Image default
Σοφοκλέους 10

Αναμονή & επιφύλαξη

Παρά τον σημερινό ενθουσιασμό των Διεθνών αγορών για το κλείσιμο της συμφωνίας του Brexit, η Ελληνική κεφαλαιαγορά δεν τον ενστερνίστηκε. Αν και προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 865 μονάδων, αδυνατεί προς το παρόν να το επιτύχει. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο Διεθνές περιβάλλον και την ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και η αναμονή για περισσότερες και γρηγορότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά θέματα της χώρας, ενισχύουν την ανάγκη για αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις.

Στο Διεθνές σκηνικό η αστάθεια συνεχίζει να υποβόσκει σε πολλά μέτωπα, με  κυριότερες αιτίες αυτή την χρονική περίοδο:

  • την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες & συνεχείς εναλλαγές σεναρίων.
  • Το συνεχιζόμενο μελόδραμα του Brexit, με το ερώτημα ακόμα & σήμερα μετά την συμφωνία να παραμένει, εάν, πως & πότε θα ολοκληρωθεί.

Όσο για την αλλοπρόσαλλη εικόνα που εκπέμπει ο Πρόεδρος Trump και κατ’ επέκταση η ΗΠΑ, για όλα τα ανοικτά θέματα (γεωπολιτικά & οικονομικά), το μόνο βέβαιο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα πληγεί όχι μόνο η εικόνα της υπερδύναμης, αλλά θα ενταθεί η τάση αμφισβήτησης της, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες  & στην παγκόσμια οικονομία που ήδη βλέπει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας.

Στην Ελληνική αγορά ομολόγων, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΤΕΝΕΡΓ, αφού αποτελεί πόλο έλξης για κεφάλαια που λιμνάζουν σε τραπεζικές καταθέσεις μηδενικών αποδόσεων και χαμηλού ρίσκου.

Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 850, 830 & 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα πρέπει να διασπάσει έγκυρα την ζώνη 865-870 μονάδων για να ενισχύσει την ανοδική της δυναμική και να οριοθετήσει υψηλότερους στόχους  αντιστάσεις στα επίπεδα των  883 & 900 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2110, 2090 & 2065 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2150, 2165 & 2180 μονάδες.

Συμπερασματικά αναμένουμε την ολοκλήρωση (επιτέλους) σημαντικών οικονομικών & γεωπολιτικών γεγονότων, αποφεύγοντας την θετική προεξόφληση τους.  Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης και η έγκυρη διάσπαση τους  θα μας οδηγήσει στις επόμενες κινήσεις μας, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας σύμβουλους. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Θυμίζουμε την φράση του πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη, «Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή»..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

XA-Fast Finance

admin

Χ.Α.:Η πτώση του Μάη, τα τεχνικά δεδομένα και η συνέχεια

admin

XA:Αντίδραση στην διορθωση…

admin

Μικτή εικόνα στην Ασία με εμπορικό πρόσημο

admin

Χ.Α. :Διακύμανση 12% στις τράπεζες λογω Τουρκιας

admin

«Φτωχός» από αποδόσεις ο Ιανουάριος του 2020 στο Χ.Α.

admin

Γιατί ανεβαίνει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής

admin

Η αγορά έχει (ήδη) ψηφίσει και το δείχνει…

admin

Η αγορά αναμένεται να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα το θετικό της momentum

admin

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.

admin

Ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η υπεροπλία των αγοραστών

admin

This is not the end…

admin

Υψηλή η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών και αναλυτών στο 15ο Annual Greek Roadshow

admin

Τραπεζικός Δείκτης: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα νέο ανοδικό trend…

admin

JP Morgan: Ανεβάζει την τιμή – στόχο για τον ΟΤΕ

admin

Συνθήκες παράλογης ευρωστίας στα χρηματιστήρια

admin

Ένα ακόμη “καμπανάκι” για ενδεχόμενη bear market – Τι πρέπει να κάνετε

admin

Beta AXE: Η αγορά θα δοκιμάσει ξανά τις 900 μονάδες

admin