Image default
Διεθνή

Κομισιόν : Διάσκεψη στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της απειλής των drones

Στην διάσκεψη για την αντιμετώπιση των απειλών των μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) που έγινε στις Βρυξέλες, μίλησε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

H διάσκεψη διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τον σχεδιασμό συλλογικών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των εθνικών αρχών, των διεθνών εταίρων, του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Περιλαμβάνει επίσης, το σχεδιασμό μέτρων για την ορθή χρήση των drones, την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όπως πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα drones δημιουργούν πολλές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις».

Ανέφερε θετικά παραδείγματα χρήσης των drones, όπως η μεταφορά αίματος από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, η συμβολή στην εξεύρεση εξαφανισμένων παιδιών ή σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης, και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες «οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος στην Ευρώπη για τη χρήση των εναέριων οχημάτων με νόμιμους, ασφαλείς και θετικούς τρόπους για τους πολίτες μας και την οικονομία».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης με κακόβουλο ή απρόσεκτο τρόπο και να διαταράξουν την καθημερινότητά μας ή να βλάψουν τους πολίτες». Τέτοια παραδείγματα είναι οι επιθέσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία και, όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «η επιστροφή ξένων τρομοκρατικών μαχητών με πείρα στη χρήση των οχημάτων αυτών είναι ανησυχητική».

Drones και παρανομία

Ωστόσο, η απειλή των drones «δεν προέρχεται αποκλειστικά από τρομοκράτες. Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο, για την παράνομη διακίνηση πέρα από τα σύνορα και τις φυλακές, την παρακολούθηση και τη διατάραξη των επιχειρήσεων εφαρμογής του νόμου, την παρενόχληση και την παρακολούθηση ατόμων και τη δημιουργία αναταραχών, όπως έγινε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Λουξεμβούργο».

Η απάντηση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση της ακατάλληλης χρήσης των εναέριων οχημάτων αυτών, «πρέπει να είναι σαφής και να ακολουθεί την πορεία των τεχνολογικών καινοτομιών».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πιθανή επικίνδυνη χρήση των drones, με ενέργειες όπως η παρακολούθηση της απειλής.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο επίτροπος, η Europol αναπτύσσει ένα μηχανισμό υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα ατυχήματα που σχετίζονται με drones και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτήρηση των εναέριων συνόρων, με επιχειρήσεις ανίχνευσης, εντοπισμού και αναγνώρισης μέσω των εναέριων οχημάτων.

Σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) οργανώνει τακτικές εκπαιδεύσεις στο προσωπικό επιβολής του νόμου σχετικά με τα οχήματα αυτά.

Εξάλλου, δίνεται η χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε., όπως για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων μέσω του Horizon 2020 και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για περαιτέρω χρήση αντιμέτρων για τη χρήση των drones, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και ακόμη και την παρεμπόδιση των οχημάτων αυτών.

Γνωρίζουμε ότι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες. Η υποστήριξη αυτού του έργου αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και θα διερευνήσουμε με τα κράτη μέλη τον καλύτερο τρόπο για να διευκολύνουμε τη δουλειά τους» παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι λαμβάνονται ορισμένα σημαντικά ρυθμιστικά μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια και παρουσίασε την πρωτοβουλία του U-Space, ενός σχεδίου για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των drones με στόχο να διευκολύνει την ασφαλή λειτουργία των αεροσκαφών σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα αστικά κέντρα, κοντά σε κρίσιμες υποδομές και σε ευαίσθητες τοποθεσίες όπως φυλακές, στάδια και αμυντικές εγκαταστάσεις.

--

Σχετικα αρθρα

Ιράκ: Τουλάχιστον τρεις νεκροί διαδηλωτές τα ξημερώματα από δυνάμεις ασφαλείας

admin

Tραγωδία στη Γαλλία: Δυο αδελφάκια έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι

admin

Ινδονησία : Δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη χειροβομβίδας καπνού

admin

Η Ρωσία επιστρέφει τα πολεμικά πλοία στην Ουκρανία ένα χρόνο μετά

admin

Βερολίνο : «Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια

admin

Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ χτύπησε τις Φιλιππίνες

admin

Brexit: Προβλέπεται υποβάθμιση των επιχειρηματικών επενδύσεων και της παραγωγικότητας

admin

Υπόθεση Μπάιντεν: Παράλογη έβρισκε Αμερικάνος αξιωματούχος την παρακράτηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

admin

Η Μόσχα απέλασε Βούλγαρο διπλωμάτη

admin

Τα «βρήκαν» στο γεύμα Μακρόν και Τραμπ για εμπόριο, Αμαζόνιο και Ιράν, λέει το Παρίσι

admin

Απίστευτο: Στον ωκεανό μικρό αεροπλάνο – Διασώθηκαν πιλότος και επιβάτης που βιντεοσκοπούσαν

admin

New York Times: Μέχρι και… τάφρο με φίδια σκεφτόταν να φτιάξει ο Τραμπ για να σταματήσει τους μετανάστες

admin

Ρωσία, Λαβρόφ: Η Τουρκία μας διαβεβαίωσε πως δεν σχεδιάζει νέα επιχείρηση στη Συρία

admin

Γερμανία: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης – Επιχειρηματική αβεβαιότητα

admin

Δύο τούρκοι στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση κοντά στα σύνορα με τη Συρία

admin

Βαρκελώνη : Νέες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

admin

Ληστεία στο μουσείο της Δρέσδης: Το μεγάλο κόλπο με τα διαμάντια

admin

Βραζιλία: Νεκρός αυτόχθονας «φύλακας του δάσους» από πυρά παράνομων υλοτόμων

admin