη χώρα.

Το ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους περί τα 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, που δεν εντάσσονται στον επενδυτικό σχεδιασμό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Αν και η προκήρυξη του διαγωνισμού, που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίνει ένα γενικό περίγραμμα του σχεδιασμού, το τελικό σχέδιο θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που θα εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα. Ηδη η διοίκηση της Deutsche Telekom (και του ΟΤΕ) που συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είπε πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ενώ προ εβδομάδων ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν και επενδυτές που τοποθετούνται στις υποδομές οι οποίοι θα συμμετάσχουν.

Στην Ευρώπη και διεθνώς συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο ισχυρά funds με επίκεντρο τις επενδύσεις στις υποδομές. Πάντως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν το πάνω χέρι όπως προκύπτει από την επικράτηση της Orange σε ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που υπεγράφηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου στην Gironde της Γαλλίας. Τα funds μπορούν να είναι συνέταιροι μειοψηφίας σε τέτοιες επενδύσεις, καθώς προσφέρουν συγκεκριμένη ετήσια απόδοση.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη θα δημιουργούνταν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία ή περισσότερες περιοχές.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Σχετικα αρθρα

Δύο δρόμοι… για την πρόσβαση στην αεριοκίνηση των οχημάτων

admin

Αλγερία: Πρώιμη οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

admin

Τελειώνει τα μεσάνυχτα η 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία

admin

Ονδούρα: Συμμορία διακινούσε ναρκωτικά με… ασθενοφόρο, εκμεταλλευόμενη την καραντίνα

admin

Ρωσία: Μόνο τα φαρμακεία θα πωλούν μάσκες και είδη προστασίας, αποφάσισε η κυβέρνηση

admin

Δεκατέσσερα νέα δρομολόγια στην Ελλάδα εγκαινιάζει η Ryanair

admin

Jumbo: Νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ ο Δημήτριος Κεραμέας

admin

Χρυσάφι στα… μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Γιατί η Pfizer επέλεξε να στήσει στην Θεσσαλονίκη το ψηφιακό της hub

admin

Δάνεια 150 εκατ. ευρώ ζητά από τις τράπεζες η Aegean – Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν

admin

Λουξεμβούργο: Η δικαιοσύνη εμποδίζει τη μεταφορά ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ

admin

Απώλειες €350 εκατ. για τα ξενοδοχεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη στο 6μηνο

admin

Μελέτη ΕΜΠ: Έως 157 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την αποθήκευση ενέργειας

admin

Πωλήθηκε η Ευρωκλινική – Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες

admin

Σιάμισιης -ΕΛΠΕ: Τους επόμενους μήνες 6-12 μήνες η ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων

admin

Alpha Trust: Στις 17 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή μερίσματος

admin

Βαρβαρέσος: Σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων

admin

Απολύσεις προσωπικού στη Links of London της FF

admin