Image default
Οικονομία

Φάμελλος : Απροετοίμαστη η κυβέρνηση για τα πλαστικά μιας χρήσης

Κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκχώρηση του σχεδίου για τα πλαστικά μίας χρήσης και την κυκλική οικονομία σε ένα ίδρυμα εκτός υπουργείου Ενέργειας (το ίδρυμα Λασκαρίδη) ασκεί με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Υποστηρίζει ότι «συνιστά αναγνώριση της αδυναμίας του ΥΠΕΝ η απόφαση ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη, θα σχεδιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές για τα πλαστικά μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία» και προσθέτει ότι με την σημερινή συνέντευξη Τύπου «εμφανίστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν γνώση ούτε καν των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της πραγματικότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις διαφάνειες και σχεδόν όλο τον προγραμματισμό της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, δεν ενδιαφέρουν τον κ. Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του».

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως, στην ανακοίνωσή του ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζει «τα πιο σημαντικά βήματα που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σε ένα θέμα όπως το περιβάλλον που είναι εθνική υπόθεση:

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το 2018, παραδόθηκε και στην ΕΕ, περιλαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα και σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο οφείλει απλά να εφαρμόσει και όχι να παρουσιάσει.

Ο διάλογος με την ελληνική βιομηχανία και τους χρήστες (εμπόριο, τουρισμός, κλπ.) για τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα πολλών υπουργείων και συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παρουσιάσει δημόσια ένα εφικτό οδικό χάρτη. Προαναγγελίες πρωτοποριακών στόχων μόνο για λόγους εντυπώσεων και χωρίς καμία προετοιμασία, δεν επιτρέπονται.

Κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή οργανικών, που είναι υποχρέωση όλων των ΟΤΑ, από τις νομοθετικές ρυθμίσεις 4968/2017 και 4555/2018. Το υπουργείο καθυστερεί ανησυχητικά στην εφαρμογή και την κατανόησή τους, αν και δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής σε αυτό τον τομέα.

Από 1/1/2020 οφείλει να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων, με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ, καθώς και να αρχίσει να καταβάλλεται η εισφορά για την κυκλική οικονομία. Και για αυτό το μέτρο δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ωρίμανση.

Η κυκλική οικονομία απαιτεί τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων και την ενίσχυση των πόρων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση έγκριση απαιτητικών επιχειρησιακών σχεδίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη σημερινή συνέντευξη.

Κλείνοντας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ουσιαστική απουσία πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ανούσιες παραστάσεις και μεγάλα λόγια, ειδικά όταν η υφιστάμενη αδυναμία σε κρίσιμους τομείς φτάνει μέχρι και σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των γενικών γραμματέων του υπουργείου».

Σχετικα αρθρα

Τα μυστικά για να πάρετε το επίδομα θέρμανσης

admin

Πούτιν και Ερντογάν εγκαινιάζουν τον Turkish Stream – Συνομιλίες για Λιβύη και Συρία

admin

Airbnb : Οι πέντε παγίδες που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Πόθεν Έσχες : Πότε λήγει η προθεσμία – Έρχονται κυρώσεις για τους ξεχασιάρηδες

admin

WSJ, FT, Bloomberg εκθειάζουν Μητσοτάκη -Για το ρεκόρ του 10ετούς ομολόγου

admin

Κομισιόν: «Μισάνοιχτο» το παράθυρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Eurostat : Μόνο στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2010

admin

ΟΠΑΠ : Το ειδικό καθεστώς για το διαδικτυακό στοίχημα

admin

Βρετανία εκλογές : Σε τροχιά απογείωσης η στερλίνα και τα χρηματιστήρια

admin

ΔΝΤ: Νέα βραχυπρόθεσμη γραμμή ρευστότητας για τις χώρες με ισχυρά οικονομικά στοιχεία

admin

Επίδομα ενοικίου 2019: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Airbnb : Πώς εκτινάχθηκαν τα ενοίκια των σπιτιών

admin

Σταϊκούρας για Eurogoup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

admin

Επίδομα 800 ευρώ : Πότε θα γίνει η πληρωμή – Ποιους αφορά

admin

Αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2020

admin

Μέτρα διευκόλυνσης για τους συνταξιούχους λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα

admin

Κτηματολόγιο : Ξεκίνησε η αποστολή email σε εκατομμύρια πολίτες

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin