Image default
Οικονομία

Φάμελλος : Απροετοίμαστη η κυβέρνηση για τα πλαστικά μιας χρήσης

Κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκχώρηση του σχεδίου για τα πλαστικά μίας χρήσης και την κυκλική οικονομία σε ένα ίδρυμα εκτός υπουργείου Ενέργειας (το ίδρυμα Λασκαρίδη) ασκεί με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Υποστηρίζει ότι «συνιστά αναγνώριση της αδυναμίας του ΥΠΕΝ η απόφαση ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη, θα σχεδιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές για τα πλαστικά μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία» και προσθέτει ότι με την σημερινή συνέντευξη Τύπου «εμφανίστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν γνώση ούτε καν των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της πραγματικότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις διαφάνειες και σχεδόν όλο τον προγραμματισμό της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, δεν ενδιαφέρουν τον κ. Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του».

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως, στην ανακοίνωσή του ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζει «τα πιο σημαντικά βήματα που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σε ένα θέμα όπως το περιβάλλον που είναι εθνική υπόθεση:

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το 2018, παραδόθηκε και στην ΕΕ, περιλαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα και σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο οφείλει απλά να εφαρμόσει και όχι να παρουσιάσει.

Ο διάλογος με την ελληνική βιομηχανία και τους χρήστες (εμπόριο, τουρισμός, κλπ.) για τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα πολλών υπουργείων και συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παρουσιάσει δημόσια ένα εφικτό οδικό χάρτη. Προαναγγελίες πρωτοποριακών στόχων μόνο για λόγους εντυπώσεων και χωρίς καμία προετοιμασία, δεν επιτρέπονται.

Κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή οργανικών, που είναι υποχρέωση όλων των ΟΤΑ, από τις νομοθετικές ρυθμίσεις 4968/2017 και 4555/2018. Το υπουργείο καθυστερεί ανησυχητικά στην εφαρμογή και την κατανόησή τους, αν και δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής σε αυτό τον τομέα.

Από 1/1/2020 οφείλει να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων, με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ, καθώς και να αρχίσει να καταβάλλεται η εισφορά για την κυκλική οικονομία. Και για αυτό το μέτρο δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ωρίμανση.

Η κυκλική οικονομία απαιτεί τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων και την ενίσχυση των πόρων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση έγκριση απαιτητικών επιχειρησιακών σχεδίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη σημερινή συνέντευξη.

Κλείνοντας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ουσιαστική απουσία πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ανούσιες παραστάσεις και μεγάλα λόγια, ειδικά όταν η υφιστάμενη αδυναμία σε κρίσιμους τομείς φτάνει μέχρι και σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των γενικών γραμματέων του υπουργείου».

Σχετικα αρθρα

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Πώς η McDonald’s επιδιώκει να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει την παραγωγή

admin

Ειρηνοδικείο: «Πράσινο φως» για 13ο-14ο μισθό στους εργαζόμενους σε νομικά πρόσωπα

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Καμία αλλαγή έως τον Φεβρουάριο του 2020

admin

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook – Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι

admin

Παράταση της μειωμένης φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Ελλάδα

admin

Νέος πρόεδρος της ΔΕΗ: Το ταμειακό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο

admin

Το Kenshō Psarou κερδίζει τα Seven Stars Awards!

admin

Παράνομη και καταχρηστική θεωρούν την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε οι συνήγοροι των 38 στελεχών της Πειραιώς

admin

Επίδομα Μητρότητας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

admin

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα

admin

Μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών

admin

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η διαδικασία για την αίτηση, οι απαντήσεις σε 15 κρίσιμες ερωτήσεις

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 1,01%

admin

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Έφοδος στις τράπεζες: Τι λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους ελέγχους

admin

Οριακή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Ακριβά καύσιμα και γερασμένος στόλος οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας

admin